JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Félnünk kell-e egy újabb pandémiától? – Amit a majomhimlőről tudni érdemes

Borítókép: Félnünk kell-e egy újabb pandémiától? – Amit a majomhimlőről tudni érdemes Forrás: Getty Images
„Már megint valamilyen egzotikus vírus” – sóhajtunk fel az újabb híreket olvasva. Ám ezúttal nem a koronavírus, hanem a majomhimlő a főszereplő, amely már Európában is jelen van, eddig kilenc uniós országban regisztráltak betegeket. Vajon kell-e félnünk egy újabb pandémia kirobbanásától? Miféle betegség a majomhimlő és mennyire veszélyes? Összegyűjtöttük a válaszokat!

Milyen betegség a majomhimlő?

A majomhimlő betegség ritka, de ismert, önálló betegség. Az újdonságnak a vírus európai terjedése számít. A betegség hasonlít a fekete himlőre, egy rokon orthopoxvírus-fertőzésre, amelyről a WHO 1980-ban azt közölte, hogy eltűnt a Föld felszínéről.

Veszélyesség

A vírust Európában először 2018-ban, az Egyesült Királyságban azonosították. A következő európai esetet 2022. május 7-én ugyancsak az Egyesült Királyságban jelentették, egy beutazó személy Nigériából, Lagosból érkezett Londonba. Azóta kilenc uniós tagállamból (Ausztria, Belgium, Franciaország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország és Hollandia) jelentettek majomhimlős megbetegedéseket.

Bár a jelenlegi járványkitörések legtöbb esete enyhe betegségtünetekkel járt és a szakemberek az általános kockázatot alacsonynak ítélik a lakosság szélesebb körében, az egyéni kockázat magas lehet kisgyermekek, terhes nők, idősek vagy immunhiányos személyek esetében.

Terjedése

A majomhimlő vírus egyik emberről a másikra sérülésekkel – például bőrsérüléssel-, testnedvekkel, légúti cseppfertőzéssel és szennyezett anyagokkal, például ágyneművel való szoros érintkezés útján terjed. Az ECDC szerint a megfertőződés esélye a több szexuális partnerrel rendelkezőknél és az egészségügyben dolgozóknál lehet magas.

A majomhimlő lappangási ideje általában 6-13 nap, de 5-21 nap is lehet. A majomhimlőből való gyógyulás lassú folyamat, tünetei 2-4 hétig tartanak, és súlyos esetek is előfordulhatnak. A majomhimlőnek olyan súlyos szövődményei lehetnek, mint a tüdőgyulladás, szepszis, agyvelőgyulladás, valamint a szaruhártya fertőzése, amely látásvesztést okoz.

Tünetei

A tünetek közé a jellegzetes kiütések mellett a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és fáradtság tartozik.

Koronavírus vs. majomhimlő

Mindkettő betegséget vírus okozza és állatról emberre terjedt át. Ám a két kórokozó esetén ennyiben ki is merülnek a hasonlóságok.

Míg a koronavírus denevérektől származik, a majomhimlő elnevezése arra utal, hogy a fertőzést elsőként afrikai majmokban mutatták ki. Covidon immár több millió ember átesett, ám a mai napig vannak olyan térségek, ahol újra meg újra felüti a fejét a vírus és tömeges megbetegedést okoz.

Majomhimlő okozta megbetegedést eddig világszerte – május eleje óta 19 országban- pár százat regisztráltak, a WHO úgy véli: a széles körű terjedés kockázata alacsony. A most megjelent vírusvariánsnak a tapasztalatok szerint egy százalék körüli a halálozási rátája.

A német Robert-Koch Intézet szakemberei állítják, pánikra semmi ok, nem kell egy koronavírushoz hasonló járványtól tartani. Annyit azonban megjegyeztek, hogy mint a Covid esetében, itt is rendkívül fontos az újonnan jelentkező betegek gyors azonosítása, kezelése, a kapcsolattartók nyomon követése.

Mi a teendő megfertőződés esetén?

  • A beteget el kell különíteni, amíg a kiütései teljesen meg nem gyógyulnak, és kerülni kell a veszélyeztetett kategóriába tartozó személyekkel és a háziállatokkal való érintkezést (ők is elkaphatják).
  • A kiütés gyógyulásáig a szexuális aktivitástól és a szoros fizikai érintkezéstől tartózkodni kell.
  • A majomhimlős betegekhez közeli személyeknek az utolsó érintkezéstől számított 21 napig önellenőrzést kell végezniük a tünetek kialakulása tekintetében.
  • A fertőzés megelőzése érdekében ajánlott az ismert betegek kerülése, és az általános higiéniai szabályok fokozott betartása.

Hogyan kezelhető a majomhimlő?

A majomhimlő mindenképp szakszerű orvosi ellátást igényel. A tecovirimat néven ismert vírusellenes szert, amelyet a himlő ellen fejlesztettek ki, az európai gyógyszerügyi hatóság engedélyezte a majomhimlő kezelésére 2022-ben állat- és emberkísérletek adatai alapján, de a készítmény még nem érhető el széles körben.

A himlő elleni védőoltás több megfigyelési vizsgálattal kimutatta, hogy körülbelül 85%-ban hatékony a majomhimlő megelőzésében. Így az előzetes (Magyarországon 1979-ig kötelező) himlőoltás enyhébb betegséget eredményezhet. A majomhimlő megelőzésére 2019-ben jóváhagytak egy módosított, legyengített vakcina víruson (Ankara törzs) alapuló újabb vakcinát. Ez egy kétadagos vakcina, amelynek elérhetősége továbbra is korlátozott. Jelenleg folynak a tudományos vizsgálatok a majomhimlő megelőzésére és leküzdésére szolgáló vakcinázás megvalósíthatóságának és megfelelőségének felmérésére.

Forrás: MTI, Webbeteg, Robert Koch Institut https//www.rki.de/SharedDocs/FAQ/Affenpocken/affenpocken_gesamt.html;jsessionid=67A864F5C654AAA07B3B67A9644A20B3.internet072?nn=2444038

Bármilyen betegség kivédéséről legyen szó, a legjobb módszer az immunrendszerünk erősítése. Mutatjuk, melyik 6 vitamin nélkülözhetetlen a szervezetünk számára!