Derült égből koraszülött: 4 nagyon fontos kérdés, amire szakértőnk most megadja a választ!

Borítókép: Derült égből koraszülött: 4 nagyon fontos kérdés, amire szakértőnk most megadja a választ! Forrás: Getty Images
Ki számít koraszülöttnek? És mire van szüksége élete első napjaiban? Ezt a kérdéskört beszéljük át az Életkezdet Szakmai Egyesület alelnökével: Bocskainé Ircivel, aki IBCLC laktációs szaktanácsadó és egészségügyi szakember.

Magyarországon minden 10. gyermek koraszülöttként látja meg a Föld nevű bolygót. Mit jelent ez pontosan? Koraszülött baba minden olyan újszülött, aki a 37. hét előtt született.

"A legkisebbekkel kell a legnagyobb gonddal bánni!" - teszi hozzá a szakértő, aki kiemeli: fontos lenne, hogy a szülés olyan kórházban történjen, ahol van koraszülött osztály, PIC ( Perinatalis Intenzív Centrum), a baba esélyeit ugyanis növelni lehet ezzel. Ha ez nincs, akkor a koraszülött mentők szállítják át a babát olyan helyre, ahol maximális profizmussal a neonatológus orvosok és gyermek szakápolók ellátják a babácskát hosszabb, vagy rövidebb időre.

Magyaroszágon a koraszülött mentők nagyon toppon vannak, mint emberileg, úgy szakmailag is, csak jót lehet róluk mondani, nagyon elhivatottak. Hihetetlenül fontos továbbá az édesanyák pszichés támogatása ezen a hosszú úton és az anyatej, szoptatás, fejés jelentősége, ahogy a kenguruzás is. Ezek nem luxus dolgok, hanem alap szükségletei a babának és az anyának is.

Mit jelent a kenguruzás?

Legolcsóbb, legegyszerűbb, legcsodásabb módszerek egyike, hogy a pici kora baba édesanyja mellkasán és ölelő karjaiban pihenjen bőr-bőr kontaktusban legalább két órát. Semmi hátránya nincs, csak előnye:

Anya teste, mint élő inkubátor szolgál és szabályozza a kisbabája hőmérsékletét az ideálisra. Baba légzése stabilabb és egyenletesebb lesz, Tejtermelés is jobban beindul, könnyebben elkezd cicizni a baba. Immunrendszere is erősödik, fájdalomcsillapító hatása is jelentős, hatalmas élmény mindnekinek, segíti a kötődés kialakulását is.

Lényeges dolog egy másodpercre sem lehet elfelejteni, hogy az anyát és a babát egységben kell kezelni, valamint az édesapa sem látogató egy PIC osztályon, hanem aktív részesei a gondozásnak.

Laktációs szaktanácsadók dolgoznak koraszülött részlegen?

Hála az égnek: IGEN! Igény van rájuk az anyák és a szakma részéről is, felismerték a jelentősségüket. Nagyon nagy segítségek a PIC-en, nagyban hozzájárulnak a napi szintű professzionális ápoláshoz, kiegészítik a csecsemős nővér munkáját, megtanítják a fejést, menedzselik a szoptatást ezen az egyedülálló területen, valódi specialisták ők, akik ott dolgoznak napi szinten.

Tud szopizni egy koraszülött baba?

Igen tud, hiszen a szópóreflex a magzati fejlődés során már kialakult. Ami ettől is fontosabb, az a tejtermelés beindítása. Első napokban a kézi fejést javasoljuk. Egy pár csepp a folyékony aranyból, az anyatejből, amit megkaphat, az már monumentális lépésnek számíthat a gyógyulásban.

A koraszülött anyja jellegzetes tejet termel a babája számára, ezért nem is kérdés, hogy feltétlenül szüksége van rá a babájának, hiszen a korababa anyukája teje eltér a terminusra megérkezett baba édesanyja tejétől, jóval több tápanyagot tartalmaz, magasabb az energiatartalma is.

Ez a kolosztrum (előtej), sűrű, többnyire sárgás színű, kiemelkedően magas immunanyag tartalommal rendelkezik, fehérjében és ásványi anyagokban, egyes vitaminokba gazdagabb. Törekvés van rá, ha amennyiben nincs elég teje az anyának donor tejjel pótoljanak, illetve szükséges lehet az anyatejhez dúsító adására is.

Mi történik ha hazamegy a koraszülött baba?

Akkor vélhetőleg már jól van. Védőnővel, házi gyermekorvosával felveszik a kapcsolatot. Utógondozáshoz hozzátartozik, hogy további tanácsokkal ellátják, úgy mint szerezzen be légzésfigyelőt, megtanítva vannak a szülők a babaelsősegélyre, egyéb korai fejlesztéseket megbeszélik, gyógytornát, a korrigált kort 2 éves korig érdemes figyelembe venni. Folytatni kell az anyatejes táplálást, átbeszélni az igény szerinti szoptatást, vagy javítani lehet az eddigi gyakorlaton, fel tud keresni IBCLC szoptatási szaktanácsadót. Akár ITT is!