Borítókép: Három meglepő munkakör, ami halláskárosodást okozhat Forrás: Getty Images

Három meglepő munkakör, ami halláskárosodást okozhat

Mindannyian ismerünk tipikusan zajos munkaköröket, ahol a dolgozók egész nap például repülőgépek közelében vagy légkalapáccsal, nehézgépekkel dolgoznak. Gazdag Gábor audiológiai szakasszisztens, a Fül-orr-gége Központ szakembere azonban olyan foglalkozásokról számolt be, amelyekről elsőre nem is gondolnánk, hogy halláskárosodást okozhatnak.

Hirtelen erős hang, vagy tartósan zajos környezet

Halláskárosodást okozhat egy hirtelen erős hanghatás, például egy durranás, robbanás zaja, de az is, ha tartósan zajos környezetben tartózkodunk.

A hallásküszöb plusz 80-90dB számít hangosnak. A 90dB nagyjából a városi utcai zajnak felel meg. Ha tehát ennyi, vagy ennél magasabb zajhatás éri tartósan a fület, akkor halláskárosodás következhet be.

Védőfelszerelés nélkül

Azokban a munkakörökben, ahol különösen magas a zajhatás, a dolgozóknak védőfelszerelést kell viselniük. Nem is tudjuk elképzelni, hogy egy légiforgalom irányító a repülőgépek 140dB-es hangja, vagy az útépítő a légkalapács 120dB-es zaja mellett zajvédő fejhallgató mellett dolgozzon.

Folytatásért nyisd meg a galériát!

Rendszeres hallásvizsgálat, korai felismerés

Gazdag Gábor elmondta, hogy a hallássérült emberek gyakran hosszan (5-20 év) vannak kitéve hangos (85 dB feletti) hangoknak napi több órán keresztül. A veszélyeztetett foglalkozási körökben dolgozók számára ezért fontos lenne a zajvédelem. Léteznek erre a célra speciális, diszkrét eszközök is, mint a zajvédő füldugó.

Emellett érdemes rendszeresen, évenként hallásvizsgálaton részt venni. A halláskárosodás különböző szintjei mérhetők audiometriai tesztekkel. Így korai stádiumban, a kezdeti jeleket is fel lehet ismerni, így idejében be lehet avatkozni: változtatni az életmódon, ügyelni a zajvédelemre, illetve szükség esetén hallókészüléket is be lehet szerezni.

Forrás: Fül-orr-gége Központ

Ebben a galériában pedig a halláskárosodás 5 előjele található meg: