6 étel, ami gazdag D-vitaminban: mutatjuk, miért érdemes rendszeresen fogyasztani őket

Borítókép: 6 étel, ami gazdag D-vitaminban: mutatjuk, miért érdemes rendszeresen fogyasztani őket Forrás: Fasci/Envato
Fontos tisztában lenni azzal, hogy a szervezetünk önmagától kizárólag napsugárzás hatására képes előállítani D-vitamint. Így a hosszú téli, kora tavaszi hónapokban, mikor a nap alig süt, érdemes táplálékokon és táplálék-kiegészítőkön keresztül bejuttatni a szervezetünkbe a D-vitamint. Az alábbiakban olyan élelmiszereket gyűjtöttünk össze, amelyek gazdagok D-vitaminban.

Miért fontos a D-vitamin?

Amikor az immunrendszerünk megerősítésére koncentrálunk, elsősorban mindig a C-vitamin jut eszünkbe, pedig a D-vitamin legalább ennyire fontos, mind az immunrendszerünk, mind a mentális egészségünk szempontjából.

A D-vitamin nélkülözhetetlen a szervezetünk számára, hiszen szerepet játszik a kalcium és a foszfor felszívódásában, ez pedig abszolút elengedhetetlen a fogak és a csontok egészségéhez, illetve az idegek és az izmok, továbbá az immunrendszer megfelelő működéséhez. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a D-vitamin hiánya összefüggésbe hozható számos betegséggel is, mint például a csontritkulás, izomgyengeség, autoimmun betegségek, szív- és érrendszeri problémák, valamint bizonyos rákos megbetegedések kockázatának növekedésével.

Ezentúl a D-vitamin jelentős hatással van a mentális egészségre is, hiszen a megfelelő D-vitamin-szint hozzájárulhat a hangulat szabályozásához, illetve a depresszió kockázatát is jelentősen csökkenti. Ezentúl az adott vitamin az idegrendszerre is jótékony hatással van, támogatja a kognitív funkciókat és az idegrendszer egészségét. A megfelelő D-vitamin-szint fenntartása tehát nemcsak a fizikai, hanem a mentális jóllét szempontjából is kulcsfontosságú.

A halak kiváló D-vitamin-források.

Hogyan vihetünk be D-vitamint a szervezetünkbe?

Alapvetően a szervezetünk napsugárzás hatására képes előállítani a D-vitamint, így a naposabb, melegebb hónapokban kevésbé fontos pótolni, mint a zord, hideg, téli, kora tavaszi hónapokban. Ebben az időszakban érdemes táplálékkiegészítő formájában rendszeresen szedni, illetve olyan ételeket enni, amelyek gazdagok D-vitaminban. Az alábbiakban ezeket gyűjtöttük össze.

Íme 6 étel, ami gazdag D-vitaminban!

Az alábbiakban pedig elhoztuk a D-vitamin 17 csodálatos hatását!