Kiderült: a Covid-fertőzés a fiatalokra különösen veszélyes szövődményt okozhat!

Borítókép: Kiderült: a Covid-fertőzés a fiatalokra különösen veszélyes szövődményt okozhat! Forrás: Getty Images
Megdöbbentő következményre hívták fel a figyelmet a post-covid lehetséges szövődményeit vizsgáló kutatóorvosok: már enyhe covid-fertőzést követően is számtalan fiatalnál figyeltek meg drasztikus memóriaromlást. Dr. Budai Marianna PhD, szakgyógyszerész elmondja, mit kell tudni erről az igencsak kellemetlen és ijesztő jelenségről.

Azoknál a fiatal felnőtteknél, akik enyhe tünetekkel estek át a Covid-19-en (és egyébként nincsenek post-covidos panaszaik), a figyelem és az emlékezőképesség zavarai mutathatók ki. Megdöbbentő, hogy a huszonéves, Covid-19-en átesettek memóriatesztjei hónapokkal az átvészelt Covid-19 után is olyan eredményeket szolgáltatnak, mint a Covid-19-en át nem esett, egészséges 60-as korosztálynál tapasztaltak.

A poszt-Covid tünetek, így az „agyi köd”, a koncentrációs képességet érintő zavarok, a feledékenység és a kimerültség hónapokon, sőt akár egy éven át is megkeseríthetik az érintettek életét.

Nemrégiben pszichológusok 53 olyan, Covid-19-en átesett fiatal felnőttet vizsgáltak meg, akiknél a Covid-19 már régen (átlagosan 163 napja) lezajlott, az enyhe lefolyású volt, és az érintettek a vizsgálat időpontjában már jól érezték magukat. A kognitív, vagyis agyi funkciókat vizsgáló tesztek nagy részénél a Covid-19-en átesettek eredményei normálisak voltak. Azonban, volt 2 olyan teszt, amik eredményei arra utaltak, hogy a Covid-19 hosszan tartó negatív nyomot hagy a koronavírus fertőzésen átesettek agyi működésében. Kiderült, hogy a figyelem és a memória tartósságával problémák akadnak az enyhe Covid-19-en átesetteknél.

Ilyen, problémákra rámutató tesztfeladat például az, amikor a képernyőn különböző számok villannak fel, és bizonyos számoknál meg kellett nyomni a szóköz billentyűt. Míg a vizsgálat első 3 percében oda tudtak figyelni a Covid-19-en átesettek a szóköz billentyű megnyomására, addig a 3. perc után ez már nehézségeket okozott nekik. Ebben a tesztben 3 perc után a Covid-19-en átesett fiatal felnőtteknél megnő a hibázási arány.

Hasonlóképpen, abban a tesztben is rosszul teljesítenek a Covid-19-en átesettek, amiben 20 egymás után bemutatott tárgyat kellett (volna) memorizálniuk. Ha egy kis szünet volt a tárgyak bemutatása után, már igencsak nehezen ment a felidézés. Ehhez hasonlóan 24 szó megjegyzése is nehezen ment a Covid-19-et maguk mögött hagyóknak. Fél óra elteltével jóval kevesebb szót tudtak visszaidézni az egykori koronavírus-fertőzöttek, mint a Covid-19-en át nem esett kontroll-csoport.

Az előbbi tesztekben tapasztalt gyors felejtés – alapesetben - a 60-as korosztályra jellemző. Vagyis, a Covid-19 olyan - az érintett betegek számára fel nem tűnő - nyomokat hagyhat hátra maga után, mint a memóriabeli problémák: egy átlagosan 28 éves ember memóriája sok szempontból olyanná válhat, mint egy 67 évesé. Egy szemléletes hasonlattal élve, olyan ez mintha a Covid-19 átvészelése 40 évet öregítene a memóriafunkciókon.

Szerencsére egyelőre úgy tűnik, hogy a Covid-19-et átvészelt fiatalok memóriaproblémái nem maradandóak. A jelen vizsgálat szerint minél régebben zajlott le a Covid-19, annál kevésbé érezhetők annak a következményei. A szakemberek szerint a Covid-19-et kísérő figyelem- és emlékezési zavarok 6, illetve 9 hónap elteltével enyhülhetnek, elmúlhatnak.

Forrás 1; Forrás 2

Feledékeny vagy? Mutatunk pár trükköt, ami segít!