Az időszakos böjt 6 legnépszerűbb formája, amiket 2021-ben akár ki is próbálhatsz

diéta, étrend, Forrás: Unsplash.com/Brooke Lark
Az időszakos böjt népszerűsége 2021-ben sem csökken az előrejelzések szerint. Ha kipróbálnád az utóbbi évek egyik legnépszerűbb táplálkozási módszerét, a következő 6 verzió közül érdemes válogatnod!

Az időszakos böjt az utóbbi időben hatalmas népszerűségnek örvend. Követhető, hatásos, nemcsak súlycsökkenést okoz, de serkenti az anyagcserét, és állítólag a hosszú élethez is hozzásegít. Nem véletlenül nagyon népszerű az elmúlt években, egy korábbi cikkünkben be is mutattuk az előnyeit:

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

100% frissen préselt natúr homoktövis lé a Balaton partjáról. Igazi superfood. Gazdaságos 2 literes bag in box kiszerelésben a  hosszantartó garantált minőségért. Tömény egészségbomba, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, zsírsavakkal, antioxidánsokkal.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

5500 Ft

Ennek az étkezésnek több verziója is létezik - minden módszer hatékony lehet, de az egyéntől függ, hogy melyik működik a legjobban.

A következő 6 variáció nagyon népszerű mostanság - érdemes kitapasztalni, a te életstílusodhoz melyik a legoptimálisabb!

16/8-as böjtölés

Általában ez a legnépszerűbb módszer, mert viszonylag jól beleilleszthető a hétköznapi életbe. Lényege, hogy egy nap csak egy 8 órás peridódusban vehetünk magunkhoz ételt, ezt a 8 órát pedig egy 16 órás böjtölés követi. Martin Berkhan alkotta meg ezt a Leangains nevű módszert. A 16 órás böjtölési időszakba beleesik az éjszaka is, azon kívül pedig nagyjából egy étkezést kell kihagyni.

Ezt mindenkinek a saját életritmusához érdemes kialakítani: ha korán kelő vagy, és mondjuk reggel 7-kor már reggelizned kell, a következő 8 órában kell bevinned annyi tápanyagot, hogy "kitartson" egész napra, mert 8 órával később, délután 3-tól másnap reggel 7-ig elkezdődik a böjtölési szakasz. Ha viszont nem szoktál reggelizni, akár délben is elkezdheted a napi étkezéseket, ez esetben még egy este 8-as vacsora is belefér.

Arra viszont nagyon fontos odafigyelni, hogy ebben a 8 órás étkezési ablakban megfelelő mennyiségű tápanyagot vigyél be a szervezetbe, aminek természetesen nem süteményekből és gyorsételekből kell állnia.

Szakértők szerint a nők számára a 14-15 órás böjtölési időszak is elegendő. Azoknál az embereknél, akik reggel éhesek és szeretnek reggelizni, ezt a módszert eleinte nehéz lehet megszokni, könnyebbség viszont, hogy a böjt alatt vizet, kávét és más nulla kalóriatartalmú italokat lehet fogyasztani, amelyek segíthetnek csökkenteni az éhségérzetet.

A többi diétás módszerről a cikk folytatásában, ide kattintva olvashatsz!