Biztonságos-e a kismamák, szoptató anyák számára a Covid-19 elleni védőoltás? Íme a szakértők válasza!

Borítókép: Biztonságos-e a kismamák, szoptató anyák számára a Covid-19 elleni védőoltás? Íme a szakértők válasza! Forrás: GettyImages/NataliaDeriabina
Az új koronavírus-járvány harmadik hullámában hazánkban is ijesztő mértékben nő az új megbetegedések száma, és már nem csupán az idős, krónikus betegségben szenvedőket, hanem a fiatalokat, gyerekeket és a kismamákat is sújtja. Egyre több kismama, szoptató anyuka teszi fel a kérdést, hogyan tudná leghatékonyabban megvédeni magát és gyermekét a megfertőződéstől: Beoltassa magát? Ha igen, melyik oltóanyaggal? Nem veszélyes ez? Hogyan hat az oltás a magzatra, a szoptatott babára? Íme a válaszok a tudomány mai állása és a szakértők szerint!

A Szülészeti-Nőgyógyászati Szakmai Kollégium, a Szülészeti-Nőgyógyászati Klinikák vezetői, valamint a négy orvosképző egyetem Klinikai Járványelemző Munkacsoportjának véleménye alapján március 26-án a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) engedélyezte a várandósok koronavírus elleni oltását.

Mit tudunk a kismamák, szoptató anyukák olthatóságáról?

A szoptatás ideje alatt adható védőoltásokról már vannak információink és általánosságban elmondható (a tudomány mai állása és a rendelkezésre álló információk, kutatási eredmények alapján), hogy a szoptató anyák szinte minden oltóanyaggal biztonsággal olthatók, egyedül a sárgaláz- és a himlő elleni oltások ellenjavaltak. A COVID-19 vakcinákat illetően eddig az mRNS típusúakkal (Pfizer és Moderna) kapcsolatban van a legtöbb adat a szoptató anyákat és gyermeküket illetően. Ezek hatásmechanizmusa alapján nem várható komoly mellékhatás.

Kik és mikor kaphatják meg az oltást?

A kismamák a második, vagy a harmadik trimeszterben kaphatják meg az első vakcinát, az ismétlő oltást pedig a szülést követően. A szoptató édesanyák az előírások szerint bármikor a szoptatás alatt felvehetik az első oltást, majd 5 héttel később az ismétlő vakcinát.

Mi a nemzetközi álláspont?

Jelen járványügyi helyzetben az oltás felvétele mellett több érv szól, mint ellene.A legnagyobb nemzetközi szervezetek: a WHO, a Szoptatástudomány Akadémiája, a Gyógyszerszabályozó Szervezetek Nemzetközi Koalíciója egyöntetűen javasolják az koronavírus elleni oltás beadását a kismamáknak és a szoptató anyáknak, egyéni mérlegelést követően. Izraelben, ahol a világon ezidáig a legnagyobb átoltottságot sikerült elérni a Pfizer-BioNTech oltóanyagával, a szoptató nők oltását kifejezetten ajánlják, negatív tapasztalataik nem voltak. Az Egyesült Királyságban és az USA-ban is összegyűlt már annyi adat, hogy bátran foglalnak állást a szoptató anyák oltása mellett a náluk forgalomban lévő Moderna, Pfizer és AstraZeneca típusú vakcinákkal.

Hogyan jelezheti a kismama oltakozási igényét?

A kismamák a háziorvosukon, vagy a nőgyógyászaikon keresztül, a második, vagy a harmadik trimeszterben igényelhetik a vakcinát, ők - a háziorvosok és a nőgyógyászok- utalják be őket az oltópontokra. A kismamák az ismétlőoltást a szülést követően kaphatják meg. Utóbbi halasztására azért van szükség, mert a második vakcina beadása után erősebben jelenhetnek meg az oltási reakciók. A Semmelweis Egyetem március 27. szombattól extra oltópontot alakított ki számukra, ahol soron kívül kapják meg a vakcinát.

Melyik oltások tekinthetők biztonságosnak a kismamák számára?

A Pfizer és a Moderna vakcinákkal már biztosan olthatók a kismamák, a várandós kérésére és kezelőorvosának kockázat-előny értékelése alapján.

Ad-e a babának is védettséget, ha a kismama beoltatja magát?

Az mRNS-alapú vakcinák hatására nagy hatékonysággal termelődik antitest a várandós és szoptató nők szervezetében - állapította meg egy kiterjedt amerikai kutatás. Az eredmények szerint az oltóanyag az újszülötteknek is immunitást ad a placentán és az anyatejen keresztül. A vakcina által generált antitestek minden esetben jelen voltak a vizsgált köldökzsinórvérből és anyatejből vett mintákban.

Nézd meg, kik azok a hírességek, akik már megkapták a koronavírus elleni oltást!