3 étel, amit örökre el kéne felejtened

gyorskaja,egészségtelen Forrás: Unsplash/Szabo Viktor
Táplálkozási szaktanácsadás következik arról, hogyan érezhetnéd jobban magad, és hogyan nyújthatod hosszabbra az egészséges éveid számát.

Egyre több a krónikus beteg, egyre több a túlsúllyal és ételintoleranciával, allergiával rendelkező személy. 2001 és 2020 között az USA-ban és az Egyesült Királyságban, az Egészségügyi Világszervezet becsült adatai szerint: 57%- al nőtt a krónikus betegek száma. (És nálunk sem rózsás a helyzet.) Korábban a krónikus betegségek megjelenése inkább az idősekre volt jellemző, ma már a fiatal generációról ugyanez elmondható. Hogy ezt minek köszönhető és hogyan győzhetjük le?

Tápláld magad

Tim Rees táplálkozási tanácsadó szerint, fejlett világunkban túltápláltak, mégis alultápláltak vagyunk. „Szemetet eszünk” – ez nagy részt azért van, mert elsősorban a kalóriákkal foglalkozunk, és azt gondoljuk, hogyha egy bizonyos szám alatt tartjuk őket, akkor minden frankó lesz. Mindeközben hiányzik a táplálkozás valódi oka: a tápanyagok beszerzése.

Ha erőfeszítést teszel arra, hogy tápláló ételeket fogyassz – bármennyire is nem divatos, vagy nehéz ez a mai standard alapján – a kalóriák lényegében magukról gondoskodnak. És legtöbbször az egészséged is.

Ha abba a típusba tartozol, aki inkább azt szeretné tudni, hogy mi az, amit ne egyél, mutatjuk a kerülendő ételeket és alapanyagokat.

Finomított gabona

A finomított lisztek a legtöbb gyorsétel gerincét képezik. Ezeknek azonban gyakran olyan mértékben hiányzik a tápértékük, hogy szintetikus vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsítják őket. Válassz inkább teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket, a fehér kenyér vagy tészta helyett, amelyek sokkal egészségesebbek és táplálóbbak. Az egyszemű búza, a rozs, a tönköly vagy a hajdina, sokkal jobb választás, ugyanis az ezekből készült kenyereket kovásszal, nem pedig élesztővel kelesztik. A fermentáció során keletkezett baktériumok és gombák pedig segítenek lebontani az adott élelmiszerben lévő szénhidrát egy részét, így az könnyebben emészthetővé válik. A másik lehetőség, ha teljes elhagyod a gabonát az étrendedből vagy pedig csíráztatott búzaszemből készült kenyeret választasz, ami tisztára mosott, csíráztatott egész búzaszemből készül, adalék és tartósítószerek nélkül.

gyorskaja,egészségtelen,pizza,fánk,hamburger
Forrás: Unsplash/Pinar Kucuk
3 étel, amit örökre el kéne felejtened

Hozzáadott cukor

A cukor manapság szinte minden kész-, vagy félkész élelmiszerben megtalálható. A hozzáadott cukor fogyasztása pedig - amelyet gyakran ezerféleképpen rejtenek el az élelmiszerek címkéin - kiváló módszer a túlsúly és a betegségek kialakulásában.

Ez nemcsak hogy sok plusz energiát ad az étrendedhez, amelyet nem égetsz el, naponta többször is megdobja a hormon rendszeredet, így számtalan betegséghez vezethet. Ha jót akarsz magadnak, kerüld azokat az élelmiszereket, amelyek hozzáadott cukrot tartalmaznak, ez a gyorskajákra is vonatkozik.

Növényi olajok

A British Medical Journal egyik publikus tanulmánya szerint, a telített zsírok, növényi olajokkal történő leváltása 62% -kal növelte a halálozás, és 70% -kal a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A 20. század fordulóján az emberek még mindig fogyasztottak állati zsírokat, és a szívbetegség ritka volt. 1950-re azonban a szívbetegség lett az Egyesült Államok vezető halálozási oka; manapság pedig ez a világ legnagyobb gyilkosa. Akárhogy is, a fejlett országokban a rák, ma már a vezető halálozások között szerepel, részben az előfordulások gyakoriság miatt, részben pedig a szívroham utáni sürgősségi eljárások javításának okán, amelyek sokszor életet mentenek.

Sajnos a növényi olajok úgy tűnik szerepet játszanak a rák kialakulásában. Egy az egerekkel végzett tanulmány kimutatta, hogy a rosszindulatú daganatok megkétszereződtek azokban az egyedekben, akik növényi olajat kaptak, szemben azokkal, akik halolajat. Egy másik rágcsálókkal történő kutatás pedig arra világított rá, hogy a sejthalál normális és egészséges folyamatát (apoptózis) a bevitt kukoricaolaj megakadályozta, melynek eredményeképp vastagbélrák alakult ki a szervezetben.

Rees szerint: ha az olaj valami olyanból származik, amely nyilvánvalóan nem olajos, akkor inkább ne együk meg. A repce, a szójabab, a kukoricaolaj és a margarinok - gyakran hidrogénezve vannak, majd pedig újra hevítve – de alapvetően nem olajosak, modern eljárások nélkül. Ezek a folyamatok tették őket olcsóvá és mindenütt elérhetővé.

Ezeknek az olajoknak a legnagyobb problémája az, hogy értékes, telítetlen omega-6 zsírsavaik könnyen megsérülnek a feldolgozás során. Ezenkívül a palackozást követően, valamint az oxigénre és a napfényre reagálva. Ez a károsodás a molekulákat megváltoztatja és gyulladásokhoz vezethet.

Ha összekapcsolod ezt a három dolgot - a finomított gabonaféléket, a hozzáadott cukrokat és a növényi olajok -, akkor többek között megkapod a fánkot. És bármennyire is finom étel a fánk, bizony megrövidítheti az életedet és ronthat annak minőségén – mondja Rees.

Forrás: elemental.medium.com

Ha jót akarsz az artériáidnak, ezt a 10 ételt érdemes rendszeresen fogyasztanod