Rossz szokások, amelyekkel ártunk a hajunknak

Borítókép: Rossz szokások, amelyekkel ártunk a hajunknak
Valószínüleg mindnyájan elkövettük már az alábbi "merényleteket" a hajunk ellen...

Sajnos, a hajunk nem úgy működik, mint a bőrünk: a sérülései nem orvosolhatók, csupán leplezni lehet őket. Ha töredezik, csak az olló segíthet rajta, ezért rendkívül fontos, hogy kellő gyengédséggel bánjunk vele.


Fotó: Paulina Kozlowska/500px.com

Íme az 5 leggyakoribb hiba, amivel a legtöbbet ártunk a hajszálainknak:

1. Merénylet törölközővel
Hacsak nem egy Földön kívüli családban nőttél fel, nagy a valószínűsége, hogy a te anyukád is erősen átdörzsölte a hajad a törölközővel gyerekkorodban. Ez nagyjából olyan, mintha smirglivel esnél neki kedvenc kasmírkardigánodnak – a dörzsöléstől össze-vissza töredeznek a hajszálak. Ehelyett csavard inkább a hajad gyengéden törölközőbe, és hagyd, hogy lassan felszívja róla a vizet. Vigyázz, hogy olyan textíliát válassz, ami 100% pamut – olvasd el a címkét, sok törölköző tartalmaz ugyanis 10% poliésztert a pamut mellett.


Bandsjon 100% pamut törölköző, Ikea, 495 Ft

2. Merénylet hajszárítóval
Amíg nagyon vizes a hajunk, nem (nagy) gond, ha a legerősebb fokozaton fújjuk rá a forró levegőt, mivel ilyenkor a hajszálakon levő vizet távolítjuk el. Ám ha már félszáraz a lobonc, mindig kapcsoljunk vissza gyengébb hőfokra és erősségre, mert ekkor már a hajszálainkban levő, nélkülözhetetlen nedvességet szárítjuk ki.


Diffúzoros, ionizáló hajszárító, Rowenta, 7990 Ft

--pagebreak--

3. Merénylet hajkefével


Woodyhog fa hajkefe, Neroli, 3900 Ft, parfumneroli.hu


A jelenet a következő: késésben vagy, a hajad viszont valóságos szalmakazal, így gyorsan végigszántasz rajta háromszor, négyszer a hajkeféddel, aztán indulás. Ismerős? Nekünk igen. És megnézted már, ilyenkor mi marad a hajkefédben? Bizony, teljes hajcsomók... Ne sajnáld az időt, ha kócos a hajad: fújj rá hajápolót, és ritka fogú, természetes anyagú hajkefével fésüld ki, hogy minél kevesebb sérülést okozz!


Biolage pro-keratin hajszerkezet megújító spray, Matrix, 3110 Ft

4. Merénylet hajgumival
Ez abban az esetben számít merényletnek, ha vizesen vagy félszárazon gumizod illetve csatolod össze a hajad. Nedvesen ugyanis sokkal sérülékenyebb a hajszerkezet, így a hajgumi könnyen belevág a hajszálakba, gyengíti őket. Ráadásul pont olyan részen, amit – ha csak nem készülsz drasztikus frizuraváltásra – a szokásos fodrászlátogatás sem tud helyre hozni.

5. Merénylet a hajmosás elhanyagolásával
Városban élsz? Minden nap elhagyod a lakásod? Akkor sajnos van egy rossz hírünk: ha jót akarsz magadnak, muszáj naponta hajat mosnod. Tévhit, hogy a gyakori hajmosás kiszárítja a fejbőrt – a mai samponok legnagyobb részét már mindennapos használatra fejlesztették ki. A hajmosás eltávolítja a levegőből begyűjtött szennyeződéseket (ami egyre több és több), a halott hámsejteket, serkenti a fejbőr vérkeringését ezáltal pedig a haj növekedését. Ráadásul, ha több napon át hanyagoljuk a hajmosást, a káros baktériumok terjednek el a fejbőrünkön a hasznosak helyett, és viszketést, hajhullást okoznak.


Biolage hajszerkezet megújító sampon, Matrix, 2535 Ft