Folyton változó fehérnemű divat: melltartó (r)evolúció a fűzőtől a Flex Smart-ig

Borítókép:  Folyton változó fehérnemű divat: melltartó (r)evolúció a fűzőtől a Flex Smart-ig Forrás: Canva (The Everet Collection), Triumph Flex Smart kollekció
A melltartó már a történelem korai szakaszában nélkülözhetetlen és népszerű ruhadarab volt, azonban hosszú utat járt be, míg a mai formáját elérte, sokat változott a komfortfokozata is a kezdeti próbálkozások óta. De nem csak a fehérnemű változott sokat, hanem mi, nők is. Ma már alap a kényelem, ám mégis biztos tartás.

Az cikk nyitóképének bal oldali fotója 1899-ben készült. 1800-as években a képen látható fűző volt a melltartó megfelelője. Ezt váltotta fel a kétdarabos fűző, a felső rész a melleket tartotta, az alsó rész pedig a karcsú derékért felelt, azonban egészen 1905-ig csak egyben lehetett kapni a szettet, ami szemmel láthatóan kényelmesnek egyáltalán nem volt mondható.

A mai szemmel melltartónak nevezhető darabot Mary Phelbs Jacob alkotta meg.

Hirtelen ötlettől vezérelve – mivel a fűzőt nem találta megfelelőnek a báli ruhájához – kendőkből és szalagból applikált maga köré melltartót.

Még aznap este a bálban többektől megrendelést kapott, és remek gazdasági érzékkel szabadalmaztatta az ötletet, majd eladta a gyártási jogokat egy fűzőkészítő cégnek. Ez a változat forradalmi újítás volt a kényelmetlen és légzést akadályozó fűzőkkel szemben.

A nők örömmel dobták le kényelmetlen fűzőiket és cserélték őket könnyed fehérneműre. Még a hadiipar is erre buzdította a hölgyeket, hisz így 28.000 tonna fémet nyertek az ipar számára.

Az 1920-as évek melltartói már hűen a nevükhöz tartották is melleket, sőt le is szorították őket, mert akkoriban a nőideál a fiús típus volt. 1928-ban fordulópont történt: Ida Rosenthal újragondolta a melltartó felépítését, és megalkotta az első kosaras melltartót. Ezt követően további kísérletezések történtek az anyagokkal, hogy minél kényelmesebbek és kevésbé észrevehetőek legyenek a melltartók. Ezt követően pedig jöhettek a drótozott, kúp alakú kosarak. Hogyan is nézett ki az? Biztosan mind elékeztek Madonna ikonikus, Jean-Paul Gaultier tervezte melltartójára.

Forrás: Getty Images (Gie Knaeps / Contributor)
Madonna 1990. július 24. napján egy Jean Paul Gaultier által tervezett kúpos melltartófűzőt viselt rotterdami koncertjén.

Az 1960-as, ’70-es években a hippimozgalmak előretörésével a melltartó kicsit háttérbe szorult és a szabadság korlátozóját látták benne, hogy aztán a ’80-as, ’90-es években ismét hódítson, a push-up melltartó képében.

2000 a gyors innováció időszaka volt. Rengeteg új forma került a piacra, köztük a pánt nélküli szilikonos melltartók, varrás nélküli szivacsos melltartók. Áttörést hozott 2009-ben az „intelligens” melltartó, aminek memóriahabja képes reagálni a test hőmérsékletére, a szivacskosár átvette a mell formáját, ettől lett igazán komfortos viselet.

Ezt követően pedig már csak a képzelet szabhatott határt: ma már mindenki könnyedén megtalálhatja maga számára a legmegfelelőbb típust a piacon. Pláne, hogy a nemzetközileg elismert fehérneműmárka, a Triumph nemrégiben egy különleges szezonális kampány keretében mutatta be a melltartók új generációját a 2022 őszi/téli kollekciójában.

Forrás: PR
A képre kattintva tudj meg még többet a Triumph Flex Smart kollekciójáról.

Ebben a szezonban mutatkozik be a Flex Smart, melynek tervezése során ügyeltek arra, hogy

összhangban legyen a test mozgásával, személyreszabott legyen, azaz alkalmazkodjon hozzánk, kövesse az egyedi formákat, ezzel páratlan szintű kényelmet és támogatást nyújtva.

Kezeket fel: kinek okozott már bosszúságot a melltartó közepén kibukkanó szúrós fém merevítő? Ettől a tartozéktól szíves-örömest búcsúzik minden nő. Örömmel tapasztaltuk azt is, hogy a legújabb Flex Smart fehérneműk könnyedén felhúzhatóak, pehelykönnyűek, úgy fekszenek fel a testre, mint egy második bőr, és gyűrődés nélkül összetekerhetők kompakt csomagolásba, így a legkisebb edző- vagy utazótáskában is magunkkal vihetjük egy hétvégi kiruccanás során.

A varrásmentes, merevítőmentes Flex Smartot úgy tervezték, hogy rugalmasan alkalmazkodjon a nők életének minden spontán és kiszámíthatatlan pillanatához, hogy nap mint nap minden szituációban helyt tudjanak állni, ezen túlmenően biztosítja a szabadságot, hogy a nők azok legyenek, akik lenni akarnak. Kényelmesen. Szabadon.

A melltartó sokat fejlődött az évek során, de mindig lesznek újabb és újabb kihívások, melyekhez alkalmazkodnia kell, illetve újabb innovációk, melyek a nők mindennapjait igyekeznek komfortosabbá tenni a melltartók világában.

A galériába kattintva még több fehérneműt mutatunk be a Triumph Flex Smart kollekciójából.