Borítókép: Hagyomány, fenntarthatóság egy ruhában testet öltve  - interjú Zeke Edittel, a ZeBu márka megálmodójával Forrás: ZeBu

Hagyomány, fenntarthatóság egy ruhában testet öltve - interjú Zeke Edittel, a ZeBu márka megálmodójával

Várandósnak lenni a világ egyik legvarázslatosabb dolga. Minden nő életében egy olyan áldott állapot ez, amire szívesen gondol vissza, még ha a kezdetekben nehezebb is volt. Ennek az életszakasznak fényképek útján való megörökítése nem kérdés. Az viszont sokakban felmerül, hogy mit is viseljen a fotózás napján? Erre a kérdésre ad választ ruhák formájában Zeke Edit és Ujfalussy-Bertus Tímea, a márka marketing és brand managere.

Éva Magazin: A kismamaruhák, amiket a honlapon látunk egytől egyig különlegesek. Szinte az fogalmazódik meg bennem, hogy olyan mintha egy mesében láttam volna ezeket a darabokat. Honnan indult az ötlet?

ZeBu: Pontosan 2020 szeptemberében kezdtünk el magas minőségű antik csipkékből és kézzel készült horgolt csipkékből ruhákat készíteni. A környezettudatosság és a tradíció előtti tisztelet egysége hívta életre a ruháinkat. Természetesen használunk új anyagokat és új csipkét is, de a régi, céljavesztett, nemes anyagok megtalálása hozta magával ezt a szemléletet, és ezt az új különleges irányt a ruhatervezésünkben.

Amikor először megpillantottuk ezeket a párját ritkító anyagokat egyszerűen nem tudunk elmenni mellettük tudván, hogy ma már nem készítenek ilyen anyagokat, vagy csak nagyon keveset. A mai napig gondolunk arra, hogy az adott kézzel készült csipke, amivel épp dolgozunk, milyen múlttal rendelkezhet. Elkészítője biztosan nagyon örülne, ha látná, hogy milyen gyönyörű ruha készül belőle, immár átértelmezve, újragondolva. Vannak olyan anyagaink, amik akár száz évesek is lehetnek. Történetük van, kíváncsi vagyok rá, hogy mit éltek meg ezek az anyagok, és örülök neki, hogy méltó módon használjuk fel őket, és ezáltal új értelmet nyerhetnek.

Összefoglalva tehát számunkra az egyedi, antik csipkék felhasználásával rajzolódott ki a megismételhetetlen kismama ruhák világa. Ennek fényében már a legelső antik csipke kismama ruha kollekciónk nagy sikert aratott a külföldi piacon.

Nem is csoda, hiszen tőlünk nyugatabbra ekkor már virágkorát élte az ún. lifestyle, történetmesélő fotózás, és már itthon is egyre több fotós bontogatta szárnyait a lifestyle kismama- és család fotózás témájában. Ennek a stílusnak pedig csodás kiegészítői lettek az általunk megálmodott bohó kismama ruhák.

Amikor egy új, egyedi ruhát tervezünk megrendelésre, akkor minden alkalommal figyelembe vesszük a megrendelő személyiségét és azt, hogy milyen alkalomra készül a ruha: beltéri vagy kültéri fotózásra, kismama fogja viselni vagy esküvőre szánják, esetleg kismama esküvői ruha lesz belőle. Sokat hozzátesz a tervezés folyamatához az is, hogy ha tudjuk, hogy ki lesz a fotós és milyen enteriőrbe lesz a fotózás. Sok fotóssal dolgozunk együtt, és ahogy minden ember, úgy minden fotós és minden nézőpont más és más.

É.M.: Azt már értem, hogy a ruhák tényleg sok esetben egy-egy történetet mesélnek el. Mi a fő motivációtok az ilyen ruhák készítésével?

