Nassolás bűntudat nélkül - Segítünk, számodra melyik édesítőszer a legjobb választás!

Borítókép: Nassolás bűntudat nélkül - Segítünk, számodra melyik édesítőszer a legjobb választás! Forrás: Getty Images/AntonioGuillem
Nem kell lemondani a desszertről akkor sem, ha diétázunk, csupán módosítani kell kicsit az összetevőkön: száműzzük a fehérlisztet és helyettesítsük a cukrot megfelelő édesítőszerrel. Segítünk eldönteni, neked melyik édesítőszer a legjobb választás!

Mik azok a cukoralkoholok?

A cukoralkoholok a szénhidrátok redukciójából – az a folyamat, mely során a vegyületből oxigént vonnak el – képződő többértékű alkoholok, melyek a természetben is megtalálhatóak, de mesterségesen is előállíthatják őket.

Előnyeik

Lassú felszívódású szénhidrátok lévén remekül beilleszthetőek cukorbetegek, inzulinrezisztenciával küzdők diétájába is, mivel lassan emelik meg a vércukorszintet. A fehércukorhoz képest feleannyi energiát tartalmaznak, így fogyaszthatják azok is, akik meg szeretnének szabadulni a súlyfeleslegüktől. Nagy előnyük továbbá, hogy a szájban található baktériumok számára nem jelentenek tápanyagot, így nem roncsolják a fogakat.

Hátrányaik

Bár rengeteg előnnyel rendelkeznek a cukoralkoholok, nagy hátrányuk, hogy nagyobb mennyiségben az érzékenyebbeknél hasmenést, görcsöket, puffadást válthatnak ki, jóllehet ezek a tünetek a szervezet fokozatos hozzászoktatásával kiküszöbölhetőek.

Legnépszerűbb cukoralkoholok

Szorbit: az egyik legelterjedtebb cukorpótló szer, mely számos gyümölcsben is megtalálható, ám mesterségesen is előállítják, leggyakrabban kukoricakeményítőből. Hőálló, így sütéshez is remekül felhasználható, ráadásul segít az étel puhán tartásában, mivel jelentős vízmegkötő képességgel bír. Lebontásához nem szükséges inzulin, de magas energia tartalma miatt fogyókúrázóknak nem ajánlott.

Mannit: A természetben megtalálható algákban, zuzmókban, ipari felhasználásra pedig gyümölcscukorból állítják elő. Igen lassan szívódik fel a vékonybélben, 20%-a változatlan formában kiürül a vizelettel.

Eritrit: A természetben, gyümölcsökben és gombában fordul elő, a boltban vásárolt formáját cukor erjesztésével állítják elő. A vékonybélben teljesen felszívódik, így hashajtó hatása gyakorlatilag nincs, eltérően a többi a cukoralkoholtól.

Xilit: Iparilag nyírfából illetve kukoricacsutkából és préselt cukornádból állítják elő. Az elfogyasztott nyírfacukor csupán negyede szívódik fel a vékonybélben, ezért erős hashajtó hatású lehet. Érdemes a bevitt mennyiségét fokozatosan emelve hozzászoktatni a szervezetet. Az egyetlen cukoralkohol, amelyre szénhidrátot kell számolni.

Maltit: a cukoralkoholok közül az egyik legédesebb, így kevesebbet kell belőle használni, mint a többiek esetében. Szirup formában is megtalálható édességekben, ezt azonban cukorbetegek nem fogyaszthatják, a hozzáadott egyszerű cukor miatt.

Miért nem jó, ha túl sok cukrot fogyasztasz? Mutatjuk!