Borítókép: Tegyél magadért! - kampányhétvégén várják HPV-szűrésre a jelentkezőket Forrás: Getty Images

Tegyél magadért! - kampányhétvégén várják HPV-szűrésre a jelentkezőket

Aggasztó számokra utalnak az egészségügyi statisztikák itthon: évente közel 1200 rosszindulatú méhnyakdaganatot diagnosztizálnak és 500 nő bele is hal a betegségbe. Te mikor voltál legutóbb HPV-szűrésen?

Ma már tudjuk, hogy a méhnyakrák az esetek 99%-ban a HPV-vírussal való tartós fertőzöttség nyomán alakul ki. Magyarországon évente közel 1000-1200 nőnél diagnosztizálnak rosszindulatú méhnyakdaganatot, és ötszázan halnak bele a betegségbe. Amellett, hogy a vírus egyes törzsei ellen kifejlesztett védőoltást – melyet jelenleg a hetedik osztályosoknak ingyenesen biztosít az állam – minden, szexuálisan aktív nőnek javasolt felvenni, a rendszeres HPV-szűrés is életet menthet.

„Sem a hagyományos Pap-teszt, sem a folyadékalapú citológia nem tökéletes szűrővizsgálat a méhnyakrák, vagy inkább megelőző állapotainak kimutatására, ugyanis a rosszindulatú elváltozásoknak csak mintegy 42-60%-át mutatják ki. Azt ugyanakkor már tudjuk, hogy a méhnyakrák szinte 100%-át a HPV-vírussal való tartós fertőzöttség alakítja ki. Szűrésre tehát jó esetben ma már a citológiánál érzékenyebb, DNS-alapú HPV-tesztet használják a nőgyógyászok. Ugyanakkor tudni kell, hogy a nők közel 70%-a átesik a HPV-fertőzésen élete során, ám a legtöbb vírustörzzsel, beleértve a magas rizikójúakat is, az immunrendszer sikerrel veszi fel a harcot. A fertőzés tehát a legtöbb nő esetében csak átmeneti, és nem okoz rosszindulatú elváltozásokat. A HPV-pozitivitás azonban, amely eddig csak azt jelentette, hogy jelen van a szervezetben a vírus, sok stresszt és szorosabb nőgyógyászati kontrollt jelentett, amely a beteget éppúgy megterhelte, mint az egészségügyi ellátórendszert. Így merült fel az igény egy olyan teszt kifejlesztésére, amely nem az átmeneti fertőzésre fókuszál, hanem a magas kockázatot jelentő, emelkedett E6, E7 mRNS transzkripcióval járó fertőzésekre – vagyis amelyekkel valóban foglalkoznunk kell. Az mRNS-alapú Aptima HPV erre nyújt megoldást” – mondja dr. Kiarash Bahrehmand szülész-nőgyógyász, daganatsebész.

Elkerülhetők a felesleges szűrések és aggodalmak

„Ha eddig valakinél két évig pozitivitást mutatott a DNS-alapú HPV-teszt, ott szorosabb kontrollt javasoltunk. Ez a gyakorlatban általában félévenkénti citológiát és évenkénti HPV-tesztelést jelentett. Gyakori volt az is, hogy a partnert is vizsgáltuk, akinél sokszor már nem volt jelen a vírus, vagy egyéb törzset mutattak ki. Ezt követően a többségnél végül a szervezet eliminálta a fertőzést, addig azonban rengeteg felesleges vizsgálatnak és stressznek voltak kitéve” – mondja dr. Kiarash Bahrehmand.

Az ideális helyzet az lenne, ha minden hetedik osztályos megkapná az ingyenes HPV-oltást, és azok az aktív szexuális életet élő fiatalok is beoltatnák magukat, akik még nem védettek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene nekik is részt venniük a rendszeres HPV-szűrésen. A HPV-tesztek fejlesztésével azonban idővel lehetségessé válna, hogy sokkal ritkábban kelljen vizsgálatokra járniuk, és ne kelljen feleslegesen aggódniuk egy átmeneti fertőzés miatt.

Az ideális az, ha nem magát a méhnyakrákot, hanem a sokkal könnyebben műthető és eredményesebben kezelhető rákmegelőző állapotot találjuk meg
mondja Novák Zoltán szülész-nőgyógyász szakorvos, daganatsebész.

„A modern méhnyakrákszűrési protokoll egyre inkább áttér a HPV-alapú szűrésre, mellyel több daganatmegelőző állapot ismerhető fel, mivel érzékenyebb a hagyományos, illetve a folyadékalapú citológiánál. A HPV-fertőzés főleg fiatalok esetében nagyon gyakori, míg a rákmegelőző állapot, különösen pedig a méhnyakrák sokkal ritkább. A nőgyógyászati onkológiában tehát egy fontos célkitűzés, hogy a lehető legspecifikusabb tesztet fejlesszék ki, amellyel ideális esetben csak azokat a pácienseket szűrnénk ki, akiknek valóban szükségük van kiegészítő vizsgálatokra. A HPV RNS-teszttel újabb lépést tehetünk az ideális állapot irányába, a már meglévő rákszűrési lehetőségekkel kiegészítve használatával közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy a csupán átmenetileg fertőzött populációt ne terheljük felesleges vizsgálatokkal, viszont kiemelten tudjunk fókuszálni arra a néhány százalékra, akinek valóban szoros kontrollra, esetleg kezelésre van szüksége.”

HPV kampányhétvége

Ingyenes vizsgálat a HPV kampányhétvégén, december 4-én és 5-én!

Aki a https://hpv.vdiagnostics.hu/ oldalon regisztrál , annak csak a HPV teszt árát kell kifizetnie, az orvosi vizsgálat grátisz.

A HÉTVÉGE RÉSZLETEI:
Helyszínek:

Villa Medicina: (1124 Budapest, Németvölgyi út 68.)
Dr. Fábián Tamás
Dr. Kiarash Bahrehmand
Dr. Lengyel Dániel

Aranyklinika Budapest: (1051 Budapest, Arany János utca 33, 125 kapucsengő 1.emelet. )
Dr. Lukács Edina
Dr. Novák Zoltán

Az új típusú HPV teszt elvégzését a Mályvavirág Alapítvány is támogatja, mely azért jött létre, hogy a nőgyógyászati daganattal érintetteknek és családtagjaiknak segítséget, információt és támogatást nyújtson.

Galériánkban pedig olyan sztárokról olvashatsz, akik nyíltan beszéltek a mellrák elleni küzdelmükről!