4 étel, ami nem fér össze a környezettudatossággal

Borítókép: 4 étel, ami nem fér össze a környezettudatossággal
Ezeket csak mértékkel fogyaszd, ha fontos számodra a bolygó jövője.

Nem csoda, hogy új otthon után néznek manapság az emberiség agytrösztjei: olyan sokan vagyunk, hogy a Föld erőforrásait a végletekig terheljük, sőt! Azt mindenki tudja, hogy a hús előállítása az egyik legkörülményesebb feladat, így a környezettudatos beállítottságúak csak mértékkel, vagy egyáltalán nem fogyasztanak ilyen termékeket. Az alábbiakban olyan élelmiszereket szedtünk össze, melyek előállítása szintén nagyon megterheli a bolygót.

1. Csokoládé

Európában és Ázsiában is stabilan nő az édesség iránti kereslet, ennek kielégítéséhez pedig rengeteg kakaóra van szükség. Az afrikai ültetvények szépen lassan kiszorítják az őserdőket, hogy mást ne mondjunk egyes országokban az utóbbi 50 évben 80%-kal csökkent az esőerdők területe.

2. Avokádó

Mostanra kvázi maffiaágazat épült ki az előállítására, ráadásul nem csak Mexikóban. Az amerikai ország továbbra is a legnagyobb exportőr, de ezért súlyos árat fizet: az avokádófának ugyanis sokkal több vízre van szüksége, mint a hozzá hasonló növényeknek, ennek a levét pedig itt is az őserdők isszák meg.

3. pálmaolaj

A környezetvédők becslései szerint a sokoldalú termék gyártása miatt pár évtizeden belül kihalhat az orángután és további fajok kerülhetnek hamarosan óriási veszélybe. A pálmaolajat sajnos szinte mindenre fel lehet használni, ott van a mosószerektől kezdve, a kozmetikumokon át, az édességekig bezárólag mindenben.

4. quinoa

Nagyon divatos lett az álgabona az egészséges étrendet követők körében. Igaz, hogy a quinoában található ásványi anyagok nagyon jó hatással vannak az immunrendszerre, de a Föld alaposan megszenvedi az előállítási folyamatot. Érdemes quinoa helyett inkább kölest választani, az ugyanis kevesebb odafigyelést igényel.