Miért néznek racionális emberek is romantikus blődliket?

romantika,tó,naplemente,szerelmespár
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Ahogy Mr. Darcy néz, nem néz úgy senki. Ahogy Christian Grey magához ránt, nem ránt úgy senki. Néha piszkálom is a férjemet, amiért nem elég romantikus. Még a házassági évfordulónkat sem tudja fejből. Valószínűleg sokan élhetnek át hasonló hiányt, mert a romantikaipar ezerrel dübörög.

Ez a cikk az Éva egy korábbi számában jelent meg először.

Kik fogyasztják a romantikát?

Nők, természetesen. Vagyis, pontosítsunk: 84 százalékban nők. A The Economist által közölt adatok szerint 2013-ban 1,08 milliárd dollárt (kb. 317 milliárd forintot) kaszáltak a romantikus könyvek kiadói Amerikában. 2015-ben csak Nagy-Britanniában 38,8 millió könyvet adtak el romantikus és erotikus témában, 178,9 millió font (kb. 66 milliárd forint) értékben. A műfaj non plus ultrája a közelmúltból E. L. James műve, A szürke ötven árnyalata, amely először magánkiadásban jelent meg, majd miután 2012-ben újra kiadták, 125 millió példány fogyott belőle. A film és a negyedik könyv (Grey – A szürke ötven árnyalata Christian szerint) globálisan és Nagy-Britanniában is kasszát robbantott.

A kiadók igencsak jól járnak a romantikahabzsoló nőkkel, mert az RWA (az Amerikai Romantikus Írók) adatai szerint egy átlagolvasó 3-6 nap alatt felfal egy szerelmes regényt, míg ez az idő fikciós szépirodalmi regény esetében 1-3 hét, dokumentarista mű esetében pedig 3-6 hét. Ilyen olvasási tempó mellett nem meglepő a Nielsen-kutatás eredménye: a műfaj kedvelőinek 15 százaléka vesz egy új könyvet hetente, 6 százaléka pedig néhány hetente.

Olvasd el ezt is!

Miért?

Mivégre ez a csillapíthatatlan éhség ezek iránt a sematikus történetek iránt, amelyek sztorija két kulcsmotívummal leírható? (1. Kezdeti párkapcsolati bonyodalmak után 2. hepiend következik be.) A romantikus művek legtöbbje sem intellektuális kihívást nem jelent, sem különösebb erkölcsi tanulsággal nem szolgál, sem a világ nem megy előrébb általuk.

Hát akkor? A szerelmes regények és filmek mégis tudnak valamit, ami miatt úgy hatnak, mint valami balzsam, vagy – ahogyan Maryanne Fisher kanadai pszichológus fogalmazott – cukorka az agynak. Képzeletben végigélhetünk egy olyan történetet, amit a valóságban nem (túl sűrűn). Szerelembe eshetünk (újra és újra) egy jóképű fickóval, ráadásul különösebb konzekvenciáktól sem kell tartanunk, nem kell hozzá megcsalnunk a férjünket, és teherbe sem fogunk esni. Miért, szexelni is fogunk? Naná. Ma, amikor a nők szexualitása még mindig egy elvárásokkal, ítélkezéssel és erőszakkal agyonterhelt zóna, a szerelmes-erotikus regények és filmek világa egy olyan világ, amelyben a nő szabad akaratából szeretkezik azzal, akit ő választ, és még orgazmusa is lesz. (A csúcsra járatott „Ötven árnyalat”-saga mondjuk pont problémás kérdéseket vet fel, sokak szerint retrográd és abuzív párkapcsolatot mutat be.)

Cad or dad

Megfigyelted már, hogy a romantikus regény hősnőjének ábrázolása nem túl részletgazdag? Semmi különös… A szomszéd lány is lehetne. Vagy te magad. És ez a lényeg: hogy könnyű azonosulni vele. Még csak a tizedik oldalnál tartasz, és már együtt izgulsz vele azon, hogy az az őrülten sármos új munkatárs észrevesz(i)-e. A hősnő jellemzően érdektelennek látja magát, miközben a férfi főszereplő szemében a kezdetektől fogva kívánatos.

A férfi hős jellemzése ellenben igen cizellált. A magassága, a testalkata, a társadalmi státusza, az anyagi helyzete, de még a hangszíne is annyira konkrét, mintha a könyvkiadó marketinges munkatársai pontosan tudnák, hogy mi, illetve ki kell a nőknek. Minden bizonnyal tudják is: a kisportolt, magabiztos, bársonyos baritonnal rendelkező és igencsak potens rosszfiú (a típus, akire vágyunk) a regény végére gyengéd és érzelmes trubadúrrá válik, és alig várja, hogy gyűrűt húzzon a hősnő ujjára, akivel aztán házastársi hűségben szándékozik leélni az életét, sorban születendő gyermekeik körében (a típus, akivel élni akarunk).

Várjunk csak! Ez nem illuzórikus kissé? De igen, és mint a szakértők felhívják rá a figyelmet: romantikus művek olvasóiként és nézőiként egy olyan forgatókönyvbe éljük bele magunkat, ami jellemzően nem valósulhat meg az életben. Az alfahím nőcsábászok, a szeme-sem-áll-jól macsók ritkán ugyanazok, mint akik évtizedes monogám házasságra vágynak, és boldogan építik a homokvárat a csemetékkel a játszótéren. Cad or dad, mondja az angol, vér vízzé nem válik, mondja a magyar.

