Van pasim, mégis egy donortól lesz gyerekem

donor, terhesség,
Forrás: unsplash/Camylla Battani

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

L

Lídiának tartós párkapcsolata volt, mégis spermadonortól esett teherbe. Miért? Elmeséli.

Harminckettő múltam, amikor először kezdtem igazán vágyakozni egy gyerek után, addig csak úgy telt az életem. Andrissal már két éve éltünk együtt: amikor megpendítettem neki a tervemet, rémület költözött a pillantásába, és közölte, hogy még nem érzi magát elég érettnek ilyesmihez.

Basszus, harminchét vagy, mégis mikor leszel elég érett, kérdeztem, de csak a vállát vonogatta. Fogalmam sincs. De mindennek eljön a maga ideje.

Efféle közhelyekkel szúrta ki a szemem, miközben elröppent újabb öt év. És még mindig éretlennek érezte magát. Kétszer hagytam faképnél, de aztán mindig visszatáncoltam, részben azért, mert ígért fűt-fát a gyerekkel kapcsolatban, meg hát hiányzott, hiszen jól megvoltunk, minden klappolt, ezt az egyet kivéve. Aztán valahogy megint húzni kezdte az időt, úgy mondott nemet, hogy az a jövőre nézve már-már igennek hangzott. Megfordult a fejemben, hogy szex előtt elszakítom a gumit, megerőszakolom, lefekszem valaki mással, sok minden, de végül nem vitt rá a lélek egyikre sem. Csak csendben őröltem magam.

Eltelt további háromszázhatvanöt nap. Harmincnyolc évesen komolyan félni kezdtem, hogy a születés csodájával kapcsolatban nekem már nem osztanak lapot. A legjobb barátnőm épp ennyi idősen kezdte a babaprojektet: 43 évesen hat inszemináción és két lombikon esett át, eredmény nélkül. Nem akartam erre a sorsra jutni. Tenyészbikát szerezni sem terveztem, nem vonzott a szex és más semmi. Andrisnak szinte naponta elmondtam, hogy nem fenyegetni akarom, de érzem, ha nem lesz gyerekünk, el fogom hagyni, vagy valami történni fog, mert én gyereket akarok és kész. Mindig leszerelt. Nemsokára, jó? Csak még ezt az előléptetést szeretném elérni. Csak még erre a megbízásra szükségem van. Csak még egy szülinapi bulit várjunk, csak még egyszer utazzunk el Thaiföldre.

A sors úgy hozta, hogy külföldön dolgoztam néhány hónapot (Andrissal épp elég hűvösre fordult a kapcsolatunk), és az egyik kolléganőm, aki mindennap ragyogó szemekkel mutogatta a képeket két hónapos kisfiáról, egy céges bulin becsiccsentett mámorban bevallotta: ő bizony leszbikus, Adrian pedig egy spermadonortól származik. Egyszerre megvilágosodtam.

Olvasd el ezt is!

Már másnap intézni kezdtem a dolgokat. Kövezzenek meg, de nem szóltam Andrisnak egy szót sem. Nem akartam megint végighallgatni az ellenvetéseit. Tudtam, hogy most vagy soha. Ha megpróbál lebeszélni, levenni a lábamról hazugságokkal, hamis ígéretekkel, beadom a derekam, elgyengülök, és a hajó végleg elmegy.

A részletek nem voltak túl kellemesek - egy sor ellenérzést kellett leküzdenem -, de aránylag hamar túlestem a dolgon. Reszkettem, amikor két hét múlva megcsináltam a tesztet, és két csík jelent meg rajta. Madarat lehetett volna velem fogatni, de aztán jött is a következő nehézség. El kellett mondani az igazat Andrisnak, közölni, hogy az életünk teljesen megváltozik: se buli, se Thaiföld egy darabig, legalábbis velem nem, neki pedig hatalmas döntést kell meghoznia.

