4 gyakorlat, amit az ortopédusok nem ajánlanak térdfájdalom esetén: hosszú távú károkat okozhatnak az ízületekben

Borítókép: 4 gyakorlat, amit az ortopédusok nem ajánlanak térdfájdalom esetén: hosszú távú károkat okozhatnak az ízületekben Forrás: Getty Images/ luza studios
Milyen gyakorlatokat ne végezz, ha rossz a térded? Szakértők szerint ezeket érdemes kerülni.

Ha fáj valami, az mindig stresszel jár, hiszen még azon is izgulsz, hogy fogod beiktatni a heti edzést a mindennapjaidba, amikor azt sem tudod, hogy ilyenkor mit szabad csinálni és mit nem. Persze a személyi edzők mindig segítenek ezekben az esetekben, de léteznek olyan sérülések is, amik egyenesen lehetetlenné teszik a tornát, így jobb a pihenésre szavazni. A mozgás viszont nagyon jót tesz az ízületeknek és az egészségnek: növeli a véráramlást, tápanyagot visz a szövetekbe és izmot épít. Léteznek olyan gyakorlatok, amik biztonsággal végezhetők, ám akadnak olyanok is, amiktől óva intenek az ortopédusok, ha épp térdfájdalommal küzdesz.

A krónikus térdfájdalmat az idő múlásával bekövetkező változások okozzák, a sport általánosságban segít abban, hogy ez a fájdalom csak később jelentkezzen. Gyakori az ún. osteoarthitis, ami azt jelenti, hogy a térdben található porc idővel elvékonyodik és lebomlik, ami gyulladáshoz és fájdalomhoz vezet. Illetve a degeneratív meniszkusz-szakadás is sokaknál előfordul, ami szintén az öregedéssel köthető össze.

Milyen gyakorlatokat érdemes kihagyni a szakértők szerint térdfájdalom esetén?

Ha már most térdfájdalommal küzdesz, akkor sajnos néhány gyakorlatot érdemes elkerülnöd sportolás alkalmával. A gyaloglás, a kerékpározás és az úszás a kisebb intenzitású sportok közé tartoznak, amik biztonsággal végezhetők, de a következő néhány edzésforma egyáltalán nem tesz jót térdfájdalom esetén.

Kattints a galériára!