Hogyan tartsd tisztán az arcüregedet egész télen?

Borítókép: Hogyan tartsd tisztán az arcüregedet egész télen? Forrás: GettyImages
Megfázás vagy allergia, mindegy. Ha szipogsz és nem tudod rendesen kiüríteni az arcüregedből a váladékot, akkor a trutyi alatt szenvedő szövetek mindenféle alattomos problémák, például gyakori fejfájás, ólmos fáradtság formájában jelezhetik, hogy nekik ez nem oké.

Ez a cikk az Éva egy korábbi számában jelent meg először.

Sosem beszélünk az arcüregről, pedig van mit megtanulnunk róla. Az orrmelléküreg része a homloküreggel, a rostacsontokkal és az iköböllel együtt. Ezek a légkamrák nemcsak rezonátorként működnek a hangképzés folyamán, hanem a belélegzett levegő is itt melegszik fel.

Az arcüreg csecsemőkorban még csak borsónyi, 15-18 éves korunkra éri el teljes méretét: a szádtól a szemüregig, az orrüreg oldalsó falától a járomcsontig terjed. Sajnos ideális terep a gyulladásos folyamatok beindulására.

Csillószőrök

Az arcüreg falát csillószőrös nyálkahártya borítja. Ez váladékot termel, ezzel távoznak szervezetünkből a levegővétellel bekerült kórokozók. A csillószőrök seprűszerű mozgással pumpálják ki a termelt váladékot. Az arcüreg nyálkája egy keskeny járaton az orrüregbe fut, onnan pedig a hátsó garat felé csorog: egy részét aztán lenyeljük, anélkül, hogy észrevennénk.

Négykézláb jó volt

A rendszer azonban meglehetősen sok hibát rejt. „Az arcüreg nyílása az orr felé a kamra tetején van, így a benne felgyűlt váladék csak akkor tud kiürülni, ha az üreg színültig megtelik, vagy ha fekszünk, és úgy hátracsorog a garat irányába” – magyarázza dr. Halász Ágnes fül-orr-gégész. Másrészt a járat nagyon szűk, és U alakban görbül. Evolúciós fejlődésünk kezdetekor, amikor még négykézláb, előrelógó fejjel közlekedtünk, ezzel a felépítéssel nem is volt gond, ám a felegyenesedett embernek az arcüreg tisztulása szempontjából már nem ideális.

Gyulladás

Bár az arcüreg normál körülmények között steril, amikor megfázol vagy allergiás vagy, az orrüregben található kórokozók az arcüregbe is beszivároghatnak. A nátha miatt az orr nyálkahártyája annyira megduzzadhat, hogy elzárhatja a keskeny kivezető nyílást, így a kórokozóktól hemzsegő váladék nem tud távozni, és pangani kezd, amiből gyulladás lehet.

„Egy egyszerű megfázás általában egy hétig tart – mondja dr. Halász Ágnes. – Ha a náthás tünetek ennél tovább is fennállnak, továbbá az orrból sárgás váladék ürül, az arc nyomásra érzékennyé válik, és előrehajoláskor fájdalmasan lüktet, esetleg láz is fellép, nagy eséllyel arcüreggyulladás áll a háttérben. Ilyenkor általában elkerülhetetlenné válik az antibiotikum szedése, ám mellette elengedhetetlen az orr folyamatos ürítése, tisztítása orrfújással, illetve orrspray-k használatával.”

Öblítés

Sokan idegenkednek tőle, pedig a gyógyszertárakban arcüreg öblítésére alkalmas flakonok, illetve kannák is kaphatók. Használatuk gyerekeknek és felnőtteknek is ajánlott. Ezeket csak fel kell tölteni meleg fiziológiás sóoldattal, és előrehajolva, nyitott szájjal az egyik orrlyukba spriccelni. Az eljárás egyáltalán nem fájdalmas, a becsorgatott víz a másik orrlyukon azonnal kifolyik, az átmosás pedig kitisztítja az üregekből a felgyülemlett, letapadt váladékot.

Az arcüreget nem szabad gőzölni, mert a csillószőrök megbénulnak tőle, helyette inkább infralámpázz, vagy használj sóoldatos hideginhalátort!

Ha minden gyógyszeres kezelés és házi praktika ellenére sem múlnak a tünetek, a gyulladás pedig évente többször is visszatér, érdemes felkeresni egy fogorvost. Az arcüreg alsó része ugyanis a fogak gyökerénél ér véget, és lehet, hogy egy rejtett góc húzódik rá folyton az arcüregre.

Kína
A hagyományos kínai orvoslás szerint az arcüreg a belekkel van kórélettani kapcsolatban. A megfigyelések szerint a hasmenéssel, hányással, puffadással járó emésztőszervi megbetegedésekkel párhuzamosan az orrmelléküreg gyulladása is gyakoribb, mint általában, és fordítva.

Holisztikus gyógyászat
A rendszeresen visszatérő arcüreggyulladás hátterében lelki okok is állhatnak. Olyasmihez kell folyamatosan jó képet vágni, amihez ugyan semmi kedved, de nem akarsz konfliktust. Az arcodra erőltetett álarc azonban majd’ szétfeszít, a felszín alatt forr a vér, ami aztán gyulladásban manifesztálódik.

India
Az ájurvédikus gyógyászat hívei arcüreggel kapcsolatos problémák esetén a Nasya-terápiát ajánlják, amely során általában szezám- vagy kókuszolajat csorgatnak az orrlyukakba. A kezelés előtt a nyak és a fej masszírozásával fellazítják a méreganyagokat, majd a becsepegtetés után is finoman átdörgölik a területeket, hogy az olaj szétterjedjen és leszivárogjon a szövetek mélyére. Az eljárás állítólag nemcsak az orrmelléküreg gyulladásos problémáit gyógyítja, de szuper a migrénes fejfájásra is. Érdekesség, hogy az indiaiak nem hisznek az orrfújásban, mert ha túl sűrű a pangó váladék, az erős kifelé fújás során csak eltömíti a járatokat. Ők a nálunk kifejezetten udvariatlannak számító harákolásban és köpködésben hisznek, mert a visszafelé szívott váladék könnyebben csorog le a garatra. Ennek tudatában Indiában furcsán néznek a zsebkendőbe trombitáló nyugatiakra.

Nézd meg ezt a galériát is, ha ezen a télen egyáltalán nem akarsz beteg lenni: