meditáció Forrás: Pixabay/laurajuarez

„A meditáció olyan az elmének, mint a testnek a rendszeres sport”

Állandóan stresszes vagy? Nyomaszt a koronavírus helyzet, az elszigeteltség és szeretnél megszabadulni a szorongásaidtól, félelmeidtől? Meditálj! A meditáció ugyanis az egyik leghatékonyabb módszer, hogy a negatív érzéseknek, nyomasztó gondolatok jelentős részének búcsút inthess. Lóránt Gergely meditációs oktató mondja el, hogyan kezdj hozzá.

„Fontosnak tartom, hogy ebben a rohanó világban legyen magunkra időnk és megélhessük önmagunkat, egyúttal ráleljünk valódi utunkra, és ha kell, olykor képesek legyünk a megújulásra. A meditáció pontosan ebben segít, hogy észrevegyük a lényeget és megtanuljunk fókuszáltan figyelni, hiszen olyan az elmének, mint a testnek a rendszeres sport. Nem varázslat, tisztán bizonyítható élettani hatásai vannak és még több lelki és mentális előnye.”- mondja Lóránt Gergely meditációs oktató.

Aki kipróbálja a meditációt, már rövid távon élvezheti kedvező hatásait: a kiegyensúlyozottságot, a nagyobb nyugalmat és vitalitást. A fizikai hatások is már néhány hónap alatt megtapasztalhatók: többek között normalizálódhat a vérnyomás, javulhat az emésztés.

A meditáció egy tanulható készség és kezdőknek is épp olyan hatásos, mint haladóknak. Ám hasonlóan az izmokhoz, az elmének is rendszeres edzésre van szüksége ahhoz, hogy egyre tudatosabbá váljon.

„Eleinte, majd rá kell venned magad, hogy leülj minimum 10 perce és megpróbálj meditálni. Mert bizony az elején inkább elmélkedésről, csendben „szenvedésről” fognak szólni gyakorlásaid (lábzsibbadásról, viszketésről, fantáziálásról, merengésről, álmosságról, olykor szunyókálásról), mintsem meditálásáról.” – mondja a meditációs oktató.

Igazából a meditációnak egy teljesen természetes cselekedetnek kellene lennie, hiszen számos irányzat esetében légzésen alapul, amely minden nap, minden másodpercben jelen van az életünkben.

A légzés amellett, hogy az élet alapvető feltétele, eszköz is számunkra: Ha tudatosan lélegzel, akkor képes vagy általa elengedni minden olyan negatív érzést, melyekre már nincs szükséged, legyen szó stresszről, feszültségről, vagy akár haragról, neheztelésről. Épp ezért is fontos, hogy a meditációs gyakorlásaid alkalmával képes legyél elmélyülni a légzésed figyelésében és szinte eggyé válni vele.

„Szinte minden meditációs foglalkozásom alkalmával meg szoktam kérdezni a jelenlévőktől, hogy tudják-e, hogy egy perc alatt hányszor vesznek levegőt? Tény, hogy a légzésünket nem tartjuk annyira számon, mint mondjuk az átlagos pulzus számunkat vagy épp hány kilogramm a súlyunk.”- mondja az oktató, aki egy teljesen kezdők által is elvégezhető meditációs gyakorlatot osztott meg velünk:

  • Helyezkedj el egy kényelmes ülő pozícióba, amiben néhány percet el tudsz tölteni, de fontos, hogy egyenes háttal ülj, és egyszerűen csak kezdj a saját természetes be- és kilégzésedre koncentrálni
  • Csukd be a szemed, hogy a körülötted lévő vizuális tárgyak, események ne vonják el a figyelmedet.
  • Összpontosíts a légzésedre. Hol érzed a legjobban? A tüdődben? A hasadban? Az orrodban? Próbáld megfigyelni a lélegzésed ritmusát: a belégzést és a kilégzést.
  • Nem baj, ha elkalandozol. Egyszerűen csak térj vissza a légzésed figyeléséhez, és ne mélyülj el a gondolataidban, egyszerűen próbálj meg koncentrálni a ki- és belégzésed folyamatára.
  • Kövesd a lélegzeted néhány percen át, majd lassan nyisd ki a szemed.

Ha nem megy egyedül, de szeretnéd kipróbálni a meditációt és megismerni többféle irányzatot, akkor 2021. február 28-án, a Meditáció Napján gyakorlott oktatók segítségével sajátíthatod el az alapjait.

„Szeretném, ha minél többen megismerkednének a meditációval, ezért is jött az ötlet, hogy szervezzünk egy napot, ami a meditációról szól és az abban rejlő lehetőségekről. Ezt a különleges eseményt ajánljuk mindazoknak, akik útkeresésben vannak és érzik, hogy az élet összetettebb, mint a napi rutinszerű cselekvések sorozata és a modern kori társadalom által kialakított normáknak, elvárásoknak való megfelelés.”

A Meditáció Napján hét különböző irányzatot képviselő oktató tart majd gyakorlatorientált előadásokat, hogy minél többféle technikát ismerhessenek meg a résztvevők.

A Meditáció Napja online eseményre www.meditacionapja.hu weboldalon tudsz jelentkezni.

Tudtad, hogy már vannak meditációt segítő appok? Szerintünk ezek a legjobbak: