Cseréld le a mogyorót pekándióra - csodás hatásai lesznek!

pekándió, dió, Forrás: getty images
A natúr magféleségek fantasztikus nassolnivalók, tele vannak vitaminokkal, jó zsírokkal, ásványi anyagokkal. Ám érdemes ezekből is többfélét fogyasztani!

A runnersworld.hu cikke.

Kóstoltad már a pekándiót? Az Észak-Amerikában honos, a diófélék családjába tartozó magféleség rengeteg flavonoidot tartalmaz, ami egy antioxidáns ezernyi jótékony hatással: gyulladáscsökkentő, véd a szabad gyökök káros hatásaitól, hasznos a rák megelőzésében.

A pekándió emellett remek rostforrás, kiemelkedő a réz, tiamin és cink tartalma is. Ez azért fontos, mert a réz nagyon kell az idegsejtek működéséhez, az immunerősítéshez és a vörösvértestek termelődéséhez. A tiamin vagy a B1-vitamin elengedhetetlen a szénhidrátok energiává történő átalakításához, a cink pedig a sejtnövekedéshez, az agy működéséhez és a sebgyógyuláshoz szükséges.

pekándió, magok,
Forrás: GettyImages

Kutatások szerint a pekándiónak a következők a legfontosabb hatásai a szervezetre:

  • Csökkenti a koleszterinszintet,
  • Sokkal egészségesebbé teszi a szívet, az érrendszert,
  • Stabilizálja a vércukorszintet,
  • Javítja az agyműködést.

Persze ezt sem érdemes korlátlanul enni: 30 gramm pekándió nagyjából 200 kalóriát tartalmaz, ami nem kevés, viszont pár szem belőle egy kis áfonyával épp elég feltét a reggeli zabkásába, vagy magában tízóraira vagy uzsonnára.

Arra érdemes még figyelni, hogy ha valamelyik magfélére allergiás vagy, akkor eleinte csak óvatosan edd, hogy lásd, milyen hatást vált ki a pekándió.

Ha viszont minden rendben, érdemes beiktatnod az étrendedbe a klasszikus mandula, mogyoró, dió mellé, mert tényleg fantasztikus hatásai vannak, isteni finom, és pont ugyanolyan jól variálható, mint a többi magféleség!