6 tipp, ha nem tudsz elaludni, mert még túlságosan pörög az agyad

Borítókép: 6 tipp, ha nem tudsz elaludni, mert még túlságosan pörög az agyad Forrás: Hernan Sanchez / Unsplash
Általában gyorsan, könnyen elalszom. Amikor viszont nem, akkor tudom, hogy egy bizonyos ponton túl nem lesz jobb a helyzet, sőt. Olyankor inkább felkelek, és kerülő úton igyekszem rávenni az agyam arra, hogy álljon le.

A rossz éjszakánál ugyanis csak egy kellemetlenebb dolog van: a rossz nappal – a fáradtság, ingerlékenység, hatékonytalanság, amit a kialvatlanság okoz. Úgyhogy elég kényes vagyok a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra.

Ha heteken át rosszul alszol, konzultálj orvossal. Ha semmilyen szervi okra nem derül fény, akkor érdemes alváslaborban is vizsgálatot végeztetni. Az alváslabor egyágyas szobáiban poliszomnográfiás készülékkel figyelik az alvás közben jellemző élettani paramétereket, amelyeket számítógéppel meg is jelenítenek. Sok más mellett a szív és a légzőrendszer, az agyi elektromos tevékenység, az izomtónus, a szemmozgás, az alvó testhelyzete, mozdulatai, horkolása is megfigyelhető így. Az alváscentrumban az alvászavarral küszködő betegeket nappal is vizsgálják. Naponta öt alkalommal azt figyelik meg, hogy sötét szobában, teljes nyugalomban milyen gyorsan alszik el a páciens, mikor jelenik meg az első, másfél perces alvás.

Olvasd el kipróbálT praktikáimat: ha csak egy is bejön neked, már megérte!