Titokban rendeztünk ballagást az üres iskolában

ballagás,iskola
Forrás: Lencse Zoltán (Fortepan)

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A koronavírus átírta a ballagás szabályait is. Milyen volt az üres iskola, a csend, a búcsúröpizés, a bizonyítványosztás? Egy nyolcadikos ofö melankolikus búcsúja következik.

„Üres az osztály, nincs lakója már…”

És tényleg üres. Nemcsak az osztály, az egész iskola. Pedig hányszor elképzeltük a gyerekekkel, milyen lesz a ballagás! Hogy fogjuk végigjárni a termeket, mennyit énekeljük majd a ballagódalokat, milyen sírós szájjal mosolygunk majd a többiekre, a hetedikesekre vagy a kis elsősökre, akik csak most kezdték ezt az egészet – mi pedig már megyünk el.

Mennyi dolgot terveztünk, hány ötletünk volt! Hogy a Nagy Alkalomra minden fiú egyforma inget vásárol majd, vadiúj lesz a lányok egyensálja, és persze gyakorolják a magassarkúban mászkálást is, de egyébként mindenki megtanul felemelt fejjel, egyenes háttal, büszkén vonulni, nem olyan görnyedt-slamposan, ahogy a kamaszok általában szoktak. És persze külön lejárjuk a ballagóútvonalat, hogy a veszélyes pontokat felfedezzük – például az utolsó udvari lépcsőt, ami két centivel magasabb a többinél, vagy a vízösszefolyó rácsot, amibe könnyen beszorul egy kósza tűsarok.

Azt is kitaláltuk, hol fogunk összeölelkezni, amikor vége lesz az egésznek. De nincs ölelkezés. Social distancing van, és előkészületek sem voltak, mert ballagás sem volt. Csak beslattyogtunk egy bizonyítványosztásra, és állunk tétován, némi távolságra egymástól.

„Volt egyszer rég…”

Mit mondjak nekik? Rendes körülmények között a hetedikesek tartanak búcsúztató beszédet, amiben az összes ilyenkor szokásos közhely elhangzik: például hogy „ti most átléptek egy kapun, az élet kapuján, amin majd mi is átlépünk jövőre” és a többi. Rendes körülmények között saját búcsúzó beszédjük megírása közben a gyerekek összeszedik a legkedvesebb emlékeiket, és a tantermekben minden táblán valami hangzatos idézet díszeleg. Nekem, az osztályfőnöknek általában csak arra kell vigyáznom, hogy a jutalomkönyvekbe a megfelelő bejegyzés kerüljön, és nehogy eleresszem őket az Utolsó Magvas Gondolat nélkül.

De most nincsenek se beszédek, se idézetek, se magvas gondolatok. Nincs felkészülés a búcsúra, csak maga a nyers búcsú van – a 8. b osztály váratlanul múlt el, halálának oka: hirtelen tanévleállás. Milyen magvas gondolat tudná mindezt kifejezni?

„Tovább, tovább…”

Egy fürge ötlettől vezérelve elkérem a portáról az összes tanterem kulcsát. Üres az iskola, csak mi vagyunk itt, akkor miért ne járhatnánk körbe? A trükk bejön. Zsibongva ülnek le a helyükre a kémia teremben, a fizikában, a töriben. Mindenhol előkerül egy kis történet: melyik ablakból dobálták az udvaron lévőket, hol szakadt le a pad, amikor túl sokan ültek rá, hol verték le újra és újra a párkányra tett virágot, mert folyton kinyitották az ablakot, a biológiában melyik szekrényből lopták ki a fosszíliát – ami aztán eltört –, a rajzban honnan esett le a 200 éves váza – ami aztán nem tört el, mert pont sikerült elkapni. Nevetünk. Oldódik a tétova feszültség.

Valaki kitalálja, hogy röplabdázzunk.

