Borítókép: Seufert-Szántó Orsi: Minden sünnek hotelt télre! Vagyis így készíts a gyerekekkel téli szállást a sünöknek! Forrás: Seufert-Szántó Orsolya/BorsaBox

Seufert-Szántó Orsi: Minden sünnek hotelt télre! Vagyis így készíts a gyerekekkel téli szállást a sünöknek!

Képzelt riport egy süncsaláddal, akik lakhatásért folyamodtak a téli szezon elején. Az igény eljutott az illetékesekhez, lett kivitelező, a ’sünhotel’ felépült. Családi csináld magad, DIY ötletet hoz nektek kolléganőnk Seufert-Szántó Orsi, a BorsaBox bloggere.

- Hányan élnek most együtt, így hajléktalanul?

- Én, az asszony meg a négy gyerekecske.

- És hol laknak most?

- Bokorok alatt, kert végében, ahová már nem jár a macska vagy a kutya, de tegnap a farakás alá húzódtunk be. Sokan vagyunk tudja, a nejem ráadásul mindenórás várandós.

- Mi az ami segítene magukon?

- Ó, nincsenek nagy igényeink. Legyen száraz, széltől, hidegtől, hótól védett. Talán annyi, hogy legyen benne elég hely, hogy azt a kevés kis elemózsiát, amit még be tudunk gyűjteni, el tudjuk benne helyezni. Mondjuk, egy hotelnek örülnénk, egy sün hotelnek!

És ekkor jöttünk mi a képbe és kezdtük meg karitatív tevékenységünket. Miszerint is egy olyan kecót kezdtünk el családilag felhúzni ezeknek a szegény ágrólszakadt sünöknek, ami nem hogy az igényeiknek megfelel, de még élelemmel is tele lett.

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy én a ’családilag’ megmozdulásban csak mint sajtómunkás vettem részt; interjút készítettem az érintettekkel, és képes dokumentációt az építkezésről. A hozzávalók szponzora az anyósom volt, a kivitelezők pedig: egy felnőtt és két gyermek ( szó sincs gyerekmunkáról, önként vállalták és kaptak a végén csokit is).

Most tudom sok anyuka azt kérdezi, hogy még mit, még mit kellene nagy ”unalmukban” csinálni a gyerekekkel, pláne a negyediken, de leszögezem: ez egy sünmentő projekt is! Megvan a látvány, amikor a macska, kimeresztett karmokkal piszkálja azt a cuki sünikét?? Ugye, ugye! Ehhez a projekthez nem kell malterozni, fugázni, mondhatni gyerekjáték az egész és kerttel nem rendelkezők például a közösségi kertben vagy a helyi művelődési ház kertjében készíthetnek egy ilyen sünhotelt.

Hajrá, hajrá!

A galériában megmutatom, mi mindenre lesz szükségetek és hogyan készítsétek el a sünhotelt!