Borítókép: 5 dolog, amit érdemes tudnod a mellrákszűrésről Forrás: Getty Images

5 dolog, amit érdemes tudnod a mellrákszűrésről

Közeledik az október, azaz a mellrák ellenes küzdelem hónap vége, mégis időben vagy, hogy felfigyelj a témára és bejelentkezz szűrésre.

A mellrák a nőket érintő daganatos megbetegedések egyik leggyakoribb fajtája, kialakulásának pontos oka nem ismert, de a túlsúly, dohányzás, egészségtelen életmód és a genetikai hajlam növeli a kockázatot. Éves szinten több ezer embert érint, de korai felismeréssel nagy esélye van a teljes gyógyulásnak.

Milyen sűrűn érdemes foglalkozni ezzel?

A legjobb, ha otthoni önvizsgálatot minden hónapban tartasz, szakemberhez elég viszont csak akkor elmenned, ha valamilyen elváltozást tapasztalsz, vagy nagyobb nyugalommal tölt el az ő véleménye. Egyéb esetben orvosi vizsgálatot elég évente beiktatnod, praktikus, ha összevonod a méhnyakrákszűrés időpontjával.

Mire kell figyelned az önvizsgálat során?

A mell mérete és szerkezete a ciklustól függően változhat, sűrűn tapasztalhatsz kisebb-nagyobb fájdalmat, feszülést, ami félrevezető lehet. Az otthoni vizsgálatot érdemes minden alkalommal a menstruáció vége utáni pár napban végezned, ilyenkor a mellek kevésbé érzékenyek és a ciklusod megegyező szakaszában pontosabbak lehetnek a megfigyeléseid. Elsősorban a látható és tapintható elváltozásokat próbáld felfedezni, mint a rendellenesen duzzadt, deformálódott mell, mellbimbó elváltozások vagy a csomó.

Hogyan kell pontosan végezni az önvizsgálatot?

Először egy jól megvilágított szobában állj szembe egy tükörrel és alaposan nézd meg a melled formáját úgy, hogy a karjaid előbb leengedett, majd felemelt helyzetben vannak. Ezután jöhet a tapintásos vizsgálat három formája:

  • Bal karod leengedve, miközben a jobb kezeddel centiről centire végigtapintod a bal melled, majd fordítva
  • Bal karod a fejed fölé emelve, miközben a jobb kezeddel centiről centire végigtapintod a bal melled, majd fordítva
  • Hanyatt fekve tedd a bal karod a fejed alá, miközben a jobb kezeddel centiről centire végigtapintod a bal melled, majd fordítva

Mi történik ezzel szemben az orvosi vizsgálaton?

A kezdeti stádium kisebb, szövet szintű elváltozásait tapintásos önvizsgálattal nem, mammográfiás és kiegészítő ultrahangos vizsgálattal viszont ki lehet mutatni. Előbbi során egy gép segítségével nyomják össze a mellben található mirigyállományt, ezt röntgensugárral átvilágítva kapnak megfelelő képet, ami alkalmas a pontos diagnózis felállítására, mivel a vizsgálat során a daganaton kívül kimutatja a gyulladásokat, cisztákat vagy más típusú elváltozásokat is.

Bárki mehet orvosi vizsgálatra?

40 év felett kifejezetten ajánlott évente szűrővizsgálatokra járni, de 16 éves kor felett bárki jelentkezhet emlővizsgálatra. A fiatalabb korosztály képviselőinek, valamint várandós nőknek mammográfiás vizsgálat helyett ultrahangos és tapintásos vizsgálatot végeznek, de a közhidelemmel ellentétben például a mellimplantátum nem jelenti kizáró okot.