Dobd ki a gyereked rajzait – egy anya megtette és most meg is indokolja, miért

gyerekrajz,szelektálás
Forrás: pixabay

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A gyerekek csak úgy árasztják magukból a művészeti alkotásokat. Jóformán még felülni sem tudnak, amikor a felnőttek színes ceruzát nyomnak a kezükbe. Az alkotás leköti őket és állítólag jót is tesz nekik. De az elkészült mű bizony megmarad, és itt kezdődnek a bajok.

Ez a cikk részlet Mary Townsend írásából, magyarra fordítva.

Az otthonom hemzseg a gyerekeim rajzaitól. A legtöbbjükre a padlón bukkanok rá, eddigre már többnyire elszakadtak, összegyűrődtek vagy lábnyomok éktelenkednek rajtuk. Gyakran több réteg rajzot szedek fel a földről; a papírlapokról csillámpor szóródik és festett rizs. Más fecnik a hűtőszekrényről potyognak le.

Néhány év elteltével komoly gyerekrajz-krízissel kellett szembenéznem. Nehéz eldönteni, hogy melyik művet tartsa meg az ember.

Jaj, hát ezt csak nem dobhatjuk ki

- suhan át az agyamon minden egyes alkalommal. És ha megtartom az egyiket, miért válnék meg a másiktól?

A krikszkrakszok valódi jelentése

Eljött a pillanat, amikor úgy döntöttem, hogy kidobom mindet. Szörnyeteg vagyok? Lehet. De a megkönnyebbüléshullám, ami a döntésemmel járt, elhitette velem, hogy jó úton járok. Az, hogy mit kezdenek a szülők a gyerekeik rajzaival, attól függ, hogy mit gondolnak a gyerekkorról mint olyanról, a nosztalgiáról és arról, hogy mi a szép.

gyerekrajz,szortírozás
forrás: Wikimedia Commons

Carl Rogers pszichológus egyetért azzal, hogy nagyszerű dolog a művészetet gyakorolni akkor is, ha az ember még nem rendelkezik megfelelő készségekkel. „Nem vagyok túl ügyes benne, de jó érzés, hogy csináltam valamit” – hangzik híres mondása, amire a mostanában felkapott színezőkönyvek divatja is ráerősít. A művészet állítólag okosabbá, magabiztosabbá, érzelmileg stabilabbá teszi a gyerekeket.

És igen, általában szépek is. De ha túl sokat nézi őket az ember, kiüresednek, elvesztik jelentésüket, miközben alkotójuk már egy másik ötperces művön dolgozik a vízfesték-palettájával. A mű egyszerre fontos és irritáló – itt kezdődik a gyerekművészet válsága.

Nemrég anyám és anyósom egyszerre kezdtek nagyszabású szelektálásba az otthonukban. Hamarosan óriási dobozok kezdtek áramlani a házunkba: áltisis érmek, szalagok, házi fogalmazások, rajzok, festmények. Amikor megérkezett az első doboz, a férjem az egészet ki akarta dobni, úgy, ahogy volt. Én azonban felelőtlenségnek éreztem, hogy mindentől egyszerre megszabaduljunk, ezért elkezdtem átnézni és átválogatni őket.

A tárgyak megnyugtatólag hatnak

Két doboz után elegem lett. Meglepően hamar szállt el a nosztalgia öröme is. Az ötéves koromban készült műalkotások nem tartalmaztak művészeti igényt vagy ihletet. Inkább megrémítettek, ahogy felnőtt fejjel néztem őket: mekkora időmennyiség ment tökéletesen feledésbe?!

Szörnyeteg vagyok? Lehet. De a megkönnyebbüléshullám, ami a döntésemmel járt, elhitette velem, hogy jó úton járok.

Talán ezért őrizzük meg a gyerekeink rajzait. Hogy mégse felejtődjön el ez az idő. Talán ezért válunk kéretlenül az utódaink képzőművészeti kurátoraivá. Meggyőzzük magunkat arról, hogy el fog jönni a nap, amikor a gyereked kezébe veszi ezeket, és büszkén, szeretettel emlékszik vissza a gyerekkorára.

Te kidobnád a gyereked rajzait?

Naná
Soha

Ne dőljetek be a késztetésnek.

