Így készíts kézzel mintázott hátizsákot!

Borítókép: Így készíts kézzel mintázott hátizsákot!
Vágj, fess, mintázz, varrj – Jenny McCabe zsákjának elkészítése igazán jó móka!

Praktikus, mutatós és alaposan megpakolható hátizsák, megfizethetetlen extrával: ezt te készítetted!

Hozzávalók:
Anyagok:
Vágj 2-2 darabot a zsák anyagából és 2-2 darabot a bélés anyagából is a következő méretekben:
- hátának és elejének felső része 30x25 cm
- hátának és elejének alsó része 30x10 cm
- az oldalak felső része 15x25 cm
- az oldalak alsó része 15x10 cm
- oldalzsebek 20x20 cm
1 - 1 darab a zsák és a bélés anyagából a következő méretekben:
- alja 30x15 cm
- borító 30x30 cm
Csak az alapanyagból:
- akasztó 8x20cm
Egyéb kellékek:
Rávasalható közbélés
Gumi
2x61 cm zsinór
10 db nagy fűzőlyuk
1 karabiner
Krumpli
Éles kés
Textilfesték
Szivacs


Néhány tipp mielőtt nekilátnál:
Válassz erős, strapabíró anyagot, győződj meg, hogy a varrógéped képes megbirkózni vele, és használj erős tűt. A karabíner és a karikák, csattok rögzítéséhez használj fel régi öveket. A minta nyomdázásához használj krumplit, vagy akár almát, lényeg, hogy sima felületű és könnyen faragható legyen.

A munka menete:
01. Vágj ki minden darabot és terítsd ki magad elé azokat, amelyekre nyomdázni szeretnél.
02. Faragd ki a mintát a zöldségből. Öntsd a festéket egy szivacs, vagy egy puha kefe felületére. Vigyázz, ne önts túl sok festéket, mert akkor maszatolódni fog. Tetszés szerint mintázz, minden pecsételés után újrafestékezve a pecsétet.
03. Hagyd rendesen megszáradni a darabokat mielőtt forró vasalóval fixálod a festéket.
04. Vasald a közbélést az alját alkotó alapanyaghoz.
05. Készítsd elő a hátizsák minden kis darabját. Varrd végig a fül darabját 1 cm-es beszegéssel, majd varrd végig mindkét szélét, hogy szebb legyen az eredmény. Készítsd el az elejére a két csíkot, amiknek a végére erősíted a fém D-karikát és a karabínert. Ezeket a csíkokat készítheted két övdarabból is, de egy-egy 10 cm hosszú, a D-karikával és karabínerrel azonos szélességű anyagcsíkból is.

--pagebreak--

06. Előbb az oldalzsebekkel dolgozva, vedd az alap- és a bélésanyagot, és az anyagok színét egymásnak fordítva varrd össze 1 centire a felső szélétől. Fordítsd a színére, simítsd le, és a felső szélétől 1 centire meg egyszer varrd végig, mintegy házat képezve a guminak.
07. Fűzd be a gumit a gumiházba, és egyik végét rögzítsd néhány öltéssel. Húzd össze annyira az anyagot, hogy a zseb felső széle 15 cm legyen. Néhány öltéssel rögzítsd a másik végén is. A zseb befejezéséhez az alsó rész közepét ráncold meg, hogy a zseb alja is 15 cm legyen. Varrd le a ráncolást. Ugyanígy készítsd el a másik zsebet is.
08. Vedd az oldal alsó és felső darabját, a felsőrész színére helyezd rá az elkészített zsebet, és tűzd hozzá az alja és a két oldala mentén.
09. Illeszd a zsákalj oldalsó darabjának felső szélét a zseb aljához (színükkel összefordítva) és varrd össze befogva a varrásba a zseb alját is. Fordíts a színére, és varrd végig mégegyszer erősítésnek. Tedd ugyanezt a másik oldallal is.
10. Készítsd elő a zsák hátának darabjait és az öveket. Az övek csattos végéből vágj le 10-10 centit. Színükkel összefordítva varrd össze a hát darabjait, úgy hogy helyükön legyenek a csattos övdarabok is.

--pagebreak--


11. A színén igazítsd felfele az övek darabjait, és 1 centin varrd végig, majd fordulva ismételd meg a másik oldalán is, hogy megerősítsd.
12. A következő lépés nagyon hasonló, csak a zsák elejének darabjaival dolgozunk. A D-karikás övdarabot tedd a helyére úgy, hogy a zsák teteje felé nézzen. 1 centis ráhagyással varrd össze, fordítsd a színére, és ismét varrd végig a szélét.


13. Az összeállításhoz az oldalvarrásokat varrd előbb, a darabokat színükkel egymásnak fordítva. Győződj meg, hogy jól illeszkednek a darabok, és fogd be az oldalvarrásba a zsebek oldalát is.
14. Az elején kezdve varrd a többi darabhoz az alját is 1 cm ráhagyással.
15. Készítsd elő a bélés darabjait, és a külső részhez hasonlóan, ezúttal kihagyva a zsebeket és a csattos övdarabokat, varrd össze minden oldal alsó és felső darabját, hogy négy darabot kapj.
16. Amikor a bélés oldalsó darabjait varrod a hátrészhez, be kell varrnod a zsinórt is, amivel majd a zsák száját össze tudod húzni. A bélés hátrészének felső szélétől 4 centire öltsd oda a zsinór egyik végét, hogy a hosszú rész a táska belsejébe nézzen. Ezt mindkét oldalon csináld meg.

--pagebreak--


17. Most varrd össze a hátsó oldalt, vigyázva, hogy a zsinór belül maradjon. Varrd végig az elülső oldalakat is, és 1 centire varrd körbe az alját.
18. A borító alapanyagát és bélését fordítsd össze színükkel, alsó részének közepére helyezd be a karabinert a bélés és az alapanyag közé. Varrd körbe a darab három oldalát, a felső részét hagyd nyitva. Fordítsd ki a színére, és a széle mentén varrd végig.

19. A zsák legyen a fonákjára fordítva, míg a bélés a színére, és így tedd őket egymásba.
20. Tűzd a helyükre a vállpántokat az alapanyagon a fonákjukkal az anyag felé fordítva. Tűzd helyére a fület is a vállpántok közé és a zsák hátára tűzd rá a borítót is az alapanyag házrészére.
21. Egész körben tűzd össze a bélést az alapanyaggal a felső szél mentén, majd varrd végig egy oldalt nyitva hagyva, hogy legyen hol kifordítani. A hátrésznél légy óvatos, mert nagyon vastag lesz az anyag a sok rétegtől. A vállpántoknál és a fülnél varrd végig többször, hogy megerősítsd.
22. Fordítsd az egészet a színére, simítsd le a varrást, és győződj meg róla, hogy rendesen oda van fogva a borító. A felső szélét varrd körbe, hogy lezárd a nyitott részt és, hogy szép legyen a széle.
23. Marad még a fűzőlyukak felrakása. Mindkét oldalra 5-5 darab kerül. Pontosan kövesd a gyártó utasításait, és ha még nem csináltál ilyesmit, inkább gyakorolj előbb egy maradék anyagdarabkán. Ha felkészültél, jelöld be az elejének a közepét és egyenlő távolságra tedd fel az első két lyukat.
24. Hátrafele haladva helyezd fel a többi lyukat is egyenlő távolságot hagyva közöttük. Fűzd be a zsinórt, és kész is vagy!

Ötlet és kivitelezés:
Fordította: Bántó Csilla

Még több kreatív kézimunka ötlet az Éva Húsvét – Mollie Makes mellékletben!