Félsz, hogy az orális együttléttől torokrákod lesz? Van számodra egy jó hírünk!

Borítókép: Félsz, hogy az orális együttléttől torokrákod lesz? Van számodra egy jó hírünk! Forrás: Getty Images
A brit rákkutató, Hisham Mehanna nemrég megjelentetett egy cikket a The Conversationben „Az orális szex ma a torokrák vezető rizikófaktora” címmel. Az írás arról szólt, hogy a HPV fertőzés következtében megnövekedett a torokrák előfordulása, amelyet a betegek gyakran orális szex útján kapnak el.

„Azoknál, akiknek életük során hat vagy több orális szexpartnerük van, 8,5-szer nagyobb valószínűséggel alakul ki szájüregi rák, mint azoknál, akik nem űzik az orális szexet." – írta a Birminghami egyetem kutatója.

Ez valóban riasztóan hangzik. De van egy jó hír is: létezik egy HPV elleni vakcina, a Gardasil, amely nagymértékben csökkentheti a kockázatot.

Mehanna is utal az oltásra, de csak röviden, és jó távol a címtől. A szövetségi Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szerint viszont a valóság az, hogy „az oltás megakadályozhatja a HPV által okozott rákos megbetegedések több mint 90 százalékának kialakulását".

Ez persze nem teljes garancia, de a széles körben elterjedt védőoltás a HPV-vel összefüggő rákos megbetegedések számát apró töredékére csökkentheti.

A CDC megjegyzi, hogy különösen a fogorvosok igyekeztek a HPV elleni védőoltást javasolni a betegeknek, mivel egyre több bizonyíték van arra, hogy képes megelőzni a szájüregi vagy torokrákot. Mehanna is ír róla, hogy a HPV-oltás, amelyet kezdetben csak lányoknak és fiatal nőknek javasoltak a vírus méhnyakrákot okozó hajlama miatt, ma már fiúk és fiatal férfiak számára is elérhető. Bár még mindig több lányt oltottak be szexuális úton terjedő fertőzések ellen, mint fiúkat, úgy tűnik, hogy a HPV elleni védőoltás a férfiak körében is emelkedik.

Az orális szex nem kockázatmentes, de van egy egyszerű lépés, amelyet bárki megtehet, hogy drasztikusan csökkentse a kockázatot – és minél többen ismerik ezt, annál jobb.

Forrás

Galériánkban izgalmas orális pózokat találhatsz!