ZeBu: Sokszor hallottuk visszajelzésképpen - főleg a barátok, értelmiségi fiatalok körében -, hogy a klasszikus, beállított kismama fotózások számukra kevésbé vonzóak. Egyrészt idejét múltnak találják ezt a stílust, másrészt nem szívesen bújnának feszes, alakkövető, uszályos ruhákba, egyszerűen nem éreznék jól magukat benne. Ami pedig még fontosabb: számukra nem is lennének önazonosak ezek a fotók, szeretnék inkább jól érezni magukat a fotózáson, felszabadultan ünnepelni a babavárást, laza, önazonos, mégis különleges ruhákban.

Valahol ennek az igénynek a felismerésekor ért össze ez a két szál a mi gondolkodásmódunkban: az antik csipkék világa és az új, szabad, bohó életérzést közvetítő lifestyle kismama fotózások világa. Eltökélt szándékunk megmutatni, hogy a fotózkodás mindenkié!

Legyen magabiztos bármilyen testalkatú kismama a fotózása során! Merjen elmenni egy fotózásra mindenki, akinek csak kedve van hozzá, és ne mulassza el ezeknek a páratlan, vissza nem térő alkalmaknak ünneplését! Legyen alacsony, magas, szőke vagy barna, a ruháink mindenkinek szólnak!

Szerintünk a szépség olyan külső és belső tulajdonságokból táplálkozó ragyogás, amely mindenkiben megvan! De mindenkiben máshogy és máshol. A szépség nem csak a fiataloké, hanem a büszkén gömbölyödő kismamikon és a többgenerációs családokon át az unokák ölelésébe burkolózó nagymamákig mindenkié.

É.M.: Olyan jó hallani, hogy arra bátortják egyre többen a kismamákat, hogy merjék megélni ezt az állapotot teljeséggel. Legutóbb egy kampány is született nálatok. Mesélsz erről kicsit?

ZeBu: A kampányt három, bennünk dübörgő motiváció inspirálta.

Egyrészt szeretjük magunkat próbára tenni. Számunkra kardinális, hogy a vásárlónk személyiségét figyelembe véve tervezzünk olyan ruhát, ami harmonikusan kiegészíti a viselője karakterét, hogy ezáltal egy magasabb szintre emelje a fotózás élményét.

Másrészt pedig a Nőiség és harmónia c. kampányunk szeretné alátámasztani, és megmutatni: a felszabadult és kifinomult nő mindenkiben ott rejlik, csak meg kell csillogtatni. Nagy kihívást jelent napjainkban anyaként, dolgozó nőként és feleségként helytállni a hétköznapokban, ezért eltökélt szándékunk olyan inspiráló nőknek ruhát készíteni, akiknek az egyéni története valamilyen oknál fogva rendkívül figyelemre méltó a tevékenységük számunkra, és talán mások számára is.

Harmadik motivációs erőként pedig szeretjük magunkat időről időre próbára tenni. A legkülönbözőbb karakterű nőkkel is sikerül olyan összhangot kialakítanunk, hogy bátran, önbizalommal teli fotó sorozat készülhessen róla a ruháinkban.

A kampánynak szintén három fontos eleme van: a sorozat szereplője, a ruha és a fotós.

A sorozat szereplőivel interjút készítünk, melynek anyagát az oldalunkon blog bejegyzésként publikáljuk. Ezt követően nagy gondossággal megtervezi a személyre szóló ruhát. A projekt keretében a megfelelő fotós, smink és frizura kiválasztása egyaránt helyet kap.

A Nőiség és harmónia c. kampány részeként a tervezési stílusunk határterületeihez tartozó ruhákat is készítünk. Ez abból ered, hogy előfordul, hogy a sorozat szereplői előfordul nem kismamák, és nem is feltétlenül illik hozzájuk a csipke ruha.

