Dobozban altatta újszülött babáját a barátnőm – megkérdeztem, miért

Borítókép: Dobozban altatta újszülött babáját a barátnőm – megkérdeztem, miért Forrás: Fotó: Unsplash/Charles Deluvio
A barátnőm fiai életük első pár hónapjukat egy papírdobozban töltötték. Egy nagyon szép darabban, de mégis egy papírdobozban. Megkérdeztem, hogy miért.

A válasza egészen Finnországig "repített", ahol ugyanis már 80 éve úgy szokás, hogy az államtól minden család, ahol, baba születik - és ahol az édesanya megjelent terhesgondozáson a várandóssága első 4 hónapjában - kap egy szép papírdobozt, benne egy kelengye csomaggal. Amelyben az első 1 évre kapnak a babák ruhákat, body-kat, rugdalózókat, minden méretből 1-1-et, sapkát, babaplédet, játékot, ilyesmiket, hogy az állam ezzel is segítsen a családoknak.

Ráadásul az egyébként szép, minden évben külön grafikával megjelenő dobozban aludhatnak is a babák, az alján ugyanis egy kis matrac van, hogy ne a kemény földön feküdjön a baba, pláne ne a hideg földön rögtön.

Ez a gondolat pedig nagyon megtetszett az én Barka barátnőmnek, aki miután egy külföldi barátjánál látta, csináltatott is magának egy ilyen kemény kartonpapírból készült, fogantyús papírdobozt és abban is altatta mindkét kisfiát a születésük után - amíg elfértek benne. Bár furcsán hangzik elsőre, ám felmérések szerint pont a doboz miatt Finnországban az egyik legalacsonyabb a csecsemőelhalálozási arány.

"Megkérdeztem a mi gyerekorvosunkat és azt mondta, hogy gyakorlatilag teljesen logikus, a pici újszülöttet még ha egy kiságyba is berakjuk, az édesanyja pocakjában fellelhető szűkös helyviszonyok után hirtelen az óriás tér neki, ami rémisztő is. A kis doboz, amely több oldalról zárt, nem enged be annyi fényt sem, így nagyobb biztonságban érzik magukat itt a babák, mert emlékezteti őket a pocakban töltött 9 hónapra." - mondta a barátnőm, aki hozzátette, hogy mindkét fia nagyon jót aludt abban a 2-3 hónapban mellette a papírdobozban, amíg elfértek benne és tudtak abban kényelmesen szenderülni.

És te miben altattad a babáidat?

Addig is, mutatjuk, hogy egy anyukat mit csinált a babájával, míg az édesdeden szendergett!