5 ok, amiért imádok dokumentumfilmeket nézni

üres szoba,dokumentumfilm Forrás: bdif.hu
Még február 3-ig, azaz vasárnap estig zajlik a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál a Cinema City Arénában közönségtalálkozókkal, izgalmas beszélgetésekkel egybekötve. Mivel imádom a műfajt, ha csak tehetem, vetítésen ülök, és rengeteg szuper filmet láttam. De miért szeretem őket ennyire?

Egy dokumentumfilm sosem tud olyan népszerűségre szert tenni, mint egy olyan mozi, amit Julia Roberts arccsontjai vagy Chris Hemsworth bicepszei adnak el. Pedig van néhány olyan alkotás, ami történetét, fényképezését és drámaiságát tekintve is erősebben hat rám, mint bármilyen hollywoodi szériatermék vagy akár skandináv művészfilm. És nem csak azért, mert a cselekményeit, ahogy mondani szokás, az élet írja. Van még jó néhány okom, amiért csak ajánlani tudom a dokumentumfilm műfaját, és le nem maradnék egy-egy nívósabb fesztivál, mint a Verzió vagy a fent említett BIDF vetítéseiről.

A galériában elmesélem, mik azok a szempontok, amik a dokumentumfilmet a legmenőbb filmes műfajjá teszik a földkerekségen: