Ettél már csicsókát? Itt az ideje kipróbálni!
Bár évtizedek óta foglalkoztat az egészséges táplálkozás, a csikókát az első gyermekem születése után ismertem csak meg - amikor megpillantottam a hozzátáplálási táblázatban. Megvettem, elkészítettem, és a gyerek imádta - aminek iszonyatosan örültem, mert tömve van hasznos tápanyagokkal.
Most már inkább olyan vele a viszonyom, mint a kelbimbóval: fogyasztom, ugyan nem napi szinten, de ki nem hagynám az őszi-téli ételek közül - főleg a következők miatt!
Fuss és Főzz
A sportolók életében rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, hogy edzés terved valóban teljesülni tudjon. A Fuss & Főzz a Runner’s World Magazin hasábjain megjelent legjobb recepteket tartalmazza!
3995 Ft
4995 Ft
Hasznos szénhidrátforrás
Az Észak-Amerikából származó növény íze leginkább a burgonyára emlékeztet, bár annál azért lényegesen édesebb. A növény gumójának háromnegyede szénhidrát, de tartalmaz még rostot, fehérjét, és nagyon minimális mennyiségű zsírt. Emellett C és B-vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot, cinket és foszfort is. Ám legfőbb erénye az inulintartalom.
Nagyon jót tesz a bélnek
A csicsókában lévő tápanyag, az inulin egy biopolimer - egy nagyobb méretű rostanyag, ami a bélen emésztetlenül halad át, prebiotikus hatású, így kifejezetten jó a hasznos bélbaktériumok számára. Emellett javítja a bél pH értékét, ami azt eredményezi, hogy növekszik a fontos ásványi sók oldhatósága.
Cukorbetegeknek is hasznos
A cukorbetegeknek nagyon fontos a megfelelő szénhidrátok bevitele, és a csicsóka épp ilyen: kalóriában szegény, és bár édes íze van, nem okoz vércukoringadozást akkor sem, ha gyakran fogyasztják, sőt, a vércukorszintet is segít beállítani. Magas rosttartalma miatt a teltségérzet kialakításában is hasznos.