Hogyan lendülj túl az unalmon futás közben?

futás egyedül, unalmas futás, edzés pályán, Forrás: Getty Images
Az egyik leggyakoribb oka annak, hogy kezdő futók idővel abbahagyják a futást, hogy unalmasnak találják. Az az igazság, hogy teljesen igazuk van. A futás olykor rémesen unalmas.

Ám, ha ezt a helyzetet elfogadod, előnyöddé is válhat az az idő, amit a futással töltesz.

Először is a futás valóban lehet unalmas. Hiszen – látszólag - semmi különös nem történik azon kívül, hogy az egyik lábadat a másik után rakod, akár órákon át. Nincs TV, nincs Facebook, nincs Twitter. Vagyis van, de érdemes inkább a lábad elé nézni, még akkor is, ha sík, akadálymentes útvonalon vagy. Csak te, a gondolataid és a futócipőd. Végtelen, ismétlődő (kimerítő) mozgásforma órákon át, nap nap után, hétről hétre… Kb. ez a futás – sokak szerint.

Tényleg nem találkoztam még olyan futóval, aki alkalmanként ne élte volna meg az unalom érzését futás közben. Viszont, ha számítasz arra, hogy időnként előfordul, akkor egyszerűen fogadd el és használd ezt az időt jóra, hasznosra.

Attól, hogy unatkozol, persze ne gondold, hogy rossz futó vagy. Nem csinálsz rosszul semmit futóként. Minden rendszeresen űzött tevékenységről olykor elmondható ugyanez. Idővel megismered, hogy mik azok az edzések, amik pörgősek, szórakoztatóak és mik azok, amiket cserébe el kell viselni, akár unatkozva.

futás egyedül, edzés egyedül,
Forrás: Unsplash

Spontán felfedezed azt is, hogyan üsd el szórakoztatóbban a futással töltött időt, pont azért, hogy ne legyen „annyira” unalmas. Zenehallgatás, futás társaságban, új útvonalak, saját gondolatok, ilyesmik… Van, akit pont az zavar, hogy nincs hozzászokva ahhoz, hogy saját magát hallgassa belülről. Más, meg alig várja, ezt az időt, mert éppen a futás hozta meg számára a hosszas belső monológok világát.

Runner’s World 2020/04 (digitális verzió)

Runner’s World 2020/04 (digitális verzió)

Ősszel is minden a futásról szól!

Bár az életünket felforgatta a járvány, futni mindig lehet, ezért a legújabb lapszámban is számos hasznos edzés- és táplálkozási tippel készültünk, hogy most se rekedj meg a fejlődésben. A címlapon Fördős Zét láthatod, aki a magazin belső oldalain megmutatta nekünk kedvenc futóhelyét és – kajarecepjeit is! Ne hagyd ki!

595 Ft

Ha maga a futás okozza az unalmat, gondold át, miért akartál eleve futni? Melyek a futás pozitív hatásai számodra, mi az, amit élvezel benne? Fogyni szeretnél? Nincs olyan fogyókúrás módszer, amely szórakoztató és élvezetes mindig. A futás legalább szabadban is űzhető. Ha jól választasz útvonalat, akkor ennek minden élettani előnyével.

Használhatod a futást egyfajta mozgó meditációként. Amikor kellően ingerszegény az útvonal, figyeld az izmaidat és a lélegzésed. Figyeld, meg milyen, ha tempót váltasz, milyen, ha lassulsz.

A cikk további részét a runnersworld.hu-n olvashatod!