Mi történik a bőröddel, ha sminkben edzel

Borítókép: Mi történik a bőröddel, ha sminkben edzel Forrás: Getty Images
Amikor bőrápolásról van szó, gyakran halljuk, hogy soha ne eddzünk, aludjunk sminkben. Sokan azonban még sportoláshoz is szeretnek feltenni egy könnyű alapozót, BB krémet, egy kis szempillaspirált és szájfényt. Vajon ennyi még belefér vagy már ezzel is veszélyeztetjük bőrünk egészségét? Utánajártunk!

Mi történik a bőröddel, ha sminkben edzel?

Te melyik tábort erősíted: akik soha nem viselnek sminket sportoláshoz, mert utálják az érzést, ha az alapozójuk egybefolyik az izzadtságukkal vagy akik csupasznak érzik magukat make-up nélkül, ezért még edzés közben sem mondanak le róla? Vagy te ugyan nem ragaszkodnál a sminkhez, de mivel rendszerint munkából rohansz az edzőterembe, se időd, se energiád, hogy előtte alaposan lemosd az arcod?

Egy biztos, akinek fontos bőre egészsége, nem viszi túlzásba a sminkelést sportoláshoz sem. De tulajdonképpen mi is történik a bőröddel, ha sminkben edzel? Miért nem tanácsolják a bőrgyógyászok, kozmetikusok?

A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy egy vastagabb, nagy fedésű alapozó képes teljesen eltömíteni a pórusokat és szinte garantált a mitesszerek, pattanások képződése. Izzadás közben a pórusok kitágulnak és vizet párologtatnak, a test ily módon is próbálja hűteni magát. Ám ha sminket viselünk, az alapozó és minden, ami még felette van - például highlighter, pirosító-, bekerül a nyitott pórusokba és eltömíti azokat. Ennek eredménye: bőrirritáció és egyéb gyulladásos folyamatok beindulása. Ezért akinek egyébként is pattanásra, irritációra, rozaceára hajlamos a bőre, annak sminkben edzeni szigorúan tilos!

Mennyi az annyi?

Ha valaki a fentiek ellenére sem tudja elképzelni, hogy bárhol is smink nélkül jelenjen meg, annak érdemes egy ultrakönnyű, hidratáló alapozót, BB-krémet beszerezni és sportoláshoz csakis ezeket használni a vastag alapozók és korrektorok helyett. De még ha csak egy leheletnyi smink is van rajtunk, sportolás után kötelező azt is alaposan lemosni!

Edzéshez jöhet a szempillaspirál és a rúzs, szájfény is. Egyedül arra kell odafigyelni, hogy vízálló típust válasszunk, hogy ne folyjanak le izzadás hatására.

A konklúzió tehát a következő: lehet make-up-ot viselni sportoláshoz is, mértékkel. Arra kell odafigyelni, hogy mindenből a könnyű, hidratáló állagút válasszuk, hogy ne tömítsük el a pórusainkat. Edzés után pedig alaposan távolítsuk el a szennyeződéseket, izzadtságot és megmaradt sminkünk maradványait is.

Forrás: ITT

Ha száraz és érzékeny a bőröd, mutatunk pár természetes kozmetikumot, ami csodát tesz vele!