A szülésznő válaszol: 3 kérdés a császármetszésről, amiknek a válaszára mindenki kíváncsi

Borítókép: A szülésznő válaszol: 3 kérdés a császármetszésről, amiknek a válaszára mindenki kíváncsi Forrás: Pixabay / Natalia Szymańska Żera
Tapasztalatok azt mutatják, hogy ha szülésünkről van szó, akkor arról szeretünk szülésznővel, bábával beszélni, felkészülni. Szülész-nőgyógyászunk mellett szülésznő segítségével is készülhetünk a hasi szülésre. Bartos Rita szülésznő, szülésfelkészítő specialistát kérdezzük, aki évek óta rendszeresen készít fel császármetszésre kismamákat.

Bartos Rita szülésznőnek a téma a szívügye. Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Magyarországon elsőként dolgozott ki tematikát a programozott császármetszéssel kapcsolatban. Mára már rendszeresen tartja népszerű kurzusait azoknak a kismamáknak, akik valamely orvosi indikáció miatt nem szülhetik meg hüvelyi úton gyermeküket. Szakszerűen és
nagy empátiával tartja felkészítő tanfolyamait személyes jelenléttel és online módon is. Itt nincsenek tabuk, minden kérdésükre kapnak választ az érintett kismamák. Mint ahogy most mi is.

1. Kik vannak a műtőben a császármetszés alatt?

Sokszor azt sem tudja a kismama kik veszik körül. Mindenki maszkban van, olyan egyformák az emberek. Milyen feladata van a műtős csapatnak? A profi műtéti csapat bizony jó pár főből áll, ez az édesanyát megijesztheti, mikor belép a műtő ajtaján. A programozott császármetszést a terhesség 39.hetében szokták végezni. Kórházak között is eltérő lehet a császáros protokoll. Vegyük ezt a verziót, ha egy tervezett műtétről beszélünk. Ilyenkor az anyuka a saját lábán sétál be a műtőbe, a „műtősfiú” kíséretében. Ott már várnak rá az altató csapat tagjai, általában két fő, egy altató orvos és egy aneszteziológus asszisztens. Ők az anya feje, karja körül tevékenykednek. Az altató orvos a leggyakrabban használt, úgynevezett „spinális” gerincérzéstelenítést fogja bekötni. A műtősnő már a helyén várja a kezdést. Ezután érkezik az operációt végző orvos- szülész-nőgyógyász, egy másik orvos kíséretében, aki segédkezik a műtétet közben. A baba kiemelés utáni ellátásában gyakran egy szülésznő, vagy egy csecsemős nővér segédkezik. Ő viszi ki a műtőből a babát és átadja a neonatológus (újszülött gyógyász) orvosnak, aki rögtön megvizsgálja a kicsit. Ezt követően lemérik, karszalagot tesznek rá, köldökellátást végeznek és visszaviszik az anyának a műtőbe. Ez idő alatt az apa dönthet úgy, hogy a babával marad. Minél kevesebb szeparáció a cél.

2. A fellépő tényleg megkönnyíti az életünket az első napokban?

Császármetszés után 6 órát fekszünk, ezt követően amint lehetőség nyílik rá, fel kell állnunk. Az első felkelés mindig fájdalmas, de minél többet próbáljuk, úgy a napok elteltével egyre könnyebb érzés lesz. Saját tapasztalatomból is tudom, hogy ilyenkor legszívesebben mozdulatlanul feküdnénk, de ezzel nyilvánvalóan nem teszünk jót magunknak. Azért kell minél
előbb lábra állnunk, mozognunk, hogy a keringésünk helyreálljon, ez nagyon fontos szerepet játszik a trombózis elkerülésében.

Emellett az emésztésünknek is be kell indulnia. Egyszerűbb például, ha az ágyunk végéhez erősített kötél segítségével húzzuk fel magunkat. Esetünkben áldásos lehet, ha a kórházi ágy elektromosan mozgatható. A háttámlát, vagy az ágy fel- és leengedését is tudjuk vele szabályozni. Hasznos, ha egyik kezünket a hasi sebre helyezzük, enyhe nyomással tartsuk meg,
amíg elvégzünk egy mozdulatsort. Felállásnál görnyedjünk kicsit előre, a másik
kezünkkel pedig toljuk fel magunkat az ágyról, székről ahol eddig ültünk. Ezek a praktikák mind könnyítően hatnak a fájdalom csökkentésében. A fellépő segíthet, használhatjuk, ha előnyét érezzük.

3. Kell- e haskötő szülés után? Hordása esetén gyorsabban visszahúzódik a has?

Még a szakemberek véleménye is eltérő. Akár olvasgatunk a témában, akár beszélgetünk anyukákkal saját tapasztalataikról bizony találunk vélemény különbségeket. Van, aki esküszik a haskötő áldásos hatására, de olyan is akad, aki kipróbálta, de nem volt számára komfortos érzés, illetve vannak azok a kismamák is, akik ki sem próbálták, nem is foglalkoztak a kérdéssel, a hasuk mégis szépen visszarendeződött haskötő használata nélkül is.

Nehéz ebben a témában örökérvényűt mondani, azt javaslom az anyukáknak, hogy saját érzésükre hagyatkozzanak. Fontos tudniuk, hogy nem kötelező a viselése szülés után. Császármetszés után az édesanya legtöbbször arról számol be, hogy úgy érzi „nincsenek a helyén a szervei”, „mintha minden mozogna a hasában”. Ennek fényében hatásos a haskötő mert:
- adhat egy tartást a pocaknak
- segítheti a méh visszahúzódását
- úgy érezhetjük, hogy a hasunkat összetartja, kényelmesebb a mozgás
- a megnyúlt bőr regenerálódásában is hasznos lehet
- a szétnyílt hasizom összehúzódását is elősegítheti.

Figyeljünk a számunkra megfelelő méret kiválasztására.

Köszönjük a sok hasznos infót rengeteget, mindig bebizonyosodik, hogy érdemes foglalkozni a témával. A szülésznők fáradhatatlanul és lelkiismeretesen segítenek minden szülő nőnek, teljesen mindegy milyen módon adott életet gyermekének.