Szeretnénk megengedni a résztvevőknek és magunknak azt a projekten belüli teljes szabadságot, hogy a személyre fókuszálva, a nőiségük ihlette ruhadarabokat alkothassunk. Ebben a kontextusban előszeretettel lépünk ki a megszokott kereteink közül, és alkalmanként olyan ruhákat készítünk, amelyek mondjuk tüllből vagy rugalmas jerseyből készülnek.

A sorozat legutóbbi szereplőjeként Palancsa Esztert kértük fel, aki a Narnia világát idéző Lollipop nevű közösségi tér megálmodója. Eszter céljaiért a végsőkig harcoló színfolt a gyerekek és a felnőttek hétköznapjaiban, tevékenysége több száz család hétköznapját aranyozza be hétről hétre.

Amikor a kampány első projektjét indítottuk nagyon izgatottak voltunk, de mai napig minden alkalommal nagy izgalommal fedezzük fel az interjú alanyunk személyiségét a harmonikus összhatás kialakítása érdekében. Ennek az összhatásnak a megörökítéséért olyan fotósokkal dolgozunk együtt, akiknek bízunk a szakértelmében, és akiknek a stílusa összhangban van a már összeállt projekttel.

Esztert Klucso Kata, a Kate And Lens Photography tulajdonosa örökítette meg a ruhákban. Kata nagyon jó választás volt ehhez a projekthez, hiszen elképesztő érzékkel tudja lencsevégre kapni a legjobb pillanatokat.

É.M.: Gratulálok a kampányhoz! Arról mesélsz egy kicsit miért fontos számotokra a fenntarthatóság? Hogyan jelenik meg a kollekciókban?

ZeBu: A rusztikus, antik csipkék felhasználása hozzáadott értékkel és érzelmi tartalommal tölti meg az egyedi ruháinkat. Egy olyan szintre emeli a ruhatervezést, ami nem csak a mi személyiségünket ösztönzi, de úgy vélem, hogy példaértékű értékmegőrző iránymutatás is szeretne lenni.

A mai napig sok időt töltünk azzal, hogy a legértékesebb és legegyedibb csipkéket megtalálhassuk. Sokszor személyesen, máskor pedig rendeljük az anyagokat a világ különböző pontjairól, hogy a végeredmény pontosan olyan legyen, mint amilyennek megálmodtuk.

A kollekcióinkban gyakran ötvözzük a különböző anyagokat és kiegészítőket. Néha csak egy-egy apró részlet erejéig bukkannak fel az antik csipkék, máskor pedig a teljes ruha régi, felújított csipkéből készül. Sokat kísérletezünk újabb és újabb darabokkal, általában nincs olyan hét, hogy ne születne új bohó ruhánk.

É.M.: A céget még csak 2014-ben indítottátok de már így is rengeteg sikert értetek el és sok kollekció került ki tőletek. Mik a céljaitok a jövőre?

ZeBu: Minőségi és személyközpontú márka maradni mindenekelőtt. Szeretnénk megtartani a személyes hangot minden vásárlóinkkal. Fontosnak tartjuk, hogy a személyes hangvitellel értéket képviseljünk, és valóban hozzá tudjunk adni a kismamák, anyukák vagy éppen menyasszonyok öröméhez.

Elképesztő érzés látni a ruháinkat megelevenedni a ruha viselőjén. Amikor a fotózás után boldogan jönnek vissza a kismamáink, és ragyogva mutatják a képeiket, akkor mi is együtt örülünk velük. Ilyenkor úgy érezzük, hogy elértük a célunkat. Ma is tehettünk valamit azért, hogy hozzáadjunk egy másik ember boldogságához.

Bátran mondhatom, hogy mára már a csipkék szerelmesei lettünk, de azt nem tudjuk előre megmondani, hogy mit hoz majd a jövő. Egy biztos, mi igyekszünk ebben a folyamatosan változó világban olyan értékeket képviselni a ruháink által, amitől jobbá és szebbé tehetjük a vásárlóink életét.

Nézzetel szét a galériában még több képért!