Egészséges-e a csicseriborsó tészta?

egészséges táplálkozás, csicseriborsó, csicseriborsó tészta Forrás: Getty Images
Népszerűnek népszerű, de vajon egészséges is a csicseriborsó tészta? Egyes tésztáknak valóban magasabb a tápanyag tartalmuk, maga a csicseriborsó növény pedig igazi energiabomba. De lássuk, mit mondanak a táplálkozási szakértők.

A válasz: egyértelműen igen! A csicseriborsó tészta a minimálisan feldolgozott élelmiszerek körébe tartozik; csak nagyon kevés; vagy egyáltalán semmiféle hozzáadott anyagot - cukrokat, telített zsírokat - nem tartalmaz. Más, hagyományos búzaalapú tésztafélékkel összehasonlítva kevesebb kalória, viszont dupla annyi rost és fehérje van benne. Újabb plusz pont mellette, hogy magas fehérjetartalmának köszönhetően akár a húsfogyasztást is kiválthatod vele; önmagában is teljes értékű vacsorát tehetsz belőle az asztalra.

További előnye, hogy különféle ásványi anyagokban is bővelkedik; vastartalma is jelentős. Ahhoz viszont, hogy a növényi alapanyagú vas be tudjon épülni a szervezetedbe, a szakemberek szerint ajánlatos C vitamint fogyasztanod mellé; például facsarj a tésztára egy kis citromlevet, ha éppen salátát dobtál össze belőle; vagy vagdoss rá egy kis paradicsomot.

Viszont mint minden magas rost-tartalmú élelmiszert, a csicseriborsó tésztát is csak fokozatosan vezesd be az étrendedbe; hagyj időt a szervezetednek arra, hogy hozzászokjon a rost-többlethez. Máskülönben gyomorproblémák - puffadás, hasgörcs - jelentkezhetnek.

A csicseriborsó tészta a súlyod megőrzéséhez, de fogyáshoz is ideális választás, mivel a glikémiás indexe is alacsonyabb, mint más búzaalapú társaié; így könnyebben szinten tartható vele a vércukorszint. Miközben egy hagyományos tésztát simán befalsz percek alatt, a csicseriborsó tészta sokkal hamarabb eltelít.

S hogy még mi mindennel válthatod ki a búzaalapú tésztákat, nézd meg a Galériában!