Rózsás

Akkor hát a romantikafogyasztás káros az egészségre és csak csalódást eredményez? Szó szerint elcsavarja a fejünket? Kiábrándulunk a férjünkből, mert van egy kis pocakja, és folyamatosan frusztráljuk magunkat amiatt, hogy nem mondja naponta, hogy „szeretlek”? Joggal gondolhatnánk ezt, a valóság szerencsére mégis sokkal rózsásabb.
A kutatók szerint a romantikus regények inkább csak megnyugtatóak, és arra edzik az agyunkat, hogy pozitív elvárásokkal forduljunk a jövő felé. Ha pedig pozitívak az elvárásaink, nagyobb valószínűséggel leszünk boldogok. Minden jó, ha a vége jó.

A múltkor kutyaszarba léptem, és hazaérve bosszúsan nevettem a dolgon. „Letakarítsam a cipődet?” – kérdezte a férjem, és amíg ámuldoztam, már meg is csinálta. Nem is tudja, milyen mélyen meghatott ezzel a burkoltan romantikus szerelmi vallomással.

8 szerelmes film, aminek mondanivalója is vana


A lé meg a Lola (1998): A karakterek erősségei: kitartás, bátorság, odaadás Témák: a döntéseink fontossága, a kapcsolatban való hit

Angyalok városa (1998): A karakterek erősségei: nyitottság, bátorság Témák: halandóság, angyalok, áldozatvállalás

A felolvasó (2008): A karakterek erősségei: nyitottság, szenvedély Témák: háborús bűn, korkülönbség, analfabetizmus

Még egy év (2010): A karakterek erősségei: emberség, szociális intelligencia, hála, önkontroll, családi együttműködés, kedvesség, őszinteség Témák: a szerelem háromszögelmélete (Sternberg), szülőség, alkoholizmus, jó házasság

Kvartett – a nagy négyes (2012): A karakterek erősségei: önismeret, bölcsesség, humor, tapintat Témák: féltékenység, megbocsájtás, öregedés

Időről időre (2013): A karakterek erősségei: intimitás, család, állhatatosság, hála Témák: időutazás

A mindenség elmélete (2014): A karakterek erősségei: ártatlanság, lelkesedés, elfogadás Témák: tudomány, féltékenység, betegség

Carol (2015): A karakterek erősségei: emberség, őszinteség, bátorság, megbocsátás Témák: intimitás, nők közötti szerelem, szülői felügyelet

És mi a valóság a mai párkapcsolatokban? Hát ez:

Nézd meg a galériánkat>7 kép
Randizási trendek a 21. században

Tovább olvasok
Kép
Most akkor tényleg fel akart szedni a 70 éves tanárom?

Felnőtt fejjel ültem be ismét az iskolapadba, coachingot tanulni. Imádtam minden percét. Imádtuk Frigyes tanár urat is, mert szellemes volt és elbűvölő. Később egy cukrászdában is megpróbált elbűvölni. Franci története

Kép
Így borozik Molnár Andi

Szeretjük, tiszteljük, használjuk és élvezzük. A bor mindennapjaink része. Ezerarcú nedű, melyben mindenki megtalálja a maga ízlésének leginkább tetszőt. De kinek mit is jelent igazán? Sorozatunkban ismert emberek mesélnek erről. Ezúttal Molnár Andrea táncost kérdeztük.

Kép
A férjem kedvéért sterilizáltattam magam, majd épp ezért hagyott el

Három lányunk született. Szerettünk volna fiút, persze, de azt mondtuk, hogy 3 gyerek azért elég. A férjem mondta ki a végszót: ne próbálkozzunk tovább. A harmadik császármetszés alkalmával éltem is a sterilizálás lehetőségével. Aztán két év múlva közölte: mégis szeretne egy fiút. „És ki fogja tovább vinni a családnevet?” – kérdezte. Majd bejelentette, hogy mivel nekem már nem lehet gyerekem, így elhagy.

Kép
Kórházba került Chrissy Teigen: a várandós modell innen üzent rajongóinak

A várandós modell ezúttal sem titkolózott rajongói előtt, és elárulta, miért kellett sürgősen kórházba vinni. A joy.hu cikke.

Kép
Szobanövények, amiket pontosan havonta egyszer kell öntözni

Igazíthatod a fizetésnaphoz vagy a menstruációdhoz, ahogy egyszerűbb, mindenesetre jelöld ki a hónap egy napját, amikor eltöltesz öt percet ezeknek a szuperstrapabíró növényeknek a karbantartásával.

Kép
“Sokat gondolkoztam azon, miért jutott nekem a betegség” – Egy teratómából kigyógyult édesanya igaz története

Lukáts Edina, a Babawellness blog írója egy daganatos megbetegedésből való felépülés során eszmélt rá arra, hogy életén, életmódján változtatnia kell. A kétgyermekes édesanya a blogján keresztül segít megtalálni másoknak az egészséges életmódhoz vezető utat.

Kép
Álmaim férfija megcsókolt, mégsem adtam oda magam neki

Torkomban dobogó szívvel állok a női mosdóban. Csókolóztunk, és megkérdezte, felmegyek-e hozzá. Mit válaszoljak? Mici története

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem