A pápa megváltoztatja az olasz divatot?

Borítókép: A pápa megváltoztatja az olasz divatot?
Alázatossága és józansága megihlette az ország legjelentősebb divattervezőit egészen Fenditől a Dolce & Gabbana párosig.

Márciusban Ferenc pápát jelölték ki a katolikus egyház fejének, aki akaratlanul bár, de erős hatással van a divatvilágra. Alázatossága és józansága megihlette az ország legjelentősebb divattervezőit egészen Fenditől a Dolce & Gabbana párosig– legalábbis így gondolja az angol Vogue, aki a napokban terjedelmes cikket közölt a jelenségről.


A Dolce&Gabbana őszi-téli kampánya - Forrás: Facebook

“Teljesen új hangulatot hoz Rómába” – mondja a Fendi társtervezője, Silvia Venturini Fendi – “Visszatérünk a valódi kereszténységhez, amely az utóbbi időben távol esett az egyháztól. Az emberek jelentést keresnek, és a divat igazi jelentése: egy eszköz, hogy kifejezd önmagad. Néha a divat elrejti a nyelvet, amin beszélsz, de mindennek az értelmét mi anyagokban, szövetekben keressük, ami szabadon engedi az igazi személyiséget.”

Az előző pápának, legalábbis vallási értelemben, sokkal feltűnőbb volt az öltözködése – véli Silvia, a Prada cipők, történelmi köpenyek és fejviseletek lelkes rajongója. Az új egyházfő arra biztatja püspökeit, hogy mondjanak le anyagiasságukról, inkább legyenek szerények, mint vezessenek “jó kocsikat”.

A Dolce&Gabbana őszi-téli kampánya - Forrás: Facebook


Suzy Menkes a New York Times-ban azt nyilatkozta, hogy ez a szerénység hatással van a divatházakra, hogy egy komorabb, visszafogottabb irányt célozzanak meg. A Dolce & Gabbana legújabb kollekcióját a dél-olasz templomok ihlették, míg a Valentino legutóbbi kollekciójában egy földig érő, egyszerű piros ruha jelenik meg, ami a bíborosok tradicionális viseletére emlékeztet. Olaszország feltörekvő divattervezői pedig a múlt héten megrendezett AltaModa bemutatón szintén megjelenítették azt a fényűzést, amiről híres az ország.

"Van egy pillanat az életünkben, amikor más dolgokra akarunk koncentrálni, új értelmet adni a divatnak és az öltözködésnek” - véli Venturini Fendi – “A nők egyre etikusabban gondolkoznak és öltözködnek. Ez az a pápa, akire mindig is szükségünk volt.”

Ti mit gondoltok?