evés, étkezés, Forrás: Pexel.com/ Mikhail Nilov

Hízás egészséges keretek között - fontos szabályok, amiket mindig tarts be!

Míg a legtöbben azért küzdenek, hogy leadják a súlyfeleslegüket, másoknak a hízás okoz gondot. Azt fontos tudnod, hogy az egészséges hízás kulcsa egyáltalán nem a pizza és a csoki mértéktelen fogyasztása! A Runner's World írása

Hajlamosak vagyunk viccesen mosolyogni azokon, akik fogyás helyett hízni szeretnének, és magasabbra tornáznák fel a testtömeg indexüket. Pedig a hízás egészséges keretek között, úgy, hogy mentálisan is könnyen menjen, nagyon kemény feladat, és legalább annyira fontos betartani bizonyos dolgokat, mint ha a súlyvesztésről van szó.

Miért baj, ha valaki túlságosan sovány?

A testsúlyunk egész életünkben ingadozik. Ez az ingadozás függ a hormonoktól, a stressz szintünktől, az életviteltől. Ám hosszú távon komoly negatív hatásai vannak annak, ha valakinél túlságosan keveset nyom a mérleg.

A testtömeg index, vagyis a BMI is sokat elárul: 18.5 alatt beszélünk túl alacsony szintről, amivel Dr. Jane Leoard háziorvos szerint több probléma is van. A legfőbb egészségügyi kockázatai a vitamin- és ásványianyag-hiány, súlyos esetekben az alultápláltság, elektrolit-egyensúlyhiány - ez nagyon súlyos szív- és veseproblémákhoz vezethet a vér sótartalmának megzavarása miatt.

Emellett osteoporózist, meddőséget is okozhat. A gyors fogyás hat a menstruációra is, szabálytalan ciklusokat eredményezhet, növeli a bakteriális, vírusos és gombás fertőzések kockázatát.

Hízás biztonságosan - de hogyan?

Ha érdekel a téma, kattints a Runner's World cikkére!