Csak arra való, hogy elkerüljétek a lelkifurdalást. Nyilvánvalóan képtelenség megmondani, a korai évek melyik pillanata marad meg a gyereked fejében. Különben is, a gyerekkor számtalan ilyen pillanatból tevődik össze. Kizárt, hogy mindegyiket megőrizzük.

A nosztalgia elkerülhetetlen érzés. De a gyerekrajzokban nem az a jó, hogy esztétikai élményt nyújtanak, hanem az alkotás örömét adják a gyereknek. Ezt az örömöt kell megőrizni, nem az eredményt. Ha az utóbbitól megszabadulunk, azzal mindenki nyer. Beteljesül az alkotás körforgása, a rövid életű folyamatok rövid életűek is maradnak.

Nagyjából hétéves korban jön el az az időszak, amikor az ember elkezd emlékezni a saját korábbi élményeire, és amikor a gyerekek elkezdenek különbséget tenni a számukra fontos és kevésbé fontos dolgok között. Természetesen nem muszáj kidobnod valamit, amire a gyerek azt mondta, hogy meg szeretné tartani. De amíg nem áll fent ez az igény, addig a legtöbb művészeti termék arra született, hogy megsemmisítsék. Az életnek nem az az értelme, hogy minél tovább legyünk gyerekek, hanem hogy felnőjünk, ami maga után vonja, hogy bizonyos dolgokat magunk mögött kell hagynunk és kiélvezni az ezzel járó megkönnyebbülést.


Mégse dobnád ki őket? Akkor kattints korábbi galériánkra, amelyben tippeket adunk arra, hogyan állítsd ki igényesen a gyerekrajzokat:

Nézd meg a galériánkat> 14 kép
Így állítsd ki otthon a kölyök rajzait!
Tovább olvasok
50 lett Jennifer Lopez – tizenkét dolog, amit nem tudtál róla

1969. július 24-én született Jennifer Lopez. Nehéz elhinni, hogy ötven éves, hiszen éppen ezerrel turnézik, sztriptíztáncosnőt alakít a közelgő filmjében és nemrég eljegyezte a szerelme.

Muszáj néha hagynod a gyereket egyedül játszani – az ő fejlődése érdekében is

Elmúltak már azok az idők, amikor az anyukák csak kicsapták a kölköket az utcára játszani, aztán naplementéig nem is látták őket viszont. De tényleg így kell ennek lennie? Tényleg a szülő feladata, hogy reggeltől estig szórakoztassa a gyerekét?

Ezért érinti a te gyerekedet is a budaörsi iskolaigazgatók ügye

Vasárnapi hír, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemrégiben visszadobta két budaörsi iskola igazgatójának pályázatát. Aki nem budaörsi, vagy a két iskola valamelyikébe jár a gyereke, azt hihetné, hogy ez az ő életére sehogy nem lehet hatással. Ezért mondom el, mit gondolok erről érintett szülőként.

Napi horoszkóp július 23.: a Mérlegek tudatosan tervezik a jövőt, a Nyilasok váratlan helyről kapnak segítséget

Ma se feledkezz meg a napi horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Napi horoszkóp július 23.: a Mérlegek tudatosan tervezik a jövőt, a Nyilasok váratlan helyről kapnak segítséget

Ma se feledkezz meg a napi horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

A hatéves György herceg ezen a paradicsomi helyen ünnepel

Legalábbis ha a bennfentesek célzásainak hinni lehet. Katalin hercegné ugyanis már átlagos állampolgár korában is egy Karib-tengeri magánszigetre járt a szüleivel, és Vilmos herceggel is többször leruccantak már ide, mióta családot alapítottak.

Segítség, rajongó a gyerekem!

Te is reménykedsz abban, hogy a Villám MCQueen-es pólókat lassan felváltják a Rolling Stones-os minták? Lehet, addig viszont jó eséllyel végig kell böjtölnöd egy Marcus & Martinus-korszakot és olyan rapperek matinékoncertjeire kell vinned a srácaidat, akikről sosem hallottál. Hogy minél jobban értsd és tudd, hogyan és miért rajong a gyereked, megkérdeztük a téma legnagyobb szakértőit.

Szokatlan ízpárosítások egészséges reggelikhez

Tökmag juharsziruppal és tahinivel, karfiol csokival, spenót ananásszal – senki sem mondhatja, hogy a reggeli a világ legunalamasabb étkezése, ha ilyen bevállósan párosítod az ízeket. És az egészségedre is jó hatással van a következő 3 édesség.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem