Borítókép: Jubileumi űrcsuka készült a holdra szállás emlékére

Jubileumi űrcsuka készült a holdra szállás emlékére

A holdra szállás 45. évfordulóját egy különleges tornacipő piacra dobásával ünneplik.

1969. július 20-án az Apollo 11 küldetés holdkompja, fedélzetén Neil A. Armstrong és ifjabb Edwin E. “Buzz” Aldrin asztronautákkal sikeresen landolt a Holdon. A páros a következő hat órát a holdkomp rendszereinek ellenőrzésével töltötte, majd békésen elköltötték a négy darab baconkockából, három süteményből és barackból álló vacsorájukat, ittak rá némi ananász-grépfrútlét és kávét, majd lepihentek.Fotó: GEreports.com

Ezután észak-amerikai idő szerint 22:39:39-kor Armstrong kitárta a kabinajtót, lemászott a komplétrán és a Holdra lépett. Ekkor hangzott el a világtörténelem egyik leglegendásabb mondata: „Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.”

Ezt a híres ugrást pedig egy olyan különleges, szilikongumiból készült cipőben tette, amelyet a GE fejlesztett ki. A GE, amely a kezdetektől fogva anyagtudományi és fejlesztési vállalat, úgy határozott, hogy az ember Holdra szállásának 45. évfordulóját egy különleges tornacipő piacra dobásával ünnepeli, amelynek a Missions fantázianevet adta.

Buzz Aldrin és Neil Armstrong 1969. július 20-án landolt a Holdon (forrás: GEreports.com)

A sportcipő kialakítása során a GE az Android Homme cipőkészítővel és a JackThreads weboldallal működött együtt. A tornacipőt a repülőgép alkatrészeken használatos pehelykönnyű karbonszálakkal látták el, emellett olyan hidrofób bevonatot kapott, mint amilyet a jegesedés ellen turbinákon használnak.

Az „űrcsuka” vasárnap 16:18-tól vásárolható meg a JackThreads.com oldalon, pontosan akkor, amikor az Apollo 11 a Holdon landolt. A limitált széria mindössze 100 pár cipőből áll, és 196,9 dolláros áron kapható, így állítva emléket az évfordulónak.