Disney mesék, amik kicsit rasszisták meg szexisták

Disney mesék, amik kicsit rasszisták meg szexisták
Forrás: pexels.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

G

Gyerekkorodban rajongtál a lobogó fülű, repülő kiselefántért, Dumboért? Együtt izgultatok a testvéreiddel, hogyan alakul Ariel, a kis hableány sorsa? Mi még a Disney rajzfilmeken nőttünk fel, de szülőként már kevésbé rajongunk a régi klasszikus történetekért. Egyesek szerint ezeket nem is kéne lejátszanunk a mai gyerekeknek.

Bevallom, a karanténos hetekben az összes kedvencet oda-vissza tízszer megnéztük a gyerekekkel. A Trollokat már az egész család kívülről fújta és amikor Buzz Lightyear, a csillagharcos is kismilliomodjára indult „a végtelenbe és tovább”; összenéztünk a férjemmel és azt mondtuk, legyen; hadd nézzék a Disney TV-t; hiszen olyan sok jópofa film van a kínálatban – meséli a kétgyermekes Linda. No ezt aznap meg is bántam, amikor a csatorna az 1953-as Pán Pétert tűzte műsorra.

Teljesen ledöbbentem, hogy felnőtt fejjel újra nézve mennyire idejét múltnak tűnik az egész; a rasszista, szexista elemeiről nem is szólva – adott hangot csalódásának.

Egy a közelmúltban a Disney rajzfilmekről készített felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 18 százalékának sejtelme sem volt arról, milyen elavult, idejétmúlt némelyik Disney rajzfilm.

Több, mint ötven százalék ennek ellenére úgy vélekedik, nem tiltaná meg a gyerekeinek, hogy megnézzék ezeket a flmeket.

„Nem gondolom, hogy el kellene tiltanunk őket ezektől a rajzfilmektől csak azért, mert régebbiek, s mert emiatt esetleg olyan elemeket is tartalmaznak, melyeket ma viszont már elfogadhatatlannak tartunk. Amíg ezeket elmagyarázom, megértetem a gyerekeimmel, szerintem nincs ezzel semmi gond – nyilatkozta az egyik megkérdezett édesapa. Mások viszont kifejezetten nem akarják, hogy a gyerekeik megnézzék ezeket a régi Disney filmeket, a bennük fellelhető rasszista, bántalmazó elemek, vagy a nőkhöz való viszony ábrázolásmódja miatt.

A válaszok alapján született is egy lista; amit ha hátulról nézünk, a Dumbo vezet: ez volt az a film, melyre a legtöbb megkérdezett mondta azt, hogy sok olyan jelenet van benne, ami miatt szerintük egyáltalán nem való a gyerekeknek. Utána a Pán Péter következett, s népszerűtlenségben dobogós helyen zárt a Szépség és a Szörnyeteg. Utóbbinak érdekessége, hogy 1991-ben készült.

Íme a megkérdezett szülők által felállított lista, az általuk legbarátságosabbnak minősített Disney rajzfilmmel kezdve:

1. Toy Story 3

2. Bambi

3. A kis hableány

4. A dzsungel könyve

5. Hófehérke

6. Macskarisztokraták

7. Fantázia

8. A szépség és a szörnyeteg

9. Pán Péter

10. Dumbo


További Disney filmek, amik nem nyűgözték le a közönséget:

Nézd meg a galériánkat>10 kép
A 10 legrosszabbra értékelt Disney-rajzfilm
Tovább olvasok
Kép
Rejtett mintázatok – Barabási Albert-László hálózatkutató

Barabási Albert-László, a Bostonban kutató fizikus és hálózatkutató népszerű könyvekben megírta már a nagyközönség számára a kutatásai történetét – és az abból levonható tanulságokat. Most azonban újabb szintet lépünk: a Ludwig Múzeum Rejtett Mintázatok című kiállításán az adatokból kép, szobor, installáció és multimédia jön létre. Tudomány és művészet fonódik egybe a tágas terekben.

Kép
A 10 legfeleslegesebb konyhai eszköz, ami mégis sok háztartásban megtalálható

Na, neked megvan valamelyik ezek közül? Esetleg több is... A joy.hu összeállítása.

Kép
Napi horoszkóp október 24.: a Bikák versenyhelyzetben bizonyíthatnak, a Szüzek átadhatják magukat a pihenésnek

Ma sem érdemes kihagynod a horoszkópod, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép
Drogok és médiumok – egykori CIA-kísérletek az agyunk manipulálására

Megvan a filmekből ismert jelenet, amikor a kém vagy bérgyilkos nem is tudja magáról, hogy az, de kap egy bizonyos jelet – mondjuk egy jelszót –, amitől hirtelen tudatossá válik számára a feladata? Szürreálisnak tűnik, ugye? A CIA szerint korántsem.

Kép
A maszk és a távolságtartás hatására ezerszer kisebb lesz a vírusterhelés

Egy friss olasz tanulmány jelentkezett ezzel a radikális állítással és az is olvasható benne, hogy a tünetek is kevésbé súlyosak, ha mindenki betartja a Covid elleni védekezés alapvető szabályait.

Kép
Újra együtt a Doktor Szöszi színészgárdája: Selma Blair is csatlakozott a nosztalgiázáshoz

A 2000-es évek egyik nagy kedvence minden kétséget kizáróan a Doktor Szöszi című film volt.

Kép
35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor

A magyar filmművészet legrejtélyesebb sorsú rendezője korszakos műveket készített, s miközben igazi fenegyerekként tartották számon, szorgalmasan jelentett társairól a hatalomnak. Öngyilkos lett vagy megölték? 35 éve halt meg Bódy Gábor.

Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem