5 nagyon hasznos dolog, amit tudnod kell, ha sok koffeinmentes kávét iszol

koffeinmentes, kávé, Forrás: Getty Images
Imádod a kávé ízét, vagy túlságosan hat rád a koffein, így többnyire a koffeinmentes kávéra szavazol? Azért ne hidd, hogy semmiféle hatása nincs a szervezetedre, csak azért, mert "mentes"!

A kávé valószínűleg a világ legnépszerűbb itala, akár koffeinnel vagy nélküle. Ám vannak negatív hatásai is, nem csak a klasszikus, de a mentes verziónak is. Kutatások szerint ugyanis a koffeinmentes kávé (akárcsak a szokásos kávé) túlzott bevitele szívinfarktushoz vagy szívrohamhoz vezethet.

De mi is az a koffeinmentes kávé?

Ahogy a neve is sugallja, a koffeinmentes kávé olyan kávé, amely koffeintartalmának nagy részét, pontosabban 97%-át eltávolították. Így egy adag koffeinmentes kávé körülbelül 2–5 milligramm koffeint tartalmaz, szemben a normál kávé 50–75 milligrammjával.

A következőkkel mindenképp számolj, ha túl gyakran iszod!

kávé,koffein,
Forrás: GettyImages

Szívproblémákat okozhat

A koffeinmentes kávé növelheti a rossz koleszterin (LDL koleszterin) szintjét, ezt a klasszikus kávénál nem figyelték meg. Emellett kiderült, hogy a koffeinmentes kávé növeli a vérzsír szintjét is, ami akár inzulinrezisztenciához is vezethet. Sőt, kutatások szerint a simáról a koffeinmentes kávéra való átállás nem csökkenti a szívproblémák kockázatát, illetve a koffein elvonásakor használt vegyi anyagok sem jók a szervezet számára.

Fokozhatja az ízületi gyulladásokat

Kísérletek szerint az ízületi problémákat is fokozza a koffeinmentes kávé gyakori fogyasztása, míg a sima kávénál ezt nem mutatták ki. Bár még nem bizonyították, de az ok valószínűleg szintén a koffein elvonásával függ össze.

Olvasd tovább a cikket a joy.hu oldalra kattintva!