Hát köpni-nyelni nem tudott. Mint egy hülye film, nyögte végül, amikor felfogta, hogy nem viccelek. Hogyhogy nem szóltál, kérdezte. Nem hagyhattam, hogy lebeszélj, válaszoltam. Ez az én döntésem, és ő az én gyerekem. Menj el nyugodtan. Megértem. De te is érts meg engem. Nem akartalak hülye helyzetbe hozni, de ez a childfree üzemmód nem nekem való, ezt te is tudod. Akartam ezt a gyereket. 38 vagyok, rád hiába vártam volna az idők végezetéig, a nőket pedig sajna úgy alkották meg, hogy az idők végezete előtt jóval cselekedniük kell.

Végül abban maradtunk, hogy elköltözik, de nem szakítjuk meg a kapcsolatot. Eljön, segít a terhességem alatt, és a megszületendő baba körül is. Aztán majd meglátjuk, mi lesz. Nyilván nem olyan az egész, mint azelőtt. Tudod, mit álmodtam múlt éjjel, kérdezte egyik nap, amikor én már alig tudtam a nagy hasamtól mozogni. Azt, hogy a baba megszületett, minden családtagod eljön látogatóba, gügyög, babusgatja, körülrajongja a gyereket, én meg csak ülök, és fogalmam sincs, mit keresek ott. És ez nem rémálom, mert pontosan ez fog történni.

Két hét múlvára vagyok kiírva. Andris nem jön be. Nem akar ott lenni a szülésnél, amit megértek, mivel nem ő az apa. Kicsit félek. De erős vagyok. Én döntöttem így, és biztos vagyok benne, hogy jól tettem. Lesz egy aranyos, okos, kicsi fiam. Ha nem hozom meg ezt a gyors döntést, és továbbra is Andrisra hagyom a dolgok irányítását – azaz a halogatást –, valószínűleg nem lett volna soha.


Ezt láttad már? 8 hollywoodi asszony, akit kifordított magából a terhesség:

Nézd meg a galériánkat>8 kép
8 hollywoodi asszony, akit kifordított magából a terhesség
Tovább olvasok
Kép
Eszel te eleget? Íme 5 jel, hogy több kalóriára van szükséged

Már pedig borzasztóan fontos, hogy figyelj erre, máskülönben számíthatsz rá, hogy idővel hanyatlani fog az erőnléted futóként (is). A runnersworld.hu cikke.

Kép
Ha én lépek ki egy kapcsolatból, nehezebben viselem, mint amikor engem hagynak el

Apológia az Elhagyóért, akit közmegvetés sújt, pedig neki is van szíve. Adrienn története.

Kép
Immunrendszer erősítése? 3 mítosz, amit nem szabad elhinned ezzel kapcsolatban

Hogyan lehet az immunrendszert megerősíteni? Mindenekelőtt tudnod kell, mi az, amit nem szabad többé elhinned ezzel kapcsolatban!

Kép
11 dolog, amit anyák csinálnak, amikor senki nem látja őket

A WC-ben sírunk, dugicsokit eszünk és alvás helyett a gyerekeink fotóit nézegetjük. De ezzel még nincs vége a listának...

Kép
Most akkor tényleg fel akart szedni a 70 éves tanárom?

Felnőtt fejjel ültem be ismét az iskolapadba, coachingot tanulni. Imádtam minden percét. Imádtuk Frigyes tanár urat is, mert szellemes volt és elbűvölő. Később egy cukrászdában is megpróbált elbűvölni. Franci története

Kép
Így borozik Molnár Andi

Szeretjük, tiszteljük, használjuk és élvezzük. A bor mindennapjaink része. Ezerarcú nedű, melyben mindenki megtalálja a maga ízlésének leginkább tetszőt. De kinek mit is jelent igazán? Sorozatunkban ismert emberek mesélnek erről. Ezúttal Molnár Andrea táncost kérdeztük.

Kép
A férjem kedvéért sterilizáltattam magam, majd épp ezért hagyott el

Három lányunk született. Szerettünk volna fiút, persze, de azt mondtuk, hogy 3 gyerek azért elég. A férjem mondta ki a végszót: ne próbálkozzunk tovább. A harmadik császármetszés alkalmával éltem is a sterilizálás lehetőségével. Aztán két év múlva közölte: mégis szeretne egy fiút. „És ki fogja tovább vinni a családnevet?” – kérdezte. Majd bejelentette, hogy mivel nekem már nem lehet gyerekem, így elhagy.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem