JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Hogyan válassz napszemüveget nyárra?

Borítókép: Hogyan válassz napszemüveget nyárra? Forrás: Getty
Itt a napszemüvegek főszezonja - de tudod mi alapján kell választani?

Nyakunkon a nyár. Előkerültek szandálok, könnyen nyári ruhák lehet a szalmakalap is. Ha eddig nem tetted most már tényleg elő kell venni a napszemüveget is.

Nagyon fontos kiemelni, hogy nem mindegy milyen napszemüveget használunk.
Sokan divatcikként tekintenek rá, pedig alapvető, hogy olyat hordjunk ami elsősorban biztonságos, másodsorban pedig illik hozzánk. Bevallom, én sokáig „hajpántként” vagy kiegészítőként tekintettem a napszemüvegre. Nem vigyáztam rá, aztán ahogy re fontosabb lett számomra a környezet, a tudatos gondolkodás és persze az, hogy ne halmozzak feleslegesen, úgy jutottam el a napszemüveg tudatos választásához is.

Azért is írom ezt a cikket, mert én is keresem a tökéleteset, ami kiszolgál az elkövetkező években. A jelenlegi öt éve hordom folyamatosan.

1. UV védelem

A napsugarak UV (ultra viola) sugárzása ellen nemcsak a bőrt, hanem a szemünket is védeni kell. Ma ez Európai Union belül már tilos behozni olyan napszemüveget, ami nem rendelkezik UV védelemmel. Ez egy pozitív hír, ám nagyon fontos tudni, hogy sok más tényező is befolyásolja milyen védelmet tud nyújtani egy napszemüveg.
A műanyag minősége, vastagsága, a lencse színe mind-mind számít ha szemünk védelméről van szó. Valamint nemcsak nyáron, hanem télen is ugyan olyan erős az UV sugárzás mértéke, így valóban érdemes befektetni a jobb minőségbe.

2. Lencse

A másik fontos tényező a napszemüveg választásakor maga a lencse, illetve a lencse minősége. Ahogy változik az időjárás attól függően van szükség más-más lencsére. Figyelj a színezésre – mennyire sötét vagy világos! Vezetéshez vagy épp tengerparton használod? Vezetéskor érdemes átmentes lencsét választani, mert alul világosabb és a műszerfalat tisztábban látjuk.

Szürke lencse: A fényerejét csökkenti, úgy hogy közben a színek tisztán értelmezhetőek maradnak. Tökéletes választás vezetéshez mert nem fogsz tévedni a forgalomjelző lámpáknál.

Zöld lencse: Emeli a természetes fények kontrasztját. Csökkenti a szemmegerőltetését erős fényviszonyok között.

Sárga lencse: Megemeli a fény minőségét és csökkenti a kontrasztot ezért is tökéletes választás téli sportokhoz. Sok síszemüveg kap sárgás lencsét.

Barna lencse: Tökéletes biztonságot és nyugalmat biztosít a szemnek mindenféle fényviszonyok között. Eltörli a barna tónusokat és emeli a kontrasztot.

Rózsaszín vagy piros lencse: Kizárja a zavaró kék fényeket és élesíti a látást – ajánlott ha valaki sokáig van napsütésben. Segít akkor is, ha kevés fény viszony közt kell a védelem a szemnek (éjszaka, szürkületben vagy hóban).

Kék lencse: A legjobb választás ha állandó de nem erős napsütésnek van kitéve a szemünk.

3. Arcforma

Erről eddig nem esett szó, de fontos, hogyan olyan keretet válassz ami illik az arcformádhoz. Sokan szeretnek elbújni egy-egy nagyobb keret mögé, pedig előfordulhat hogy számukra egy teljesen más fazon lenne az előnyös. Próbáljatok fel többet és viseljétek bátran a napszemüveget a szemetek védelme érdekében.

A napszemüveg legyen egy olyan tárgy az életetekben ami valóban segít Titeket. Ha tehetitek kérjétek ki szakember véleményét és bátran keressetek fel szaküzleteket, mert az egészségnél semmi nem fontosabb. Itthon létezik egy szemüveg szabóság, ahol 100%-ban Rátok tudja igazítani a nap vagy rendes szemüveget a szakember. Mindezt fenntartható erdőgazdálkodásból származó fából, így a környezetnek is jobb. Egy jól kiválasztott napszemüveg évekig is ki tud szolgálni Téged.

Kattints a galériára és nézd meg a kedvenceinket!