Csövet dugtak a torkomba, hogy kiderüljön: lefogyhatok-e

gyomorszűkítő műtét,fogyás Forrás: Kéky Kira magánarchívum
Ha az ember magánintézményben végzett magánműtétre gondol, lehet egy olyan elképzelése, hogy ott majd ő diktál: ezt a műtétet szeretném, így, ilyen eredménnyel, tessék, elkezdhetnek vágni! De ki kell ábrándítsak mindenkit: a gyomorszűkítő műtétnél nem elég az összegyűjtött pénz és az elszántság. Az orvos elutasíthatja a beavatkozást vagy mindenféle kellemetlen vizsgálat eredményéhez kötheti. Nálam utóbbiról volt szó, például csövet nyeltem és mintát vettek a gyomromból is.

Hogy hogyan bírtam ki ébren? Ráadásul negyedjére? Fájt-e? Elmesélem az alábbi videóban!

Az azért tudható, hogy vannak, akik csak altatásban képesek rászánni magukat a gyomortükrözésre, annyira félnek tőle. Az sem hangzik barátságosabban, hogy ilyenkor mintát is vesznek a gyomorból. Az pedig már egyenesen bizarr, hogy egy kellően kíváncsi ember akár nézegetheti is magát belülről, élőben követve a kamera útját.

A gyomorműtét, amire készültem, komoly beavatkozás annak ellenére is, hogy „kulcslyuksebészeti technikával”, tehát nem nyílt hasi műtéttel, hanem 5 pici lyukon keresztül operáltak. Az altatásnak pontosan ugyanolyan kockázatai vannak, mintha nyílt műtét történne, ezért a keringési rendszer, a tüdő állapotának felmérése szakorvosi vizsgálattal és képalkotó eljárásokkal – elengedhetetlen. Nem csak akkor mondható, hogy a műtéti előkészítés rendben lezajlik, ha az orvos kedves és elvállal, hanem akkor, amikor a gyakran súlyos társbetegségekkel küzdő elhízottat tetőtől talpig kivizsgálják és szükség esetén a műtét előtt a meglévő problémáit kezelik, az állapotát feljavítják. Tehát nem engedik addig műteni, míg nem maximalizálják a biztonságfaktort. Hiába sikerül technikailag a csőgyomorképzés vagy a bypass, ha a beteg a műtétet követő napokban bármilyen okból meghal.

Hovatovább akár hormonvizsgálatokat és pszichológusi, pszichiátriai szakvéleményt is kérhetnek, mert volt már példa arra is, hogy technikailag minden rendben ment, de a páciens képtelen volt az előírt szabályok betartására, és műtét után pár nappal már lazán megszegett minden előírást…

Az is előfordul, hogy valaki lelkileg betegszik bele annak lehetőségébe, hogy mostantól karcsú lesz… mert a változások egészen más önértékeléssel járnak, például az illetőt kezdi észrevenni a másik nem…

Én a 2 évvel ezelőtt készített videómhoz képest már az álomsúlyommal élek – és határozottan nem borított meg, hogy végre csinos vagyok! Határtalanul boldog vagyok attól, hogy kiszabadultam a hájbörtönből – ahogyan ezt a sorozat első videójában meg is mutattam!

A cikk szerzője Kéky Kira, 46 éves egészségügyi újságíró. 2018 nyarán végezték el rajta a gyomorszűkítő műtétet. A beavatkozás után másfél év alatt fogyott le a megcélzott súlyra. Történetét azért vállalta fel, hogy segítsen vele azoknak, akik hozzá hasonlóan az egészségük rovására híznak (és fogynak) éveken át, és akiknél a sleeve műtét elvégzése orvosilag is indokoltnak bizonyul. A beavatkozás a veszélyes tartományba eső testtömegindex esetében megfontolandó, 40-es BMI felett társbetegségek nélkül, 35-ös MBI felett csak társbetegségek megléte esetén végzik el.