5 dolog, amire a gyereknek szüksége van a boldoguláshoz

5 dolog, amire a gyereknek szüksége van a boldoguláshoz
Forrás: Unsplash/Kevin Jarrett

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A szereteten túl a legnagyobb ajándék, amit a gyerekednek adhatsz, ha felkészíted őt a valódi világ kihívásaira. Ha segítesz neki rátalálni arra a tevékenységre, amiben örömét leli és amiben jónak érzi magát.

Mire van szükségük a mai gyerekenek ahhoz, hogy jól boldoguljanak a világban? Az Edisonplatform és a Gemius által megkérdezett szülők szerint így néz ki a toplista: kommunikáció (61%), kitartás (56 %), problémamegoldás (55 %), alkalmazkodóképesség (54 %), önismeret, önbizalom (49 %).

Érdekes módon ezek megelőztek olyan tényezőket is, mint a jó szakmai vagy a tárgyi tudás.

“A jövőben a specializált, dobozolt szaktudás mellett felértékelődnek azok a képességek, amelyek minden helyzetben, és bármilyen váratlanul, dinamikusan változó szakmában, iparágban, világban relevánsak.
Az lesz a fontos, hogy merünk-e a bátorságunkra, kíváncsiságunkra, kreativitásunkra támaszkodva alkalmazkodni a kihívásokhoz - és erre kell tanítanunk, bátorítanunk a gyerekeket is. Ezt a magyar szülők közül is sokan érzik.
Mi abban szeretnénk segíteni nekik, hogy megmutatjuk, hol tudják ezt elkezdeni.” - mondta Veres Rita, az Edisonplatform stratégiai vezetője.

Dobozolt ismeretek helyett jövőbarát tudást és készségeket kínálnak azok a kezdeményezések, melyek 2020-ban az Edison100-as listára felkerültek. 100 olyan innovatív és jövőbarát kezdeményezésről van szó, amelyek óvodások és iskolások jövőben kritikus tudását és készségeit fejlesztik, iskolai kereteken túl. Idén szülők jelölték a gyerekeket fejlesztőket, és a 440 jelölés feldolgozása és szűrése után végül szakmai zsűri választotta ki azt a százat, amelyet most bemutatnak a szülőknek.

Az Edisonplatform egyik célja, hogy hiteles iránytűként segítsen a szülőknek, akik keresik a lehetőségeket a gyerekeik fejlesztéséhez, és szeretnének tudatosan készülni a jövőre.

A lista szereplői közül saját kategóriájában legkiemelkedőbbeket augusztus 26-án díjazzák, emellett augusztus első hetétől közönségszavazás is indul, hogy kiderüljön, a szülők és pedagógusok véleménye szerint, melyik kezdeményezés érdemes a közönségdíjra.

Az idei Edison 100 egyébként már a második ilyen lista – az első 2019-ben jelent meg. Most több újdonságot is tartogat: többek között jobb országos lefedettség, már óvodásoknak szóló fejlesztő programok segítik is a szülőket, valamint iránymutatást adnak nekik, hogy megtalálhassák a legjobb programot gyerekeiknek érdeklődési kör vagy éppen kompetenciák mentén.

Idén 8 kategóriában böngészhetnek a szülők, hogy megtalálják a gyerekük számára legjobb programot: tudomány, digitális világ, kreatív, egészség, fenntarthatóság, esély, tudatos nevelés, illetve a “A világ és én” kategória. Ez utóbbi új kategória, de kiemelten fontos. Arról szól, hogy a gyerekek tudatosan és felelősen viszonyuljanak önmagukhoz és másokhoz. Önismeretet, önbizalmat fejlesztenek, illetve érzékennyé teszik a gyerekeket mások és a világ kérdései felé, így segítik a gyerekeket megtalálni a helyüket a világban.
A 100 kezdeményezése Komáditól Szombathelyig, 187 városban és településen kínál olyan lehetőségeket és programokat, amelyek a jövőben fontos tudást és képességeket fejlesztik.

Nézd át a listát és ha szavazni is kedvet kapsz, 2020.augusztus 25-ig itt teheted meg.

Persze gyermeked képességeinek kibontakoztatását te magad is sokféleképpen támogathatod – galériánkban például a kreativitás fejlesztéséhez adunk néhány tippet.

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Hagyd kibontakozni a gyerek kreativitását - ilyen keretek között
Tovább olvasok
Kép
Hogyan jöttem össze 49 évesen az egyetemi szerelmemmel

Minden úgy alakult, mint a mesékben, pedig nyomasztó történetnek indult. Egy szép szerelmi história a 20.-21. század fordulóján – két részben.

Kép
Az utcán táncolnak az Operaház balettművészei

A tánc az egyik legjobb dolog, amit magunkért tehetünk, ráadásul bárhol, a nappalink, a házunk tetőteraszán, vagy akár az utcán is megtehetjük, akárcsak ezek a profi táncosok, akik most az utcán gyakorolnak.

Kép
Amikor beauty bloggernek áll a férjem

Az én férjem is azoknak a férfiaknak a táborát erősíti, akinek akkor van ápolva a bőre, ha én fogom magam, odamegyek és bekenem neki. Valami mást is csak akkor próbál ki, ha a régi, megszokott termékek helyett újakat adok a kezébe. Vagy teszek a fürdőszobai szekrénybe.

Kép
Melyik életkor a legnehezebb a gyerekekkel?

Óriási tévedés, ha azt hiszed, hogy a dackorszakkal egy jó időre túl vagytok a legmeredekebb hisztiken és nagyjeleneteken, amiket a gyermeked produkálni képes.

Kép
85 éves Mary Poppins, azaz Julie Andrews

Elegáns, gyönyörű asszony egészen kivételes énekhanggal. De Julie Andrews akkor sem adta fel, amikor egy műtét után elvesztette azt.

Kép
Öt éve csak alvásra használtuk a hálószobát, aztán jött a fordulópont

Sok házasságban a gyerek születése okozza a szexmentes időszakot, de Marcell és Mariann esetében nem ez volt a helyzet. Ők már huszonévesen eljutottak a mélypontra, de nem adták fel.

Kép
Chrissy Teigen és John Legend elvesztették harmadik babájukat

Chrissy Teigen pár napja kórházba került veszélyeztetett terhessége miatt, pár órája pedig szörnyű hírt osztott meg saját Instagram oldalán.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem