Édes, édes, mégis megéri rákattanni a datolyára!

datolya, aszalvány, Forrás: Unsplash/ Ella Olsson
Amellett, hogy nassolni valónak sem utolsó, rengeteg egészséges édesség alapanyaga lehet a datolya. A mértékletesség azonban fontos vele kapcsolatban, mert magas a cukortartalma! A Runner's World cikke

A datolyapálma gyümölcse a datolya, amit a világ számos trópusi régiójában termesztenek. Általában szárított formában találkozhatsz vele itthon: a ráncos bőr azt jelzi, hogy kiszáradt, míg a sima bőr a frissességre utal. A fajtától függően a friss datolya meglehetősen kicsi és színes, az élénkvöröstől az élénksárgáig előfordul.

A következő előnyök miatt érdemes beépíteni az étrendbe!

#vegyélhazait: Viblance Pekándiós- Quinoa Granola

#vegyélhazait: Viblance Pekándiós- Quinoa Granola

Mennyeien finom és tápláló reggeli egészségtudatos ínyenceknek!

Ha valami igazán finomra vágysz, kóstolnod meg ezt! A Viblance díjnyertes granolája nem csak igazi ízélmény, de csakis tiszta összetevőkből, aromák, színezékek és egyéb mesterséges alapanyagok nélkül készül. Gluténmentes, növényi alapú.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

1590 Ft

1770 Ft

Tápanyagban gazdag

Mivel szárított élelmiszerről van szó, a kalóriatartalma magasabb, mint általában a friss gyümölcsöké - körülbelül annyi kalória van a datoláyban, mint a szárított fügében vagy mazsolában. A datolya nagyrészt szénhidrátból áll, 100 gramm belőle a következőket tartalmazza:

Kalória: 277
Szénhidrát: 75 gramm
Rost: 7 gramm
Fehérje: 2 gramm
Ezek mellett van benne kálium, magnézium, réz, mangán, vas, B6 vitamin.

Rostokban bővelkedik

A datolya remek rostforrás, a rost pedig a székrekedés megelőzésével nagyon fontos. Elősegíti a rendszeres bélmozgást, ezenkívül hasznos a vércukorszint szabályozásában. A rost lelassítja az emésztést, és segíthet megakadályozni, hogy a vércukorszint evés után túl magasra emelkedjen.

datolya, aszalvány,
Forrás: Unsplash/ Mona Mok

Jót tesz az agynak a datolya

A laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, hogy a datolya hasznos az agyban lévő gyulladásos markerek csökkentésében, amiknek magas szintje az olyan neurodegeneratív betegségek magasabb kockázatával jár együtt, mint az Alzheimer-kór.

Állapotos nőknek nagyon ajánlott

Érdemes a terhesség vége felé datolyát fogyasztani, mert a benne lévő anyagok elősegíthetik a méhnyak tágulását és csökkenthetik az indukált vajúdás szükségességét. Ezenkívül a datolya tanninokat tartalmaz, amelyek olyan vegyületek, amikről kimutatták, hogy elősegítik az összehúzódásokat. Emellett a datolya remek természetes kalóriaforrás, ami szükséges az energiaszint fenntartásához a vajúdás során.