Melyik életkor a legnehezebb a gyerekekkel?

Melyik életkor a legnehezebb a gyerekekkel?
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Ó

Óriási tévedés, ha azt hiszed, hogy a dackorszakkal egy jó időre túl vagytok a legmeredekebb hisztiken és nagyjeleneteken, amiket a gyermeked produkálni képes.

"Jaj Mama, ezerszer elmondtam már, nem hallottad?" – forgatja a szemeit nagy felháborodásában, a nyomatékosság kedvéért még a vállait is vonogatja hozzá. Nem, ez nem a 13 éves „nagyfiam”, hanem az én tündéri kislánykám, aki még csak 8 éves lesz az ősszel. Viselkedésében viszont mostanában egyre gyakrabban a bátyjára hajaz, sőt.

Aztán amikor a hormonok kitombolták magukat, a pici fúria visszaváltozik; bekucorodik az ölembe és az édes kis pofiját az arcomhoz nyomva a hajamat tekergeti; ahogyan azt baba kora óta megszokta.

Eleinte elhessegettem a gondolatot, amit egy idő után viszont kénytelen kelletlen el kellett fogadjak; a kiskamaszkor előszele fodrozza a lánykám hangulatát. De hogy létezik az, hogy már egy 8 éves gyerek is kamaszodik? Utánanéztem kicsit, és bizony nagyon is így van.

A "rémes kétévest" lehet, hogy nyolccá lehetne átnevezni, ugyanis egy 2000 szülőt megkérdező felmérés szerint az anyukák és az apukák maguk úgy gondolják, hogy a 8 éves gyerekekkel van a legnehezebb dolguk, még több, mint egy dackorszakos 2 évessel.

Hogy mi ennek az oka?

Hagyományos fejlődéselméletek úgy tartják, az ovis évek után az érzelmi szempontból viszonylagos nyugalomban zajló kisiskoláskor következik, majd a gyerekek úgy 13-14 éves korukban kezdenek el kamaszodni. Papíron legalábbis. Újabb megfigyelések szerint a serdülőkor viszont egyre korábbra tolódik: a gyerekek sok tekintetben korábban érnek és gyorsabban fejlődnek, mint ahogyan az az eddigi „nagykönyvben” meg volt írva.

Ez a korai lázadó viselkedés viszont még nagyon ellentmondásos; a gyerekek a két világ között billegnek. Egyik pillanatban még babusgatásra vágynak, máskor pedig – épp aktuális függetlenedési harcukat vívva - az ajtót is becsapják maguk mögött. Reménykeltő az is, és ezt magam is tapasztalom, hogy a kislányom annak ellenére, hogy néha már „igazi” kiskamaszként viselkedik, ő még mindig könnyebben kezelhető, mint az öt évvel nagyobb tapasztalattal bíró bátyja.

Végül, de nem utolsó sorban azt se felejtsük el, hogy egy 8 évest nem csak nekünk lehet nehéz tolerálni, ő maga is minden bizonnyal megszenvedi az életkorából adódó szélsőséges hangulatingadozásokat, a hirtelen jött változást.

Hisztizik a gyerek? Ezt tedd:

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Ezt az 5 dolgot nem teszik meg a magas érzelmi intelligenciájú szülők, ha hisztizik a gyerekük
Tovább olvasok
Kép
Gyomorszorítóan hiteles novella a nők elleni erőszakról

A gyönyörűen megterített asztal mellett ültek és csendben kanalazták a fácánlevest. Pillantása az ezüst gyertyatartóra esett. Nászajándékba kapták. Benne egy szál fehér gyertya. Ahogy a férje szereti. Nézte a pislákoló lángot. Szinte megbűvölte. Bucsi Mariann író novellájából pontosan kiderül a nők elleni erőszak természetrajza.

Kép
Nem akartam anya lenni. De ennél jobb nem történhetett velem!

A legújabb Mesélj, Anyukám! podcast adásunkban egy olyan anyuka lesz a vendégünk, aki nem készült édesanyának. Nagyon nem. Az anyaság aztán mégis megváltoztatta az életét.

Kép
5 dolog, ami minden jól működő házasságban közös

Pszichológiai kutatások szerint néhány apróságon múlik a hosszú, tartós együttélés – és egyik sem olyan evidens, mint a szex.

Kép
A karfiol egy igazi szuperzöldség, rengeteg jótékony hatással!

Telis-tele van tápanyagokkal, sokféleképp felhasználható, és rengeteg jótékony hatása van, amik miatt érdemes rendszeresen fogyasztani.

Kép
Napi horoszkóp október 19.: az Ikreket gyengéd szálak fűzik valakihez, a Skorpiók büszkék lehetnek magukra

A hét első napján is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kép
Hogyan hat a párkapcsolatra, ha a nő pornót néz?

A pornófogyasztók harmada nő: milyen hatással van a pornó a párkapcsolatukra?

Kép
Vásárolj tudatosan: 10 bőrhatású darab, ami van olyan jó, mint az igazi

El is érkeztünk a bőrhatású darabok igazi szezonjához, mert bár a melegebb hónapokban is bevethető egy-egy ilyen darab, az igazi sikerszériájukat mindenképpen a hűvösebb időszakban élik.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem