Szénhidrátokkal fogynál le? A dietetikus szerint ez a kulcsa!

szénhidrát, étkezés, Forrás: Unsplash/ Katarzyna Grabowska
Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a szénhidrátokra hatalmas szüksége van a szervezetnek, és igenis ezek is segítik a fogyást - persze csak akkor, ha megfelelően fogyasztod őket! A Runner's World cikke.

A szénhidrát a súlyvesztés ősellensége? Még mielőtt ennek bedőlnél, és vadul elkezdenéd kizárni őket az étrendedből az áhított nyári forma miatt, akkor ismét csak lebeszélnénk a dologról.

A szénhidrátok nélkülözhetetlen tápanyagok, amelyeket a szervezet glükózzá alakít, amely az elsődleges üzemanyag-forrásunk. A három makrotápanyag (más néven makrók) egyike, a másik kettő a fehérje és a zsír, és mindhárom elengedhetetlen a test megfelelő működéséhez. Ezeket a makrotápanyagokat az étkezéssel vihetjük be - ezért nem mindegy, melyikből mennyit fogyasztunk - vallja Nicole Osinga dietetikus.

A szénhidrátok legfőbb feladatai a következők:

  • Energiatermelés: üzemanyagot szolgáltatnak agyunknak és izmainknak.
  • Fehérje tartalékolása: a szénhidrátok megakadályozzák a fehérjék üzemanyagforrásként történő felhasználását - más néven "fehérjetakarékosak". A fehérje energiát adhat, azonban a fehérje számos más fontos funkcióval rendelkezik a szervezetben. Ha elegendő szénhidrát van az étrendben, a fehérje lehetővé teszi más feladatainak elvégzését.
  • Energiatárolás: a szénhidrátok átalakíthatók glikogénné, amely a glükóz tárolási formája. A glikogén ezután glükózzá alakítható, és szükség esetén energiára felhasználható.
  • Segíti az emésztést: a rost egy összetett szénhidrát, amely segíti a salakanyagok eltávolítását a szervezetből.