JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Válogatós a gyereked? Ne a főztödben keresd a hibát!

Borítókép: Válogatós a gyereked? Ne a főztödben keresd a hibát! Forrás: Getty Images
Nem veled, nem is az étellel, sőt, nem is a gyerekkel van probléma, ha válogatós és nem akar új ízeket vagy ételeket kipróbálni. Csupán ilyen a személyisége.

Cikkünk a Gyereklélek magazinban jelent meg korábban

Általában kétféle gyerek létezik: amelyik szó nélkül megeszik mindent és a válogatós, aki ragaszkodik a jól bevált, kedvenc ízeihez, ételeihez. Sok szülő kezdi el ilyenkor hibáztatni magát, hogy nem megfelelőt főz, esetleg elrontott valamit a hozzátáplálás során, aminek a következtében rossz evő lett a gyermek. Ám egyiknek sincs köze ehhez. Egy friss tanulmány szerint arról, hogy válogatós, csak és kizárólag a gyermek személyisége tehet.

Ha a gyerek alaptermészete visszafogottabb és félénkebb, kisebb lesz a hajlandósága is arra, hogy új ízeket próbáljon ki vagy kóstoljon meg.
mondja Kameron Moding, a kutatást végző University of Colorado munkatársa.

A kutatás során csecsemőket vizsgáltak meg életük első 18 hónapjában, akikkel nem csak új ételeket és ízeket próbáltak megkóstoltatni, de arra is kíváncsiak voltak, hogyan reagálnak az új játékokra. A vizsgálatból kiderült, hogy a fentebb már említett, visszafogottabb, félénkebb természetű gyerekek tartózkodóbbak voltak nem csak az új ételekkel, de az új játékokkal szemben is.

Ez pedig alátámasztja azt, hogy nem az ételen múlik, hogy megkóstolja-e a pici, hanem magán a gyereken. A kutatást végzők azonban jó tanácsként hozzátették, hogy ennek ellenére ne adják fel a szülők a próbálkozást, mert a gyerekek 8-10 próbálkozás alatt szép lassan, de megtanulják elfogadni az újat és idővel hajlandóak lesznek ki is próbálni, vagyis meg is kóstolni.

A válogatós gyerekeket ki lehet cselezni. Például azzal, ha játékosan tálalsz. Nézd csak!