Kötelező párterápia a válni készülőknek – a dánok kipróbálták

nő,férfi,lábak,macska,szőnyeg
Forrás: Unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

D

Dánia eddig is kilógott az Európai Unióból, legalábbis ami a válás szabályozását illeti, idén azonban megbonyolították az eddig túlontúl egyszerű procedúrát: bevezették a válni szándékozóknak a háromhónapos kötelező párterápiát.

A skandináv országban idén márciusig elegendő volt online regisztrálni a válási szándékot, és rövid időn belül – akár egy hét leforgása alatt – hivatalosan fel is bontották a házasságot. Valószínűleg a modern közigazgatás hatékonysága is hozzájárult ahhoz, hogy Dániában igen magas a válások aránya: 2018-ban például 15 000 válást regisztráltak, ez csaknem a fele volt a tavalyi évben megkötött házasságok számának.

Azzal segítenek, hogy megnehezítik a dolgukat

A dán helyi önkormányzatok azonban megelégelték a válások által előidézett lakhatási problémákat és a felbomló családoknak nyújtott szolgáltatások fedezését, ezért kitaláltak egy új eszközt – persze megint csak digitálisat: aki válni szeretne és 18 éven aluli gyereke van, annak kötelező háromhónapos párterápián részt vennie. A terápiát egy okostelefonos alkalmazáson keresztül lehet igénybe venni: a szülők 17 félórás modulból állíthatják össze a helyzetükhöz leginkább passzoló kurzust. A terápia célja, hogy megmutassa a külön életre vágyakozóknak, milyen lenne az élet válás után. Mindezt olyan praktikus tanácsokkal, mint hogy hogyan szervezzék meg a szülinapi partikat vagy hogyan beszéljenek az exükkel, amikor épp dühösek. Az egyik pszichológus professzor, aki a részt vett a kurzus kidolgozásában, a Guardiannek elmondta: abban akarják segíteni a házastársakat, hogy jobban megértsék önmagukat, a saját és a gyerekek reakcióit, könnyebben megbirkózzanak a válás után a gyerekek nevelésével, jobban tudják kezelni a stresszt, a szorongást és a depressziót. És persze az is cél, hogy csökkentsék a válás miatt kivett szabadnapok számát a munkahelyeken.


Olvasd el ezt is!

Pro...

Mielőtt kötelezővé tették volna a párterápiát, 2500 önkéntes részvételével tesztelték a kurzust: a válótársak és a szakértők egyaránt pozitív tapasztalatokról számoltak be. 15-ből 13 esetben jelentős mértékű pozitív hatással volt a résztvevők mentális és fizikai egészségére, és csökkentette a munkától való távolmaradást is – érzékeltette az arányokat egy szakértő, és hozzátette: 12 hónap elteltével a párok úgy kommunikáltak egymással, mintha nem is váltak volna el. Egy negyvenes férfi, aki négy éve, a kísérleti fázisban vett részt a kurzuson, nagyon hasznosnak találta. „Nyilván nem fog megmenteni egy tönkrement házasságot – mondta. – De nagyon fontos dolgok rendezésében segít egy olyan időszakban, amikor nem tudsz tiszta fejjel gondolkodni.”…és kontra

A szakértők is óva intenek attól, hogy bárki varázsszernek tekintse ezt a megoldást. Ahol már nagyon eldurvult a konfliktus (akár a fizikai erőszakig is), ott az online segítségnyújtás nem oldja meg a helyzetet: náluk személyes tanácsadásra lesz szükség. Dánia 98 helyi önkormányzatából 68 ezt is biztosítja, és ahol már évek óta ezt teszik, ott csökkent is a válások aránya. Minden párnak, akinek 18 év alatti gyereke van, 5 ingyenes párterápiás alkalom jár Dániában. A gyakorlat ellenzői viszont azzal érvelnek, hogy egy helyi szakember előtt nehezebben nyílnak meg a párok, mintha egy független, teljesen ismeretlen terapeutához fordulnának. Ráadául arról sincsenek meggyőződve, hogy a szolgáltatás mindenhol megfelelő színvonalú.De hogy jönnek ehhez?