Miért ne? Irány a tornaterem! Úgysem vagyunk ünneplőben, cipőt, zoknit le, én pedig előbányászom a tanáriból a március óta ott porosodó röplabdánkat. Vérre menő játék, fiúk a lányok ellen játszanak, mint rég. Aki ront, cserél, így mindenki beállhat. Kicsit lihegve, mosolyogva ölelgetik egymást a végén. Francba a távolságtartással!

„Hosszú út porából köpönyeget veszek…”

Biziosztás. Semmi sallang – mindössze egy rövid vezetőségi monológ arról, hogy csupán az érettségiig van szükségük erre az okmányra, de azért tegyék el, mert milyen jó lesz 40 év múlva megtalálni. Már itt is a pillanat: most nekem kell osztályfőnöki búcsúbeszédet mondanom. A filmekben ilyenkor teszi félre a főhős az előre megírt szövegét és kezd bele valami spontán és frappáns megnyilvánulásba, miközben a kamera a csillogó szemmel figyelő, könnyeit törölgető hallgatóságot mutatja. De nekem nincs mit félretenni, mert egészen mostanáig fogalmam sem volt, mit mondhatnék. Szerencsémre a csillogó szemű hallgatóság megvan, és az ő tekintetükből kiolvashatom, mi a végszó egy ilyen csonka ballagáson, torz tanévzárón, hirtelen búcsún: az, hogy szeretlek titeket, gyerekek.


10 új tantárgy, amit a következő 10 évben már tanítani fognak az iskolákban

Nézd meg a galériánkat>10 kép
10 új tantárgy, amit a következő 10 évben már tanítani fognak az iskolákban
Tovább olvasok
Kép
Adhatunk vért, ha már voltunk Covidosak?

Amennyiben felépültél a koronavírus fertőzésből, egyetlen tűszúrás árán segítheted más betegek gyógyulását.

Kép
Üzenet a jövőbe: A háromgyermekes Dávid megható levele gyerekeinek a koronavírus-járványról

Nem bírtam aludni... Úgyhogy írtam egy rövid levelet a gyerekeimnek a mostani helyzetről, a gondolataimról...

Kép
7 sminktrükk, amivel pillanatok alatt fiatalíthatsz magadon

Alakítsd át a sminkrutinod és varázsolj fiatalabb arcbőrt magadnak!

Kép
“Az Élet lehetőségét meglátni a lehetetlenben, talán ez volt az, ami előre vitt”

Ember. Nő. Barát. Fiatal. Értelmiségi. Jogász. Blogger. Író. Futó (átmeneti szünettel). Gerincvelő sérült. Ezekkel a szavakkal indítja blogját, Dr. Temesvári Orsi, akit 2 és fél évvel ezelőtt, az esti futásból hazafelé jövet baleset ért a zebrán. Elütötte egy autó, melynek következtében súlyos gerincvelő sérülést szenvedett. Hosszú idő, rengeteg, fizikai és lelki munka van Orsi háta mögött, de egy biztos: minden szava erős hittel teli, ami ma már mély gyökerekből táplálkozik, az elfogadásból.

Kép
Napi horoszkóp november 27.: a Mérlegek váratlan eseménnyel szembesülnek, a Bakok régi álmukat valósíthatják meg

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kép
Híres emberek, akik egy rajongójukkal házasodtak össze

Ez minden, amiről egy rajongó csak álmodhat!

Kép
Végre! Itt az első ország, ahol ingyen menstruálhatnak a nők

Skócia az első ország a világon, ahol mostantól ingyenesen lehet hozzájutni a menstruációs termékekhez.

Kép
Így randizzatok otthon, COVID idején

Könnyű azt mondani, más bajom nincs is – üthetnéd el a dolgot. Holott fontosabb, mint valaha, hogy a nehezített körülmények dacára is ki tudjatok szakadni a hétköznapokból. Bár a lehetőségek erősen korlátozottak, némi fantáziával a négy fal közt is simán tető alá tudsz hozni egy klassz randit. Megmutatjuk, hogyan.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem