Csatlakozz te is a műanyagmentes júliushoz – mi már megtettük és szívesen segítünk benne neked is!

plastiyfreejuly,műanyagmentes július,környezetszennyezés Forrás: Getty images
2011-ben Nyugat-Ausztráliából indult a Plastic Free July mozgalom, amihez azóta világszerte több millióan csatlakoztak. Az egyhónapos kampány arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyszer használatos műanyagok mérhetetlen környezetszennyezést okoznak, pedig használatuk számtalan esetben könnyen elkerülhető lenne.

Ezt a nemzetközi kampányt idén közös erővel a Felelős Gasztrohős Alapítvány a Humusz Szövetség és a Refill indította el itthon, hogy a műanyagmentes életre buzdítsák a lakosságot.

A népszerűsítést július 7-én egy Műanyagmentes Piknikkel kezdik meg az egyesületek, ahol remek tippeket kapnak majd az odalátogatók arra, hogy a háztartásokban előforduló műanyagokat hogyan cserélhetnék környezetbarát alternatívákra. A reflektorfényben idén a PET palackok lesznek.

Hogy miért éppen a PET palackokra esett idén a civilszervezetek választása?

Mert ez az egyik leggyakoribb egyszer használatos műanyag, ami a háztartásokban előfordul, és ami nyáron ráadásul még nagyobb mennyiségben fogy világszerte. A PET palackok jó esetben a szelektív hulladékgyűjtőkbe kerülnek, rosszabb esetben viszont sajnos a szeméttelepeken vagy neadjisten a vizeinkben végzik, olyan mérhetetlen károkat okozva ezzel, ami nem csak a folyók, tengerek és óceánok élővilágát pusztítja, de a mikroműanyagok által a mi szervezetünkre is káros hatással van.

A 'Töltsd velünk a júliust' kampány célja, hogy csökkentsük a szemétbe kerülő PET palackok számát, és arra buzdítanak bennünket, hogy amikor csak lehet, töltsük inkább újra a palackjainkat és kulacsainkat ahelyett, hogy palackos vizet vásárolnánk.
műanyagmentes július,PET palack,környezetszennyezés
Forrás: gasztrohos.hu
Csatlakozol te is a műanyagmentes júliushoz?

A kezdeményezés tehát nem arra buzdít, hogy egytől egyig szabaduljunk meg minden egyes, a környezetünkben található műanyagtól – sőt, ha léteznek ilyenek a háztartásodban, amelyek jó minőségűek, azokat érdemes addig használnod amíg csak lehet –, hanem arra, hogy azok a műanyag tárgyak helyett találjunk környezetbarát alternatívákat, amiket maximum 5-10 percig használnánk!

Frans Timmermans, az Európai Bizottság jelenlegi alelnöke nemrég kissé sarkítottan, azonban annál találóbban nyilatkozott ezekről az eldobható műanyag holmikról – ami többek között a The Guardian oldalán is olvasható:

Az egyszer használatos műanyagok azok a termékek, amiket 5 másodperc alatt gyártanak, 5 percig használnak és 500 év alatt bomlanak le.

Hiába szélsőséges ez az állítás, sajnos nem áll messze a valóságtól!

Érdemes csatlakoznod a mozgalomhoz – mi már megtettük! Sőt, ebben a hónapban számtalan olyan ötletet, tippet és praktikát osztunk majd meg veled, amit könnyedén be tudsz illeszteni a mindennapjaidba. Ezek elengedhetetlenek a jövőnk és persze a bolygónk jövőjének szempontjából!