Felmerülhet persze a kérdés, hogy milyen jogon avatkozik be egyáltalán ilyen mértékben az állam. A praktikus gondolkodású dánoknál ez nem okoz problémát: az új szabályozást a nyilvánosság és a politikusok is örömmel fogadták, leszámítva a Liberális Szövetség pártot. Más országokban valószínűleg felháborodást váltana ki egy ilyen intézkedés. Ami a dánoknál mindenképpen sántít: annak ellenére, hogy az új intézkedést azért hozták, hogy a válásnál végre ne a szülők, hanem a gyerekek érdeke legyen az elsődleges szempont, pont az ő életüket nehezítik meg a párterápia három hónapjára, hiszen a szülők addig nem hozhatnak végleges döntést a láthatás kérdéséről. Így gyakorlatilag meghosszabbítják a gyerekeknek a fejük fölött – vagy rosszabb esetben az ő bevonásukkal – zajló konfliktust.

A dolog másik oldala viszont, hogy a higgadt, külső segítség ilyen helyzetben mindenkinek jól jön, nem is beszélve az ingyenességről. Manapság Magyarországon egyre inkább elterjed, hogy aki válás közelébe sodródik, az előbb rohan pszichológushoz és stresszoldó jógaórára, mint családjoggal foglalkozó ügyvédhez: informális forrásokból úgy tudjuk, hogy budapesti pszichológusoknál 8000–15 000 forintot kell ott hagynunk egy 50 perces alkalomért, belvárosi jógastúdiókban pedig 15 000 forintot kérnek el egy félórás, személyre szabott stresszoldó jógaóráért. De szakértők nálunk is kínálnak különféle online kurzusokat válás közelébe sodródott ügyfeleknek: a 14 napos online videós megcsaláskezelési tréning például 34 900 forintba kerül. Persze mi önként dönthetjük el, élünk-e, és ha igen, kinek a segítségével.

Te mit gondolsz? Joga van az államnak így beleavatkozni az állampolgárok magánéletébe?
Igen, ilyenkor jól jön a szakértő segítség.
Nem, a válást jobb minél előbb kimondani, senkinek nem tesz jót a halogatás.
Megosztom az eredményt

Ha valakiben felmerül a válás gondolata, a legritkább eset, hogy higgadtan tud mérlegelni vagy cselekedni. Ezért jól jöhet, ha minden hasznos tudnivalót megtalál egy helyen:

Olvasd el ezt is!

A személyes történetekből is sokat lehet tanulni (de azt azért sose felejtsd el, hogy minden eset más és más):


Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Randi negyven felett
Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is!

Tovább olvasok
Kép
Szobanövények, amiket pontosan havonta egyszer kell öntözni

Igazíthatod a fizetésnaphoz vagy a menstruációdhoz, ahogy egyszerűbb, mindenesetre jelöld ki a hónap egy napját, amikor eltöltesz öt percet ezeknek a szuperstrapabíró növényeknek a karbantartásával.

Kép
“Sokat gondolkoztam azon, miért jutott nekem a betegség” – Egy teratómából kigyógyult édesanya igaz története

Lukáts Edina, a Babawellness blog írója egy daganatos megbetegedésből való felépülés során eszmélt rá arra, hogy életén, életmódján változtatnia kell. A kétgyermekes édesanya a blogján keresztül segít megtalálni másoknak az egészséges életmódhoz vezető utat.

Kép
Álmaim férfija megcsókolt, mégsem adtam oda magam neki

Torkomban dobogó szívvel állok a női mosdóban. Csókolóztunk, és megkérdezte, felmegyek-e hozzá. Mit válaszoljak? Mici története

Kép
"Arra képtelenség felkészülni, hogy talán már csak két éved van a gyerekeddel"

A Mesélj, Anyukám! podcastunk legújabb részében Dóri kicsit a vendégünk is lesz, Berkeiné T. Petra mellett, mivel mindketten sajátos nevelési igényű gyermeket nevelnek. Milyen az élet velük? Hogy telnek a mindennapjaik? Hogyan dolgozták fel, amikor megtudták, hogy nem ép gyermeknek adtak életet? Erről is meséltek!

Kép
Sophia Loren bevállalta: ősz hajjal posztolt képet az Instagramon

Sophia Loren közismerten igen hiú díva, aki mindig kifogástalan frizurával és stylinggal jelenik meg a nyilvánosság előtt. Most azoban egy filmszerepe kedvéért felvállalta megőszült haját.

Kép
A férjem mindig megadja nekem ezt az egy dolgot az ágyban, és ezért még 15 év házasság után is működik köztünk a szex

Van, akinek ott kezdődik a szex, hogy berakja. És ott végződik, hogy elmegy. Hát, nálunk nem. Tulajdonképpen akár unalmasnak is nevezhetném a forgatókönyvünket, mégis működik. Alma története

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem