Vajon hogyan befolyásolja a COVID-19 elleni oltás a sportolást?

koronavírus, covid, oltás, pandémia Forrás: Antonio Garcia Recena / Getty Images
Fontos, hogy a vírus és az oltóanyag is gyorsan változó helyzeteket teremthetnek és minden esetben érdemes konzultálni egészségügyi szakemberrel a saját helyzetedről és állapotodról. A Runner's World cikke

Ha úgy döntesz, hogy beadatod magadnak a koronavírus elleni oltást, felmerülhet a kérdés: hogyan érinti az oltás az edzéseket? Összeszedtünk pár kérdést a témához kapcsolódóan!

Milyen tünetekre számíthatsz az oltást követően?

Mint minden oltás, a COVID elleni oltásra adott reakciók is egyénileg eltérők lehetnek. Dr. Christine Firth belgyógyász szakorvos szerint a tünetek általában nem súlyosak, illetve sokan nem is tapasztalnak semmit az oltást követően. A leggyakoribb mellékhatás az oltás helyén kialakuló fájdalom, illetve olykor előfordulhat általános rossz közérzet: fáradtság, fejfájás, hidegrázás, láz és ízületi fájdalmak. Ezek néhány órától, akár több napig is tarthatnak.

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

100% frissen préselt natúr homoktövis lé a Balaton partjáról. Igazi superfood. Gazdaságos 2 literes bag in box kiszerelésben a  hosszantartó garantált minőségért. Tömény egészségbomba, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, zsírsavakkal, antioxidánsokkal.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

5500 Ft

Hogyan változnak a tünetek az első és a második oltás után?

Dr. Kara Calhoun tüdőgyógyász azt mondja, hogy a második oltás után több ember számol be valamilyen kellemetlenségről, mint az első oltás után. Lehet akár az oltás helye is fájdalmasabb, sebesebb, kialakulhat fáradtság érzés, émelygés, ám ezek a tünetek nem kapcsolódnak a vakcina hatékonyságához.

Mennyit futhatsz oltás után?

Nem valószínű, hogy az oltás beadása előtt vagy azt követően történő futás befolyásolja annak hatékonyságát. A szakemberek ezzel kapcsolatban azt javasolják, hogy ha a szervezeted nem jelez semmi rendkívülit, nyugodtan futhatsz az oltást követően. A karok edzését illetően az a javaslat, hogy komolyabb izomfájdalom esetén oltást követően hagyjál ki pár erősítő edzést, különösen azokat a gyakorlatokat, amik során a karizomzat is dolgozik.

Nézd meg az eddigi legjobb koronavírus elleni kampányt is a galériában!