JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Ettél már csicsókát? Itt az ideje kipróbálni!

csicsóka, zöldség, Forrás: getty images/westend61
Azon vagyunk, hogy minél színesebben táplálkozz- próbálj ki új ízeket, zöldségeket, szokatlanabb alapanyagokat. A csicsóka most igazi szezonális élelmiszer - ne feledkezz meg róla!

Bár évtizedek óta foglalkoztat az egészséges táplálkozás, a csikókát az első gyermekem születése után ismertem csak meg - amikor megpillantottam a hozzátáplálási táblázatban. Megvettem, elkészítettem, és a gyerek imádta - aminek iszonyatosan örültem, mert tömve van hasznos tápanyagokkal.

Most már inkább olyan vele a viszonyom, mint a kelbimbóval: fogyasztom, ugyan nem napi szinten, de ki nem hagynám az őszi-téli ételek közül - főleg a következők miatt!

Fuss és Főzz

Fuss és Főzz

A sportolók életében rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, hogy edzés terved valóban teljesülni tudjon. A Fuss & Főzz a Runner’s World Magazin hasábjain megjelent legjobb recepteket tartalmazza!

 

3995 Ft

4995 Ft

csicsóka, zöldség,
Forrás: Getty Images/Aniko Hobel

Hasznos szénhidrátforrás

Az Észak-Amerikából származó növény íze leginkább a burgonyára emlékeztet, bár annál azért lényegesen édesebb. A növény gumójának háromnegyede szénhidrát, de tartalmaz még rostot, fehérjét, és nagyon minimális mennyiségű zsírt. Emellett C és B-vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot, cinket és foszfort is. Ám legfőbb erénye az inulintartalom.

Nagyon jót tesz a bélnek

A csicsókában lévő tápanyag, az inulin egy biopolimer - egy nagyobb méretű rostanyag, ami a bélen emésztetlenül halad át, prebiotikus hatású, így kifejezetten jó a hasznos bélbaktériumok számára. Emellett javítja a bél pH értékét, ami azt eredményezi, hogy növekszik a fontos ásványi sók oldhatósága.

Cukorbetegeknek is hasznos

A cukorbetegeknek nagyon fontos a megfelelő szénhidrátok bevitele, és a csicsóka épp ilyen: kalóriában szegény, és bár édes íze van, nem okoz vércukoringadozást akkor sem, ha gyakran fogyasztják, sőt, a vércukorszintet is segít beállítani. Magas rosttartalma miatt a teltségérzet kialakításában is hasznos.

A cikk további részét a runnersworld.hu-n olvashatod!

10 egészséges alapanyag, amiből nem árt betárazni