Hogyan okozhat a cukor gyulladást a szervezetedben?
Sokat hallunk manapság a gyulladásunkról, különösen az étrend kapcsán: vannak olyan friss, nem feldolgozott élelmiszerek – például a bogyós gyümölcsök, az olívaolaj, a lazac és a leveles zöldségek –, amelyek segítenek megelőzni a gyulladást. Természetesen olyanok is vannak, amelyek viszont felerősítik a gyulladásos folyamatokat. Ezek között toplistás a cukor. Ha az étrended túl sok cukrot tartalmaz, az krónikus, alacsony fokú gyulladáshoz vezethet, ennek pedig krónikus betegségek lehetnek a folyományai, többek között rák, szívbetegségek, diabétesz, depresszió, artritisz és Alzheimer-kór.
A cukor sokféleképpen okozhat gyulladást a szervezetben, a szakértők szerint ez a négy eset a leggyakoribb:
• Amikor a fehérje vagy a zsír cukorral keveredik a vérben, annak a glikált fehérje végtermék (angol nevének rövidítéséből AGE néven is találkozhatsz vele) nevű toxikus anyag lesz az eredménye. Ha ebből túl sok van, az gyulladáshoz vezet.
• A belek átjárhatóbbá válnak, aminek következtében a baktériumok és más gyulladást okozó részecskék könnyebben bejutnak a véráramba.
• A cukor és más gyulladáskeltő ételek hatására megnőhet a “rossz” (LDL) koleszterin szintje, így megnő a C-reaktív protein szintje – úgy van, ez is gyulladást okoz. (A C-reakítv protein – CRP – mérését szokták kérni laborvizsgálatnál, ha arra gyanakodnak, hogy valahol gyulladásos folyamat zajlik a szervezetben.)
• A cukor elhízást okoz, a túl magas testzsírszázalék pedig inzulinrezisztenciához vezet. Az eredmény? Kitaláltad: gyulladás.
A szakértők természetesen azt ajánlják, hogy tartsuk távol magunkat az édességektől, ha meg akarjuk törni az ördögi kört. Ám ezt könnyebb mondani, mint kivitelezni, hiszen mégiscsak emberek vagyunk, ízlelőbimbókkal felszerelkezve. Ráadásul a cukor nemcsak a desszertekben, az üdítőkben és az édességekben található meg: ott bujkál szószokban, öntetekben, joghurtokban, müzliszeletekben és egyéb látszólag egészséges élelmiszerekben is.
Hogyan kerülhetjük el mégis ezeket? A szakértők szerint mérd fel, hogy mennyi cukrot fogyasztasz (különösen az olyan ételekre figyelj oda, amelyeket azért nassolsz, mert unatkozol vagy mert ezzel akarod elűzni a stresszt), ezután fogd vissza a cukorbevitelt és keress egészséges helyettesítőket – részesítsd előnyben a természetes változatokat. Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága azt ajánlja, hogy a hozzáadott cukrok ne tegyenek ki 10 százaléknál többet a napi kalóriabevitelünkben.